3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szenátus után végül a képviselőház is megszavazta a kormány büdzséjét.

Ahogy arról korábban már írtunk, élénk egyeztetések indultak szombaton az amerikai törvényhozók között a kormányzat működésének finanszírozását átmenetileg biztosító törvényről, amely első körben elbukott a szenátusi szavazáson, emiatt részlegesen leálltak a kormányzati hivatalok és ügynökségek. Most azonban úgy tűnik, sikerült végül meggyőzniük egymást a feleknek, a szenátus ugyanis hétfő délután elsöprő, 81:18 arányban fogadta el a törvényt, a képviselők pedig 266:150 aránnyal rábólintottak a törvényre.

A dolgok innentől már simán mennek, a kormányzati hivatalok és ügynökségek működését február 8-ig biztosító törvényt már át is küldték a Fehér Házba, amelynek szóvivője, Sarah Huckabee Sanders a szenátusi voksolás után jelezte: az elnök haladéktalanul alá is írja azt. A megszavazott törvény értelmében a hétfőn kényszerszabadságra küldött hivatalnokokat keddre már be is rendelték dolgozni, emellett ismét megnyitják a nemzeti parkokat, állatkerteket és mindazon kormányzati irodákat, ügynökségeket, szervezeteket, amelyek - mivel nem minősülnek elsődleges fontosságúaknak, ezért leálltak szombaton. Az Egyesült Államokban egyébként legutóbb 2013-ban, Barack Obama elnöksége idején állt le a kormányzati hivatalok működése, az a válság akkor 16 napig tartott.

Behúzták a demokraták

A szenátus pénteki kudarcát – és a kormányzat mintegy 3 napos leállását – az okozta, hogy a demokrata politikusok gyakorlatilag egyhangúlag a kormányzati büdzsé ellen szavaztak, miután a republikánus oldal elutasította a követeléseiket a DACA program rendezéséről. A bevándorlók gyerekeit védő intézkedést még Barack Obama vezette be, és mintegy 800 ezer fiatalt véd, akik illegálisan érkeztek az országba a szüleikkel, de az Egyesült Államokat tartják a hazájuknak. A republikánusok most garanciát vállaltak arra, hogy rendezik a DACA körüli nézeteltéréseket, így sikerült keresztülverni a büdzsét a szenátuson és a képviselőházon is.

Bevándorlók gyereke a bevándorlók ellen - célba ér Trump új rendelete?Az Egyesült Államokban sok éves társadalmi vita a bevándorlás kérdése - a zöldkártya-program és az illegálisan betelepülők gyermekeinek védelme azonban évente több százezer embert enged be az országba. A politikai oldalak láncmigrációnak vagy családegyesítésnek nevezik az ellentmondásos rendszert, Trump azonban hamarosan komoly változásokat hozhat új reformjával. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide! >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG