<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Tovább csökkent az ipari termelés, de nincs dráma az ágazatban - véli a szakértő. Átalakult a magyar ipar szerkezete, amit még nem tudnak kezelni a kimutatások, minden arra utal azonban, hogy jók a kilátásaink.
Balatoni András

A KSH legfrissebb adatai szerint a tavalyi év negyedik negyedévében folyamatosan mérséklődött az ipari termelés volumene a szeptemberi csúcshoz képest. Az előző év azonos időszakához mért indexek pozitív tartományban maradtak, a 2012-es alacsony bázis miatt. A lassulás, illetve a csökkenés azonban véleményünk szerint elsősorban az ipar szezonalitásának változásával magyarázható elsősorban, míg az idei évi kilátások továbbra is kedvezőek - írja friss kommentárjában Balatoni András.

Le van maradva a statisztika

Az ING vezető elemzője szerint a feldolgozóipar átalakulása hazánkban azzal járt együtt, hogy az elektronikai termékek gyártása folyamatosan visszaszorult, míg a járműgyártás egyre nagyobb súlyt képvisel. Az elektronikai termékeknél az év vége a csúcsidőszakot jelenti,  míg a járműgyártás esetén rendre kisebb a gyártott volumen, mint az év többi hónapjában.

A szezonalitás így érdemben változik az ipar egészében, amit a szűrőprogramok és algoritmusok egyelőre nem tudnak kezelni. Éppen ezért a decemberi nagy gyárleállások minden évben jelentős hó/hó csökkenést eredményeznek az iparban, míg az éves bázisú indexeket mindkét irányba befolyásolhatják.

A Mercedes kecskeméti gyára

 

Nem kell aggódni, jók a kilátásaink

Ha az európai konjunktúrát vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy a jelentősebb felvevőpiacaink egyre jobb állapotban vannak, ami támaszt ad a hazai ipari kivitelnek. A belső kereslet is folyamatosan magára talál, így hosszú idő után a belföldi értékesítésben is trendfordulóra számíthatunk. A technikai hatások okozta decemberi bővülést, így januárban várhatóan jelentős megugrás fogja követni és az ipari kibocsátás rááll egy 4-5 százalékos növekedési trendre.

Forrás: KSH / Bloomberg

Ezt a januári BMI adatok is alátámasztják, mivel az index az idei év első hónapjában 57,9 pontra ugrott, messze meghaladva ezzel a növekedési küszöbértéket (50,0 pont), valamint a decemberi szintet (50,2 pont). A talpra állás ennek megfelelően várhatóan gyors lesz a tavalyi gyenge negyedik negyedévet követően, a hosszabb távú növekedési trendet azonban csak az első negyedév után fogjuk tudni pontosan belőni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
Makro / Külgazdaság Újabb törvényjavaslatok az EU-s pénzekért: új hatóságot javasol a kormány a korrupció ellen
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:17
Péntek este benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a törvénymódosítások második csomagját is, a hétfőn beterjesztett első csomagját követően, amivel az Európai Bizottság követelményeinek próbál eleget tenni, hogy megkaphassa az uniós költségvetésből járó eurómilliárdokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG