3p
A magyar kormányfőnek kompromisszumot kell kötnie, különben az Európai Néppárt nem fogja támogatni a szerdai európai parlamenti szavazáson – erre utalt Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője egy hétfői lapinterjúban. Az EP szerdán szavaz majd a Sargentini-jelentésről, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos megsértésének. A voksolást a néppárti képviselők szavazatai dönthetik el.
Amikor még béke volt: Manfred Weber és Orbán Viktor sajtótájékoztatója Budapesten 2015. szeptember 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Saját pártcsaládja egyik legmagasabb rangú vezetőjétől kapott ismételt figyelmeztetést a magyar kormányfő a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti (EP) szavazás előtt.

Weber: nem engedhetünk

Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője a német Bildnek adott, hétfőn megjelent interjúban úgy fogalmazott: elvárja Orbán Viktortól, hogy közeledjen az uniós partnerekhez, és jelezze kompromisszumkészségét. Ha ez nem történik meg - tette hozzá -, akkor a Néppártnak ki kell mondania, hogy "az értékei nem alkuképesek."

Weber szerint az EU magját a közös értékek, azaz a demokrácia, a jogállamiság, valamint a vélemény- és sajtószabadság adják. Ebből nem lehet engedni, „természetesen még az Európai Néppárt tagjai számára sem.”

Német lapvélemények szerint tehát a kereszténydemokrata politikus azzal fenyegette meg Orbán Viktort, hogy ellene szavaznak majd az EP-ben.  

Telefonon is beszéltek

Weber a múlt héten fel is hívta a magyar kormányfőt telefonon, és arra kérte, hogy fogja vissza az "Állítsuk meg Brüsszelt" kampányt – ezt már a Financial Times írta egy név nélkül nyilatkozó forrásra hivatkozva. A brit üzleti-politikai napilap szerint Orbán Viktor kockázatot jelent a Néppárt frakcióvezetőjének csúcsjelölti kampányára. (Weber harcba kíván szállni az Európai Bizottság elnöki posztjáért.) A kérdés tehát most az, hogy elfogynak-e a magyar miniszterelnök barátai saját politikai pártcsaládjában, véli a brit lap.  

A 46 éves német politikus egyébként már múlt héten belengette, hogy megvonhatja a bizalmat a magyar miniszterelnöktől. Ki fognak állni az európai uniós alapjogokért, és ebben a tekintetben "semmilyen engedményt" nem fognak tenni Orbán Viktor pártjának – mondta az osztrák közszolgálati televíziónak. Követelni fogják például, hogy a magyar kormány engedje tovább működni a Közép-európai Egyetemet.

Szoros szavazás várható

Az EP kedden vitázik majd Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő Magyarországról szóló különjelentéséről. Eszerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az EU atomfegyvereként emlegetett hetes cikk szerinti eljárás megindítása hazánkkal szemben. Ez legvégső esetben akár azzal is járhat, hogy megvonják az országtól a szavazati jogot az Európai Tanácsban.    

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn minősített hazugságok gyűjteményének nevezte a dokumentumot. Szerinte az bosszú azért, mert Magyarország „nem hajlandó illegális bevándorlók befogadására”.          

A jelentésről szerdán szavaz majd az EP plenáris ülése, Sargentini szerint szoros eredmény várható. Sok múlhat azon, hogy az Európai Néppárt politikusai közül hányan voksolnak  mellette. Az elfogadáshoz a leadott voksokat tekintve több mint kétharmados többség kell.

A dokumentum egyébként magyarul is elérhető az EP honlapján.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG