<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az oroszok mindigis a magukénak tekintették az ukrán földeket. Putyin most megint azt mondogatja, hogy vissaszerzésről van szó, ezt akarja a háborúval. De van, aki másként látja ezt az orosz nyomulást.  

Vera Novohackaja egy 55 pluszos odesszai ukrán hölgy. Facebook-bejegyzéseiből a háború első napjaiban, majd május elején már közöltünk részleteket. Most ismét megtesszük, mert azóta a dél-ukrajnai kikötőváros még fenyegetettebb lett, egyre valószínűbb, hogy az oroszok ezt az utolsó kijáratot is el akarják zárni a tenger felé. 

Semmit sem változott a helyzet a háború kezdete óta. Homokzsákokból emelt barikád az Odesszai Nemzeti Opera- és Balettakadémia épülete előtt a délnyugat-ukrajnai Odessza kikötővárosban. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna
Semmit sem változott a helyzet a háború kezdete óta. Homokzsákokból emelt barikád az Odesszai Nemzeti Opera- és Balettakadémia épülete előtt a délnyugat-ukrajnai Odessza kikötővárosban. Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna

május 12. 

Az úgynevezett nácik által uralt ukrán városokban (Mariupol, Harkiv, Csernyihiv, Herszon, Melitopol, Irpeny, Gostomel, Bucha, Berdjanszk) mindenki békésen élt. Nyitva voltak a boltok, gyógyszertárak, mozik, kávézók és éttermek. Az emberek olyan nyelvet beszéltek, amilyet akartak. Megnézték az összes filmet, amit akartak, elolvasták az összes könyvet, amit akartak. Szerelmesek lettek, házasok, elváltak. Házakat építettek, nyaralni mentek. Valószínűleg emberek tízmilliói vitatkoztak valakivel, aztán persze békét kötöttek. És december 31-én pezsgőt bontottunk, sikeres évet kívánva a másiknak.

Aztán február 24-én jöttek a „baráti felszabadítók”. Azzal a küldetéssel, hogy kiszabadítsák az elnyomottakat a náciktól. Ki kérte? Milyen nácik ezek? Nem értem...

És az orosz világ olyan lelkesen kezdett felszabadulni, hogy ukránok millióit szabadították meg mindentől. Házaktól, lakásoktól, nyaralóktól. A jövőre vonatkozó tervektől. Hőségtől, fénytől a házakban, melegvíztől a csaptelepben. A nyugodt élettől és a mély alvástól. Hát én megszabadultam az örömtől és a mosolyoktól is. 

Tehát felmerül a kérdés. Milyen felszabadítók vagytok akkor, ha előttetek ezerszer jobban éltek az emberek?! 

június 1.

Szerencsémre csak a város szélét lövik az oroszok. Eddig megúsztam, de nem tudom, mi lesz, meddig bírjuk még? 

június 8.

Bár nem tudom, mi történik valójában a frontvonalban, de megértem, hogy nekem eddig semmi sem jó személy szerint. A mi hadseregünknek is elég nehéz. Valakinek szüksége van arra, hogy a háború sokáig tartson. Tényleg nem akarok sehova elmenni, de Oroszország zászlaja alatt sem akarok vonulni.

június 10.

Amikor a külföldiek megkérdezik, miért beszél annyi ukrán oroszul, sorolj fel néhány történelmi tényt, amelyek az ukrán nyelv, kultúra és nemzet oroszosításának és pusztításának kronológiáját mutatják 1720-tól 1990-ig. Még akkor is, ha korán kezdődött.

1720: Péter cár betiltja az új ukrán nyelvű könyvek nyomtatását 
1817: bezárják a Kijevi Mogiljanszki Akadémiát
1847: bezárják az ukrán vasárnapi iskolákat
1881: tilos az ukrán nyelvű prédikáció a templomokban
1934-41: lerombolnak több tucat építészeti és kulturális műemléket Ukrajnában
1990: kötelező az orosz nyelv egész Ukrajnában

Mint annyi más ember itt Ukrajnában, én is egy szovjet iskolában tanultam, ahol idegen nyelvként kellett tanulni az ukránt. Eleve kevesebb óraszámban, mint az oroszt. Van valaki, aki szerint ez normális?

június 13

Több helyi orosz lakos elégeti az orosz útlevelét. Aztán szánalmas ukrajnai menekültnek adja ki magát és Európába megy. Közben lobogtatja az ukrán útlevelét, de úgy viselkedik, mint egy disznó.Teljesen lejáratja az ukránokat. Van nekünk nélkülük is elég ilyen disznónk, nem kell, hogy növeljék az arányukat.”
 

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG