BUX
36 302.78
+0.97%
+350.00
OTP
10 880.00
+4.31%
+450.00
MOL
1 810.00
-1.63%
-30.00
RICHTER
7 030.00
-1.68%
-120.00
MTELEKOM
387.00
+1.84%
+7.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2018. szeptember 17. 06:07

Az elmúlt napokban kialakult verzió, miszerint két orosz polgár meglehetősen nyilvánvalóan, minden elterelő művelet nélkül mérgezte volna meg a volt orosz titkosügynököt, Szergej Szkripalt és lányát, furcsának tűnik. Felmerült a lehetőség, hogy az oroszoknak, ha ők voltak a megbízók, egész más céljaik lehettek az akcióval.

Már korábban felmerült a kérdés, hogy ha Oroszország állami szinten akarja likvidálni volt ügynökét, akkor azt nyilván úgy teszi, hogy meg is haljon. Kezdetben ezért úgy tűnt, hogy talán nem is az oroszok lehettek az elkövetők, de most a brit hatóságok eléggé meggyőző történetet tártak elénk.  Két orosz férfiú hazájából Londonba érkezik, ott megszállnak, másnap kiruccannak Salisburybe, ahol semmilyen látnivalóig nem jutnak el, meg sem szállnak, majd másnap, a mérgezés napján visszatérnek, megint csak nem a katedrálisnál, hanem Szkripal háza közelében látják őket a kamerák, majd gyorsan távoznak, még aznap felugranak az Oroszországba tartó repülőre.

Ilyen pancserek nem lehetnek

Legyünk őszinték: még ha egy átlagemberre bíznák a feladatot, az sem így szervezné, hát még a nagy Oroszország meglehetősen tapasztalt titkosszolgálata. Egyszerűen túl gyanús ez, hisz ők is tudták, hogy a két úriembert lenyomozzák majd a britek, a repülőtől a szálláson át a vonatig és a Szkripal-házig a sok térfigyelő kamerával. Mintha direkt, tálcán akarta volna kínálni Oroszország a nyilvánvaló tényeket.

Igen ám, de ha így van, miért nem mondja meg, hogy igen, mi voltunk, ezért meg ezért? Ja, és miért nem halt meg a volt kém? A Reuters egy kommentátora szerint érdekes elmélet körvonalazódik, miszerint Oroszország valóban üzenni akart, de nem a briteknek, őket csak felpaprikázni egy kicsit, és még csak nem is feltétlenül az áruló kémeknek. De hát akkor vajon kinek?

Befűtöttek a pénzeszsákoknak

Van egy komoly csoport Nagy-Britanniában, akik igen értékesek lehetnek Oroszország számára, és Putyinék nagyon jól tudták, hogyan kell Nagy-Britanniát annyira felbőszíteni, hogy mindent és mindenkit utáljanak, ami és aki orosz. Márpedig Angliában él a Jelcin-érában az orosz állami vagyon széthordásából meggazdagodott, magát nyugaton korábban jobban érző dúsgazdag oligarchák csoportja.

Most rájuk is berágott a brit kormány, Roman Abramovicsnak még a tartózkodási engedélyét sem akarták meghosszabbítani. Hogy mire jó ez Oroszországnak? Az oligarchák, akiknek bűnei már rég elévültek, Oroszországban nem firtatják őket, most kissé hontalanná váltak. Szemben Putyinnal, a brit szervek egyre inkább kezdik firtatni vagyonuk eredetét, kényelmetlenek lettek a szigetországnak, igazából látni sem akarják őket, sem a nem éppen patyolat-tiszta pénzüket.

Várja őket a haza

Mit tehetnek erre a derék oligarchák? Az adott helyzetben más nyugati országok sem rajonganak értük, ellenben Oroszország-anyácska hazavárja őket, pontosabban mérhetetlen vagyonukat. Az orosz gazdaságnak erős tőkeszükséglete van: a szankciók megviselőek, ráadásul el is húzódnak, és az olajból, gázból és egyéb ásványkincsekből sem lesz több pénz, miután áruk nem emelkedik vissza a pár évvel korábbi magasságokba, ugyanakkor az orosz védelmi kiadások dinamikusan növekednek.

Az elmélet szerint tehát a cél az volt, hogy egy látszólagos ügynöklikvidálási akcióval felbosszantsák Nagy-Britanniát annyira, hogy kényelmetlenné tegye az ott élő dúsgazdag orosz oligarchák életét, vagyonuk veszélybe kerüljön, ezért visszavigyék az óhazába, ahol ismét jófiúk lehetnek, elég, ha otthon fektetik be a vagyonkát. Ez magyarázná is, hogy miért nem halt meg Szkripal és lánya: nem is akarták őket megölni, csak egy kisebb dózist kaptak. Ugyanakkor légy repült a levesbe: a mérget tartalmazó parfümös üveget gondatlanul hajították el, azt valaki megtalálta, óvatlanul hazavitte, és máris lett egy ártatlan áldozat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ez a titokzatos személy lehet Szerbia új kormányfője
Varga Szilveszter | 2020. augusztus 10. 19:04
Egy csendes szombat este egyszer csak megjelent a képernyőn egy "titokzatos személy". Kint áll szerencsétlen a legnagyobb hőségben, egy kukoricatábla mellett, és sok éve nem tapasztalt sikerekről beszél, elvégre átlag felett termett a búza, jut belőle kivitelre is bőven. A gyanútlan tévénéző aligha sejti, hogy ezzel megkezdődött az egyik “titokzatos személy” felfuttatása a médiában, mert lehet, hogy ő lesz az új miniszterelnök, és az mégsem járja, hogy senki ne ismerje az országban.
Makro / Külgazdaság Végre elárulta Orbán Viktor, mennyi pénzt kapunk Brüsszelből
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 17:03
Magyarország az uniós mentőcsomagból és költségvetésből összesen mintegy 40,7 milliárd euró vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, továbbá 10 milliárd euró hitelt vehet fel. Szerinte nincsenek veszélyben az uniós forrásaink.
Makro / Külgazdaság Megalapíthatták a céget, amelyik átmenti az indexeseket egy új portálhoz
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 15:44
A Van Másik Kft.-t a napokban jegyeztette be a szerkesztőség egyik munkatársa.
Makro / Külgazdaság Kína tajtékzik – a TikTok és az amerikai nemzetbiztonság
Káncz Csaba | 2020. augusztus 10. 15:14
A TikTok tulajdonosa már holnap beperli a Trump-kormányzatot az elnöki rendelet miatt. A CIA szerint semmifajta bizonyíték nincs arra, hogy Peking valaha is hozzáfért volna a felhasználói adatokhoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A magyar uniós biztos is beolvasott a belorusz elnöknek
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 10. 14:44
Várhelyi Olivér aránytalannak és elfogadhatatlannak nevezte a tüntetők elleni erőszakot a fehérorosz elnökválasztások éjszakáján. Ötven civil és 39 rendőr megsérült, háromezer embert letartóztattak.
Makro / Külgazdaság Vírus: újabb szomorú rekordok dőltek meg Amerikában
Wéber Balázs | 2020. augusztus 10. 09:52
Brazíliában átlépte a 100 ezret a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és hivatalosan már több mint hárommillióan kapták el a fertőzést. Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma már az ötmilliót is meghaladta.
Makro / Külgazdaság Huszonötszörése nőtt a családoknál hagyott összeg
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 07:50
Varga Mihály azt is elárulta, hogy tavaly több mint 335 milliárd forint jutott a kedvezményekre.
Makro / Külgazdaság Borús előjelekkel érkezik az infláció
MTI | 2020. augusztus 9. 11:03
Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a fogyasztói árindex júliusi adata és az idei második negyedéves bruttó hazai termék (GDP).
Makro / Külgazdaság Ma megkezdődik a vég a belarusz rezsim számára
Káncz Csaba | 2020. augusztus 9. 09:32
A koronavírus járványt "pszichózisnak" minősítő elnök folyamatosan veszíti el a köznép és az elit támogatását, és hatodik elnöki ciklusa borítékolhatóan egy vesszőfutás lesz.  A hazai kormány a poszt-szovjet térségben Azerbajdzsán mellett a belarusz rezsim mellett is ott legyeskedik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a magyar gazdaság a szerencsésebbek közé tartozott az első hónapokban?
Kollár Dóra | 2020. augusztus 9. 06:03
Úgy tűnik, hogy Magyarország a járvány első hónapjait viszonylag karcolásmentesen megúszta. 
hírlevél