3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Noha nemrégiben volt egy kísérlet a város árnyoldalainak bemutatására, egy széleskörű felmérés szerint bizony Bécs nyerte el a megtisztelő címet, ráadásul már 9. éve. A Bécset követő legjobbak többsége is Európában van, még pedig nyugati felén. A legrosszabbról is szó esik: Bagdad lett, ugyancsak sok éve kullog a sor végén.

A felmérés 231 várost vizsgál meg, olyan szempontok alapján, mint a politikai stabilitás, egészségügy, oktatás, bűnözés, közlekedés, és a szabadidős tevékenységek lehetőségei. Az 1,8 millió lakosú Bécs a CNBC szerint már 9. éve nyeri a felmérést a kiváló egészségügynek, a nem túl drága lakhatási költségeknek és a kulturális élet sokoldalúságának köszönhetően.

A legjobbak és a kontinensek

Bécset a listán Zürich követi, majd a harmadik-negyedik helyen holtversenyben München és az új-zélandi Auckland osztozik. Az ötödik Vancouver Kanadában, a hatodik Düsselforf, a hetedik Franfurt, a nyolcadik Genf, a kilencedik Koppenhága, a tizedik Bázel. A többi kontinens, nevezetesen Dél-Amerika, Ázsia és Afrika viszonylagos lemaradásban van: Ázsia legélhetőbb városa Szingapúr, a világlistán a 25. helyet foglalja el. Dél-Amerikában, sőt egész Latin-Amerikában Montevideo lett a legjobb, a ranglistán 77. helyet kapta, Afrikában pedig a dél-afrikai Durban, ő a 89. helyen szerepel.

Életszínvonal ugrás

A felmérés azt is megvizsgálta, hogy mely városokban nőtt a legtöbbet az életszínvonal az elmúlt 20 évben. Ebben térségünk (a kelet-európai felzárkózó országok) jár élen, Szarajevó a nyertes. Ott persze 20 éve a délszláv háború hatásai miatt igen alacsony lehetett a bázis, de a fejlődés mégiscsak örvendetes. A második helyezett Pozsony, amely egyébként 80. a legélhetőbb városok listáján, itt viszont valóban Szlovákia, és különösen fővárosa elképesztően gyors fejlődése állhat a háttérben.

Fővárosunk és társaink

Megkerestük a listán Budapestet, fővárosunk a 76. helyet kapta, közvetlenül előttünk Ljubljana és Dubaj tartózkodnak, kicsit előrébb Prága, utánunk kevéssel Varsó, Pozsony és Vilniusz. Bukarest a 107., Szófia a 116. helyet kapta a volt keleti blokk-társaink közül, a balti országok nélküli volt szovjetunió városai viszont meglehetősen le vannak maradva, Moszkva a 167., Jereván a 171., Kijev és Szentpétervár a 173. helyen osztoznak, Baku a 196. helyezett.

A másik véglet

Ami a legrosszabb helyezetteket illet, az utolsó az iraki főváros, a középkori hatalmas arab állam központja, az ezeregy éjszaka városa, Bagdad. A mai iraki főváros a szaddami diktatúra, majd a folytonos háborús helyzet és a sok merénylet miatt lett a legrosszabb város. A polgárháborús helyzet teszi élhetetlenné a jemeni fővárost, Szanát is, de hasonlóan rossz helyezést kapott Haiti fővárosa, Port au Prince, valamint Szíria fővárosa, Damaszkusz is, nem meglepő módon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Műtétek érzéstelenítés nélkül: döbbenetes állapotokról beszélt egy Gázában szolgált orvos
Wéber Balázs | 2023. november 28. 11:14
A több gázai kórházban is szolgálatot teljesített londoni sebész szerint Izrael szándékosan rombolta le a palesztin egészségügyi rendszert.
Makro / Külgazdaság Aggódnak a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:02
Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz. A lakosság vásárlási hajlandósága enyhén javult, a jövedelmi várakozásaikat viszont kissé visszafogták, a gazdasági helyzet megítélése pedig alapvetően nem változott a GfK gazdaságkutató intézet és a Nürnbergi Piaci Döntések Intézete (NIM) decemberre vonatkozó várakozásokról készült kedden publikált felmérése alapján.
Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG