2p
Alig emelkedett valamit szeptemberben a GKI konjunktúraindexe.

Az augusztusi pofon után nehezen áll talpra a gazdaságba vetett bizalom, szeptemberben alig 0,3 százalékponttal, mínusz 3,6 százalékra emelkedett a GKI konjunktúraindexe. Az üzleti bizalmi index 1,2 pontról 1,7 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index mínusz 18,6-ról 18,5 pontra javult.

A lakosság várható pénzügyi helyzetét jobbnak, a várható megtakarítási képességét viszont rosszabbnak ítélte a konjunktúraindex az augusztusi szinthez képest. A fogyasztók valamivel nagyobb hajlandóságot mutattak a nagy értékű, tartós fogyasztási cikkek vásárlására. A négy fő üzletág közül az ipari bizalmi index tovább csökkent, az építőipar és a kereskedelem emelkedett, a szolgáltatói azonban nem változott.

A GKI konjunktúraindexe

Még mindig siralmas helyzetben az építőipar

Az építőipari bizalmi indexben ugyan megtorpant az elmúlt hónapokban látott csökkenés, köszönhetően annak, hogy javultak a magasépítő cégek kilátásai, a mélyépítőké azonban tovább romlott szeptemberben. A termelés megítélése nem változott az elmúlt három hónapra vonatkozóan, a rendelésállomány azonban jelentősen javult.

Az iparban az elmúlt és a következő három hónap termelése, valamint a készletállomány megítélése is kedvezőbb lett, a rendelésállományokról - ezen belül az exportról - alkotott vélemény azonban sokat romlott szeptemberben.

Stagnál a kereskedelem és a szolgáltatói szektor

A kereskedelmi bizalmi index kis mértékben emelkedett, az eladási pozíció és a rendelések megítélése kedvezőbb lett, a készleteké azonban romlott. A szolgáltatói bizalmi index gyakorlatilag stagnált augusztushoz képest. Az általános üzletmenet megítélése szintén változatlan volt, az előző időszak forgalmát valamivel kedvezőbben, a következőét viszont borúsabban ítélték meg a válaszadók az előző havinál.

A foglalkoztatási szándék az ipar kivételével minden ágazatban erősödött, ez különösen az építőiparban volt látványos, ahol féléves csúcsra emelkedett, a lakosság munkanélküliségtől való félelme azonban nőtt szeptemberben. Az áremelési törekvések az ipar kivételével minden ágazatban erősödtek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG