<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?

Akár vásárlási mániában szenved valaki, akár nem, az áruházak mindegyikünk számára vonzerővel bírnak. Ezeket, akárcsak a szállodákat, rendszeresen rangsorolják a szakértők, elsősorban a megcélzott vevőkör vásárlási szokásainak megfigyelésével. A hírnév, a luxus érzete-élvezete, magának az épületnek a történelme, építészeti vonzereje és művészeti értéke miatt a fogyasztás eme templomai egy idő után turisztikai látványossággá válnak. 

A New York-i Macy's nem meglepő módon a legnépszerűbb áruház. Fotó: depositphotosA New York-i Macy's nem meglepő módon a legnépszerűbb áruház. Fotó: depositphotos

Mr. Selfridge bizonyára meglepődne, hogy a számára elképzelhetetlenül távoli 2021-es évben áruháza még mindig az elsők között szerepel. Annál is jobban csodálkozna azon, hogy ezt a népszerűséget nem csupán a bevétellel, hanem számára teljesen ismeretlen módokon és eszközökkel méri a XXI. század embere. Gordon Selfridge imádta egyébként a technikai újdonságokat: az 1909-ben nyílt gyönyörű áruház tulajdonosa először ismerte fel a repülés óriási jelentőségét, a marketing fontosságát hírességek szerepeltetésével, és 1925-ben elsőként mutatott be az áruház első emeletén kezdetleges televíziós felvételeket.

A Stokemont.com ingatlanszakértői összeállították a világ 47 leghíresebb üzletének listáját, méghozzá elsősorban a közösségi médiára és az internetre támaszkodva, figyelve az Instagram hashtagek, és a TikTok megjelenések számát, valamint az internetes globális keresési adatokat.

A New York-i Macy's vezet, mely legyőzte a Seattle Nordstrom-ot az első helyért folytatott harcban. A győztes története 1858-ban kezdődött, amikor Rowland H. Macy megnyitotta boltját a Hatodik Sugárúton, a 13. és 14. utca között. Üzlete a környék legmenőbb boltjai közé tartozott, azonban az 1880-as évek végére egyértelművé vált, hogy a divatvilág feljebb, a 34. utca felé terjeszkedik. Erre Macy is mozgásba lendült és egymás után vásárolta meg a telkeket a 34. utca és Hatodik sugárút találkozásánál. Sok viszontagságot megélt áruháza New York egyik jelképe, akárcsak a hatalmas piros bevásárlószatyor, amely az épület homlokzatán látható. A Macy’s ma is a legnagyobb a világon, nem beleszámítva természetesen a plázákat, és kihagyhatatlan turisztikai látványosság.

A londoni Selfridges a képzeletbeli dobogó harmadik fokán. Fotó: depositphotosA londoni Selfridges a képzeletbeli dobogó harmadik fokán. Fotó: depositphotos

Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kiemelkedik az áruházak versenyében. Az európai üzletházak a 10 legnépszerűbb között öttel szerepelnek, ilyen a Selfridges, a Harrod’s és a Galeries Lafayette.  A neveket böngészve egyértelmű, hogy nem a plázaszerű üzletközpontokat elemezték, ezért is hiányzik a listáról például a moszkvai GUM, hanem a  klasszikus áruházakat.

A New York-i Macy's nem meglepő módon a legnépszerűbb áruház, őt követi szorosan a Nordstrom Seattle-ben és a londoni Selfridges.

Összességében a Top 10-ben 4 az Egyesült Államokban, 2 áruház pedig az Egyesült Királyságban található. A teljes listán az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság 6-6 áruházzal szerepel, Németország és Olaszország 5-tel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló