1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az év második felében már beindulhatnak azok a folyamatok, amitől növekedést vár a francia kormány. Közben rekord hiánnyal és nagyobb adóbevétellel számolnak Párizsban.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

A francia kormány szerdai ülésén elfogadott stabilitási programjában továbbra is a gazdaság növekedésével számol: 2013-ban a GDP 0,1 százalékos bővülését prognosztizálja, jövőre pedig 1,2 százalékos növekedést tervez. Arra is elkötelezte magát, hogy az államháztartási hiányt 2014-ben 2,9 százalékra csökkenti.

A Nemzetközi Valutalap elemzése szerint Magyarországon idén stagnál a gazdaság. Ahogy a Privátbankár megírta, a kormány viszont növekedést prognosztizál 2013-ra. Részletek >>

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden nyilvánosságra hozott Világgazdasági kilátások című féléves jelentésben pesszimistábbnak mutatkozott a francia mutatókat illetően. Az IMF szerint 2013-ban 0,1 százalékos visszaesés várható, 2014-ben pedig csak 0,9 százalékkal fog nőni a GDP.

A francia kormány előrejelzése megegyezik az Európai Bizottság prognózisával - hangsúlyozta a gazdasági minisztérium a stabilitási program bemutatásakor, amelyet április 30-án ad át a kormányzat Brüsszelnek.

Ősszel még jobbnak látták a helyzetet

Párizs reálisnak tartja a növekedési előrejelzéseket, amelyek mutatóit egyébként módosította: az idén a GDP 0,1 százalékos bővülésével számol az ősszel tervezett 0,8 százalék helyett, jövőre pedig 1,2 százalékkal a korábbi 2 helyett. Azt követően pedig 2 százalékkal 2017-ig.

Ezen mutatók alapján a kormány reményei szerint a tavalyi 4,8 százalékos deficit az idén GDP-arányosan 3,7 százalékra csökken, és jövőre érheti el a 3 százalék alatti szintet. Ezt idén akarták elérni, a halasztáshoz pedig Brüsszel beleegyezését fogja kérni Párizs. Terveik szerint a következő években tovább csökkentik a hiányt, 2017-re 0,7 százalékos szintet terveznek.

90 százalék feletti államadóssággal számolnak

Az államadósságot illetően is módosította a kormányzat az előrejelzéseket: 2014-re újabb rekorddal számol, s csak 2015-re ígéri a csökkentést, egy évvel későbbre, mint a korábbi prognózisokban. A stabilitási program szerint a tavalyi 90,2 százalék után az államadósság az idén GDP-arányosan 93,6 százalék lesz a korábban tervezett 91,3 helyett, s 2014-ben eléri a 94,3 százalékot. A kormány azt reméli, hogy 2015-ben 92,9 százalékkal kell számolni, s 2017-re 88,2 százalékra csökkenhet a mutató.

Megszorításokra készülnek

A célszámok eléréséhez az adóbevételek idén elérhetik a GDP 46,3 százalékát a tavalyi 44,9 százalék után, s jövőre tovább emelkedhetnek 46,5 százalékra. A kormány 2014-ben 6 milliárd eurós adóemelést tervez, ezt Pierre Moscovici gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a forgalmi adónak a jelenlegi 19,6-ról 20 százalékra emelésével és egyes adókedvezmények megszüntetésével kívánja megvalósítani a kormány.

Az állami kiadások az idén elérik a GDP-arányos 56,9 százalékos rekordot, jövőre 56,4 százalékosra, 2017-ben pedig 53,9 százalékosra tervezi a kormányzat. Az idei 40 milliárd után további 20 milliárd eurós megtakarítást tervez a kormány egy újabb nyugdíjreformmal és a tehetősebb családoknak járó juttatások csökkentésével.

A kormány számításai szerint a gazdaság fokozatos beindulása 2013 második felében várható, akkora fog megindulni a munkahelyteremtés és az utolsó negyedévben a munkanélküliségi ráta is csökkenhet. Az IMF prognózisa szerint viszont a munkanélküliség az idén elérheti a 11,2 százalékot, és jövőre tovább fog növekedni 11,6 százalékra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG