<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A magyar kormányfőnek kompromisszumot kell kötnie, különben az Európai Néppárt nem fogja támogatni a szerdai európai parlamenti szavazáson – erre utalt Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője egy hétfői lapinterjúban. Az EP szerdán szavaz majd a Sargentini-jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos megsértésének. A voksolást a néppárti képviselők szavazatai dönthetik el.
Amikor még béke volt: Manfred Weber és Orbán Viktor sajtótájékoztatója Budapesten 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Saját pártcsaládja egyik legmagasabb rangú vezetőjétől kapott ismételt figyelmeztetést a magyar kormányfő a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti (EP) szavazás előtt.

Weber: nem engedhetünk

Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője a német Bildnek adott, hétfőn megjelent interjúban úgy fogalmazott: elvárja Orbán Viktortól, hogy közeledjen az uniós partnerekhez, és jelezze kompromisszumkészségét. Ha ez nem történik meg - tette hozzá -, akkor a Néppártnak ki kell mondania, hogy "az értékei nem alkuképesek."

Weber szerint az EU magját a közös értékek, azaz a demokrácia, a jogállamiság, valamint a vélemény- és sajtószabadság adják. Ebből nem lehet engedni, „természetesen még az Európai Néppárt tagjai számára sem.”

Német lapvélemények szerint tehát a kereszténydemokrata politikus azzal fenyegette meg Orbán Viktort, hogy ellene szavaznak majd az EP-ben.  

Telefonon is beszéltek

Weber a múlt héten fel is hívta a magyar kormányfőt telefonon, és arra kérte, hogy fogja vissza az "Állítsuk meg Brüsszelt" kampányt – ezt már a Financial Times írta egy név nélkül nyilatkozó forrásra hivatkozva. A brit üzleti-politikai napilap szerint Orbán Viktor kockázatot jelent a Néppárt frakcióvezetőjének csúcsjelölti kampányára. (Weber harcba kíván szállni az Európai Bizottság elnöki posztjáért.) A kérdés tehát most az, hogy elfogynak-e a magyar miniszterelnök barátai saját politikai pártcsaládjában, véli a brit lap.  

A 46 éves német politikus egyébként már múlt héten belengette, hogy megvonhatja a bizalmat a magyar miniszterelnöktől. Ki fognak állni az európai uniós alapjogokért, és ebben a tekintetben "semmilyen engedményt" nem fognak tenni Orbán Viktor pártjának – mondta az osztrák közszolgálati televíziónak. Követelni fogják például, hogy a magyar kormány engedje tovább működni a Közép-európai Egyetemet.

Szoros szavazás várható

Az EP kedden vitázik majd Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő Magyarországról szóló különjelentéséről. Eszerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az EU atomfegyvereként emlegetett hetes cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben. Ez legvégső esetben akár azzal is járhat, hogy megvonják az országtól a szavazati jogot az Európai Tanácsban.    

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn minősített hazugságok gyűjteményének nevezte a dokumentumot. Szerinte az bosszú azért, mert Magyarország „nem hajlandó illegális bevándorlók befogadására”.          

A jelentésről szerdán szavaz majd az EP plenáris ülése, Sargentini szerint szoros eredmény várható. Sok múlhat azon, hogy az Európai Néppárt politikusai közül hányan voksolnak  mellette. Az elfogadáshoz a leadott voksokat tekintve több mint kétharmados többség kell.

A dokumentum egyébként magyarul is elérhető az EP honlapján.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csökkenhet-e az államadósság, miközben óriási hitelt vett fel az állam
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 17:23
Az államadósság és a múlt héten végrehajtott devizakötvény kibocsátások álltak a Trend FM Reggeli monitor című adásában elhangzó beszélgetés fókuszában. A dollárban és euróban kibocsátott értékpapírokból közel 4,5 milliárd euró értében vont be forrásokat a magyar állam, ami a heves közéleti vitát is kiváltott.
Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit a szegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos