4p

Legalábbis az elemzők így kalkulálnak az inflációs környezetet figyelembe véve.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkeresete 13,7 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig - elsősorban a 25 év alattiak adómentessége következtében 14,8 százalékkal nőtt.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában megállapította: a várakozásoknak megfelelően bőven kétszámjegyű növekedést mutatott a januári bérdinamika. Míg az adó- és járulékmentességeket - elsősorban a 25 év alattiak új szja-szabályozását - figyelembe véve a nettó bérek közel 15 százalékos növekedést mutatnak, addig a fizetések vásárlóereje, a reálkeresetek mindössze 5,4 százalékkal emelkedtek a rendkívül magas inflációs környezet következtében.

Átlag feletti keresetnövekedést mutatott az építőipar, valamint a szállítás, raktározás területe, ahol már hónapok óta hallani a rendkívüli munkaerőhiányról, és itt okozott komolyabb átrendeződést a minimálbéremelés keltette bértorlódás. Hasonló okok miatt volt majdnem 20 százalékos béremelkedés a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

Az adatok alátámasztják az ING Bank elemzőinek várakozását, hogy a bérrendezések, a minimálbéremelés és a munkaerőhiány miatt az idei évben bőven kétszámjegyű - 15 százalék körüli - bérnövekedés lehetséges. A háború ellenére nem lesz komolyabb törés a bérdinamikában. A további erős bérkiáramlás ellenére azonban a vásárlőerő-növekedés jóval visszafogottabb lesz, hiszen az idei évben az infláció mértéke meghaladhatja a 9 százalékot, így a reálbérek nagyjából 5-6 százalék körüli növekedésével számolnak az ING Bank szakértői.

Összhangban a várakozásokkal

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője szintén a várakozásokkal összhangban lévőnek találta a bérek januári emelkedését és megállapította, hogy a minimálbéremelések hatása jelentősen gyorsítja a pályát. Mint hozzátette, a munkaerő megtartása és odavonzása érdekében, továbbá az inflációs környezet miatt érdemi béremelésre kényszerülnek a munkadók. A januártól az emelkedő minimálbér és szakmai bérminimum miatt a teljes bérskála érdemben feljebb tolódik idén, és az éves átlagbér emelkedése is 13 százalékot elérő lehet.

A béremelések magas üteme tovább erősítheti a vállalatok áremelési szándékát, amit könnyen meg is tehetnek a kiugróan erős fogyasztói kereslet mellett. Ez elvezethet egy klasszikus ár-bér spirálhoz is, ha a várakozások ezen a szinten beragadnak. Az erősödő alapfolyamatok mellett az szja visszatérítésnek, a 6 havi fegyverpénznek és több egyszeri transzfernek köszönhetően idén a nettó bérek növekedése érdemben el fog szakadni a bruttóétól és még a várható erőteljes inflációt figyelembe véve is 8 százalék feletti éves reálbér növekedés lehet ebben az évben, ami jelentős fogyasztásélénkítő erővel bír és támaszt ad az idei GDP-növekedésnek - fejtette ki a Takarékbank szakértője.

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője is a munkaerőhiány mellett a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével magyarázta a keresetek dinamikus januári emelkedését. A nettó kereset még a bruttó átlagkeresetnél is nagyobb ütemben emelkedett, amit a 25 éven aluliak szja-mentessége indokol - fűzte hozzá.

Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy januárban a dinamikus keresetemelkedés révén a magas infláció ellenére is érdemben emelkedett a reálbér. A következő hónapokban a béremelkedés mértéke a januárihoz hasonlóan alakul. Reményét fejezte ki, hogy azoknál a vállalkozásoknál is sor kerül bérfejlesztésre, ahol ez januárban még nem történt meg. Ezt az infláció is indokolja, illetve az adócsökkentések is részben fedezetet teremtenek rá - jegyezte meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG