TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nyolc USA-államban előválasztásokat tartottak tegnap, aminek az eredménye fontos információkat hordozhat a novemberi éles voksolás előtt. Vajon sikerülhet kihúzni Donald Trump lába alól a talajt, és elhódítani pártjától a parlamenti többséget? A szavazatok feldolgozása folyik, vannak pozitív és negatív előjelek.
Egy spanyol ajkú nő "Trump, idióta vagy" táblát tart a Los Angeles-i tüntetésen, 2016. 11. 09-én. Forrás: EPA/Eugene Garcia

Kedden nyolc amerikai államban előválasztásokat tartottak, amelyek a novemberi kongresszusi választások főpróbájának számítanak. Ősszel eldől majd 85 képviselőházi hely, öt kormányzó sorsa, öt szenátusi hely és több száz helyi politikusi tisztség sorsa.

(Az USA-ban kétkamarás rendszerhez hasonló törvénykezés működik, a Kongresszusnak két része van, a Képviselőház és a Szenátus.)

A legnagyobb kérdés Kalifornia, mert a hagyományosan demokrata (baloldali) államban 7-9 képviselői helyet is vissza szeretnének szerezni a demokraták. Akik ahhoz, hogy visszaszerezzék a vezetésüket a képviselőházban Donald Trump republikánusaitól, 23 helyet kéne elhódítaniuk.

Vezet a demokrata favorit

A Los Angeles Times honlapján a szavazatok 95 százalékának összesítése után a demokrata favorit, Gavin Newsom 33 százalékkal vezet a kormányzó-jelöltségért folytatott szavazáson. A Donald Trump által támogatott John Cox csak 26 százaléknál tart, a harmadik megintcsak egy demokrata jelölt.

Saját maguk ellenségei

Az előválasztáson ugyanis olyan eredmény is születhet ebben az államban, hogy ugyanazon pártok jelöltjei versengenek egymással majd novemberben a kormányzóságért. (Az újság  honlapja Európából jelenleg csak trükközéssel érhető el az új adatvédelmi szabályok miatt.)

“Mindenki a Trump-effektusban bízik”, “a demokraták legnagyobb ellenségei saját maguk” – írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A demokraták ugyanis annyira bíznak abban, hogy Donald Trump padlón levő, sőt Kaliforniában különösen alacsonyra zuhant népszerűsége nekik kedvez, hogy rengeteg jelölt indult az előválasztáson, akik így egymást is gyengíthetik.

A nőkön múlhat az egész

A svájci Neue Züricher Zeitung szerint így lényegében a demokraták kudarcaként értékelhető, hogy John Cox feljött a második helyre, és novemberben ő is indulhat a kormányzóságért.

A Faz.net szerint az előválasztás a demokraták számára (is) jó “lakmuszpapír”: megállapítható, meg lehet-e szerezni a parlamenti többséget az urnáknál, kihúzható-e Donald Trump lába alól a talaj, és milyen üzenetekkel, milyen politikával, retorikával.

Megjegyzik azt is, hogy soha ennyi nő még nem indult a politikusi helyekért – ez annak is lehet köszönhető, hogy Donald Trump viszonya a nőkhöz ellentmondásos, sőt időnként botrányos. A Trump-utálat összeköti az ellenzéket, akik közül nagyon sokan mozgósíthatók lehetnek.

Jó és rossz jelek

Az előjelek részben kedvezőek, részben rosszak a demokraták számára. Donald Trump elnökké választása óta már 42 regionális parlamenti helyet hódítottak el a republikánusoktól különböző időközi választásokon. Ugyanakkor míg decemberben 13 százalékponttal többen támogatták őket a közvélemény-kutatásokban, mint a republikánusokat, ez mostanáig 3,2 százalékpontra süllyedt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Makro / Külgazdaság Az őszi szünetben fertőtlenítési nagytakarítást végeznek az iskolákban
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 13:09
A mai tájékoztatón szó esett arról, hogy minden eddigi csúcsot megdöntött a halálozási arányszám, hogy álfertőtlenítők akarnak bejutni ingatlanokba, s hogy az antigén gyorstesztek hasonló eredményességgel alkalmazhatók, mint a PCR-tesztek.
Friss
hírlevél