4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elkezdődött a felkészülés a német szövetségi belügyminisztériumban arra az esetre, ha le kell zárni a határt a menedékkérők előtt. A terv már készen van, ha pedig ténylegesen életbe is léptetik, bőven lehet, hogy a mi határzárunk eltörpül majd a németországi mellett.
(Fotó: ENSZ, UNHCR)

A Welt am Sonntag cikke szerint a kormány fordulópontnak szánja a március 7-re tervezett EU-Törökország csúcstalálkozót a menekültválság kezelésében, és Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter szavai szerint az eddigiekhez képest másmilyen intézkedésekre kerül sor, ha nem sikerül rövidesen nagymértékben csökkenteni a görög-török határon az EU-ba belépő menekültek számát.

Már dolgoznak arra vonatkozó terveken, hogy a következő hetekben visszautasítanak menekülteket a határon. A miniszter azonban valószínűleg nem jelent majd be drasztikus akciókat, mert a meglepetés erejére is szüksége van.

Biztonsági körökben azt mondják, hogy a március 13-án három tartományban - Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pflaz, Szász-Anhalt - tartandó helyi választások előtt nem történik semmi ebben az ügyben. A döntést pedig nem egyedül a miniszter hozza meg, az utasítást a kancellári hivatalnak kell kiadnia.

Készül a következő nagy roham

Thomas de Maiziere már egy tavaly év végi interjúban kiemelte, hogy lehetséges a belépés megtagadása a menedékkérőktől. Mint mondta, politikai döntés volt, hogy nem élnek a lehetőséggel, mivel Angela Merkel kancellár és Peter Altmaier kancelláriaminiszter, a kormány menekültügyi koordinátora föltétlenül el akarta kerülni, hogy menedékkérők visszaszorításáról a német határon készült „utálatos” képek járják be a világot.

Jelenleg viszonylag kevés menedékkérőtől tagadják meg a belépést, számuk januárban 5000, februárban 2300 volt, a hatóságok azonban arra számítanak, hogy a belépésre jelentkezők száma az időjárás jobbra fordulásával ugrásszerűen emelkedik majd márciusban.

Már kész a terv

A szövetségi rendőrség már tavaly szeptemberben elkészített egy tervet a határ lezárásáról valamennyi menedékkérő előtt. A 30 oldalas - jelenleg páncélszekrényben fekvő - bevetési parancs a szövetségi rendőrség 21 századának szól, és akár azonnal ki lehet adni. A jogalapot a menedékjogi eljárásról szóló törvény biztosítja, amely szerint meg lehet tagadni a belépést biztonságos harmadik országból érkező menekültektől.

A dokumentum alapján a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség egységei lezárnák a bajor-osztrák határszakasz valamennyi - hatvannál is több - átkelőjét, valamint az Inn és a Salzach határfolyó összes hídját, és legfeljebb "mini kontingensekben" engednének be az országba menedéket kereső embereket.

A terv szerint számos egység a hátországban, a határ menti térségben tevékenykedne, feladatuk a zöldhatáron átkelő emberek összegyűjtése és a határra szállítása lenne, méghozzá helikopterrel, a határon dolgozó kollegák pedig akár vízágyúkat is bevethetnének.

Merkelnek lesz mit magyaráznia

A szövetségi rendőrség legfeljebb két hétig tudná ellátni a feladatot a jelenlegi kapacitások mellett, még akkor is, ha támogatást kap a tartományi rendőrségek készenléti, rohamrendőri egységeitől. A berlini vezetésnek viszont nem is az intézkedés időtartama a fontos, hanem a jelzésérték, a menekülteknek küldött üzenet.

Azt pedig majd Angela Merkelnek kellene elmagyaráznia, hogy az intézkedés milyen viszonyban áll eddigi politikájával és híres mondásával, miszerint megoldjuk az ügyet, vagyis Németország megbirkózik a menekültválsággal.

A bajor kormány gyorsabban lép

Ahogy azt tegnap megírtuk, Bajorország már valószínűleg a határok lehetséges lezárását, a határellenőrzés visszaállítását készíti elő. Az osztrák-bajor határ menti három bajor rendőrkapitányság (Alsó-Bajorország, Felső-Bajorország Dél, Svábföld Dél/Nyugat) állítólag az az utasítást kapta, készüljön fel arra, hogy órákon belül le lehessen zárni a határt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG