<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Noha nemrégiben volt egy kísérlet a város árnyoldalainak bemutatására, egy széleskörű felmérés szerint bizony Bécs nyerte el a megtisztelő címet, ráadásul már 9. éve. A Bécset követő legjobbak többsége is Európában van, még pedig nyugati felén. A legrosszabbról is szó esik: Bagdad lett, ugyancsak sok éve kullog a sor végén.

A felmérés 231 várost vizsgál meg, olyan szempontok alapján, mint a politikai stabilitás, egészségügy, oktatás, bűnözés, közlekedés, és a szabadidős tevékenységek lehetőségei. Az 1,8 millió lakosú Bécs a CNBC szerint már 9. éve nyeri a felmérést a kiváló egészségügynek, a nem túl drága lakhatási költségeknek és a kulturális élet sokoldalúságának köszönhetően.

A legjobbak és a kontinensek

Bécset a listán Zürich követi, majd a harmadik-negyedik helyen holtversenyben München és az új-zélandi Auckland osztozik. Az ötödik Vancouver Kanadában, a hatodik Düsselforf, a hetedik Franfurt, a nyolcadik Genf, a kilencedik Koppenhága, a tizedik Bázel. A többi kontinens, nevezetesen Dél-Amerika, Ázsia és Afrika viszonylagos lemaradásban van: Ázsia legélhetőbb városa Szingapúr, a világlistán a 25. helyet foglalja el. Dél-Amerikában, sőt egész Latin-Amerikában Montevideo lett a legjobb, a ranglistán 77. helyet kapta, Afrikában pedig a dél-afrikai Durban, ő a 89. helyen szerepel.

Életszínvonal ugrás

A felmérés azt is megvizsgálta, hogy mely városokban nőtt a legtöbbet az életszínvonal az elmúlt 20 évben. Ebben térségünk (a kelet-európai felzárkózó országok) jár élen, Szarajevó a nyertes. Ott persze 20 éve a délszláv háború hatásai miatt igen alacsony lehetett a bázis, de a fejlődés mégiscsak örvendetes. A második helyezett Pozsony, amely egyébként 80. a legélhetőbb városok listáján, itt viszont valóban Szlovákia, és különösen fővárosa elképesztően gyors fejlődése állhat a háttérben.

Fővárosunk és társaink

Megkerestük a listán Budapestet, fővárosunk a 76. helyet kapta, közvetlenül előttünk Ljubljana és Dubaj tartózkodnak, kicsit előrébb Prága, utánunk kevéssel Varsó, Pozsony és Vilniusz. Bukarest a 107., Szófia a 116. helyet kapta a volt keleti blokk-társaink közül, a balti országok nélküli volt szovjetunió városai viszont meglehetősen le vannak maradva, Moszkva a 167., Jereván a 171., Kijev és Szentpétervár a 173. helyen osztoznak, Baku a 196. helyezett.

A másik véglet

Ami a legrosszabb helyezetteket illet, az utolsó az iraki főváros, a középkori hatalmas arab állam központja, az ezeregy éjszaka városa, Bagdad. A mai iraki főváros a szaddami diktatúra, majd a folytonos háborús helyzet és a sok merénylet miatt lett a legrosszabb város. A polgárháborús helyzet teszi élhetetlenné a jemeni fővárost, Szanát is, de hasonlóan rossz helyezést kapott Haiti fővárosa, Port au Prince, valamint Szíria fővárosa, Damaszkusz is, nem meglepő módon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos