3p
A magyar kormányfőnek kompromisszumot kell kötnie, különben az Európai Néppárt nem fogja támogatni a szerdai európai parlamenti szavazáson – erre utalt Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője egy hétfői lapinterjúban. Az EP szerdán szavaz majd a Sargentini-jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos megsértésének. A voksolást a néppárti képviselők szavazatai dönthetik el.
Amikor még béke volt: Manfred Weber és Orbán Viktor sajtótájékoztatója Budapesten 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Saját pártcsaládja egyik legmagasabb rangú vezetőjétől kapott ismételt figyelmeztetést a magyar kormányfő a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti (EP) szavazás előtt.

Weber: nem engedhetünk

Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője a német Bildnek adott, hétfőn megjelent interjúban úgy fogalmazott: elvárja Orbán Viktortól, hogy közeledjen az uniós partnerekhez, és jelezze kompromisszumkészségét. Ha ez nem történik meg - tette hozzá -, akkor a Néppártnak ki kell mondania, hogy "az értékei nem alkuképesek."

Weber szerint az EU magját a közös értékek, azaz a demokrácia, a jogállamiság, valamint a vélemény- és sajtószabadság adják. Ebből nem lehet engedni, „természetesen még az Európai Néppárt tagjai számára sem.”

Német lapvélemények szerint tehát a kereszténydemokrata politikus azzal fenyegette meg Orbán Viktort, hogy ellene szavaznak majd az EP-ben.  

Telefonon is beszéltek

Weber a múlt héten fel is hívta a magyar kormányfőt telefonon, és arra kérte, hogy fogja vissza az "Állítsuk meg Brüsszelt" kampányt – ezt már a Financial Times írta egy név nélkül nyilatkozó forrásra hivatkozva. A brit üzleti-politikai napilap szerint Orbán Viktor kockázatot jelent a Néppárt frakcióvezetőjének csúcsjelölti kampányára. (Weber harcba kíván szállni az Európai Bizottság elnöki posztjáért.) A kérdés tehát most az, hogy elfogynak-e a magyar miniszterelnök barátai saját politikai pártcsaládjában, véli a brit lap.  

A 46 éves német politikus egyébként már múlt héten belengette, hogy megvonhatja a bizalmat a magyar miniszterelnöktől. Ki fognak állni az európai uniós alapjogokért, és ebben a tekintetben "semmilyen engedményt" nem fognak tenni Orbán Viktor pártjának – mondta az osztrák közszolgálati televíziónak. Követelni fogják például, hogy a magyar kormány engedje tovább működni a Közép-európai Egyetemet.

Szoros szavazás várható

Az EP kedden vitázik majd Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő Magyarországról szóló különjelentéséről. Eszerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az EU atomfegyvereként emlegetett hetes cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben. Ez legvégső esetben akár azzal is járhat, hogy megvonják az országtól a szavazati jogot az Európai Tanácsban.    

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn minősített hazugságok gyűjteményének nevezte a dokumentumot. Szerinte az bosszú azért, mert Magyarország „nem hajlandó illegális bevándorlók befogadására”.          

A jelentésről szerdán szavaz majd az EP plenáris ülése, Sargentini szerint szoros eredmény várható. Sok múlhat azon, hogy az Európai Néppárt politikusai közül hányan voksolnak  mellette. Az elfogadáshoz a leadott voksokat tekintve több mint kétharmados többség kell.

A dokumentum egyébként magyarul is elérhető az EP honlapján.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG