2p

Japán becsült gyermeknépessége 42. éve folyamatosan csökken, és új rekordalacsony szintre esett - mutatták ki csütörtökön a kormányzati adatok, miközben Kisida Fumio miniszterelnök "példátlan" intézkedések végrehajtására szólított fel a születésszám növelése érdekében.

A gyermekek aránya Japán teljes népességéhez viszonyítva 11,5 százalék volt, ami 0,2 százalékpontos csökkenést mutat. Az adatok szerint, 1950 óta, amióta az összehasonlítható adatok rendelkezésre állnak, ez a legalacsonyabb érték.

A külföldi gyermekeket is beleszámolva, a 14 éves vagy annál fiatalabb gyermekek száma április 1-jén 14,35 millió volt, mintegy 300 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban - derült ki a belügyminisztérium adataiból.

A belügy- és kommunikációs minisztérium adatai szerint a nemek szerinti lebontásban a fiúgyermekek száma 7,35 millió, míg a lánygyermekek száma 7 millió.

1982 óta a gyermeknépesség folyamatosan csökken Japánban. Fotó: Depositphotos
1982 óta a gyermeknépesség folyamatosan csökken Japánban. Fotó: Depositphotos

A 12 és 14 év közötti gyermekek száma 3,21 millió volt, ezzel szemben a 2 éves vagy annál fiatalabb gyermekek száma pedig 2,43 millió, ami azt mutatja, hogy a fiatalabbak körében továbbra is csökken a gyermekek száma.

Japán gyermeknépessége 1954-ben érte el a csúcsot 29,89 millióval, majd az 1970-es évek elején újabb születésszám-növekedést élt meg, de 1982 óta a gyermeknépesség folyamatosan csökken.

A kormányzati adatok szerint októberben Japán mind a 47 prefektúrájában csökkent a gyermekek száma. A déli Okinava prefektúrában volt a legmagasabb a gyermekek aránya, 16,3 százalék, míg az északkelet-japáni Akita prefektúrában volt a legalacsonyabb, 9,3 százalék.

A kormány a múlt hónapban létrehozta a Gyermekek és Családokok Ügynökségét a gyermekgondozással kapcsolatos politikák felügyelete érdekében, és emellett olyan intézkedéseket fontolgat, mint például a gyermeknevelő háztartások számára biztosított pénzügyi források.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
Makro / Külgazdaság A feldolgozóipari termelés februárban már növekedett
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:32
2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett. 
Makro / Külgazdaság Hogyan indulhat Magyarország következő 20 éve az EU-ban? Erről is kérdezzük Medgyessy Pétert a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 10:54
Ezt is megkérdezzük hazánk 2002 májusa és 2004 szeptembere között regnált miniszterelnökétől a Klasszis Média Lapcsoport következő, április 22-én, kivételesen hétfőn délután sorra kerülő online adásában. Vendégünkkel azonban nemcsak vissza-, hanem előre is tekintünk, átbeszéljük, mi várható a június 9-én sorra kerülő európai parlamenti és önkormányzati választásokon, valamint a július 1-jétől esedékes EU-s elnökségünktől. S mivel Medgyessy Péternek nemcsak kormányfői tisztségében volt közvetlen rálátása a gazdaságra, hanem közgazdász végzettsége okán is – kétszer is volt pénzügyminiszter, továbbá bankelnök – természetesen az infláció, a gazdasági növekedés, az államadósság és az európai uniós források is terítékre kerülnek. Meg természetesen azok a kérdések, amelyekre olvasóink kíváncsiak.
Makro / Külgazdaság Infláció: drága a cukor, de olcsó a tojás
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 08:30
2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Joe Biden is elborzadt: rossz hír jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:18
Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben gyorsult az infláció márciusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG