<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Londoni pénzügyi elemzők Magyarországon jártak, tájékozódtak, számoltak: 2,25-2,70 százalék közé teszik idén az alapkamatot.

Két százalék közelébe csökkenhet az idén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamata, annak ellenére is, hogy a magyar gazdaság növekedési üteme várhatóan jóval meghaladja idén a két százalékot - jósolták csütörtöki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének közgazdászai szerint a növekedési hitelprogramot az MNB "a korábban gondoltnál konzervatívabb alapállásról" folytatja, és inkább az alapkamatot csökkenti nagyobb mértékben. Ennek alapján az elemzők azzal számolnak, hogy az MNB májusig - egyenként 0,15 százalékpontos lépésekben - 2,25 százalékra csökkenti alapkamatát.

Fenntartották ugyanakkor azt az előrejelzésüket, hogy az idei év végétől az MNB ismét fokozatos szigorításba kezd, és 2015-ben 3,50 százalékig emeli vissza alapkamatát. Ennek célja a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint a pozitív reálkamat fenntartása, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának leépítéséből eredő potenciális negatív piaci hatások ellensúlyozása.

Az elemzők közölték ugyanakkor, hogy kamatemelési prognózisukra lefelé ható kockázatokat látnak, tekintettel az enyhe inflációs kilátásokra, és arra, hogy az MNB elszántan törekszik a gazdasági növekedés megszilárdítására.

A Royal Bank of Scotland londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői 2,40 százalékos MNB-kamatmélyponttal számolnak.

A 4cast nevű londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői a magyar alapkamat mélypontját 2,60-2,80 százalék között várják.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport elemzői szerint az MNB márciusra - egyenként 0,10 százalékpontos lépésekben - 2,70 százalékra csökkenti alapkamatát.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG