<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német országos közegészségügyi intézet vezetője szerint "nemzeti vészhelyzet" alakult ki. Bajorországban szigorítják a Covid elleni védőoltással nem rendelkezőkre vonatkozó korlátozásokat, a karácsonyi vásárokat és az éjszakai szórakozóhelyeket pedig bezárják.

Ezt ma jelentették be Münchenben a német tartomány kormányának rendkívüli ülése után.

Markus Söder bajor miniszterelnök elmondta, hogy

Bajorországban folytatódik a "koronavírus-dráma", amely már az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességét fenyegeti.

Ezért a vírus terjedésének útjait a legnagyobb eséllyel lezáró korlátozásokkal egészítik ki az eddigieket.

Ez valójában teljes lezárást jelent az oltatlanoknak

- emelte ki a tartományi miniszterelnök.

A helyi törvényhozás napokon belül várható jóváhagyásával életbe lépő új szabályok szerint

az oltatlanokat a zárt közösségi terek után a közvetlen fizikai érintkezést igénylő szolgáltatásokból, például a fodrászatokból is kitiltják.

Mindenkire vonatkozik, hogy

az idén nem lesznek karácsonyi vásárok a tartományban, az éjszaka működő vendéglátó-, és szórakozóhelyeket pedig bezárják, egyelőre három hétre

- tette hozzá az MTI szerint.

Járókelők a müncheni Marienplatzon 2020. december 15-én. EPA/LUKAS BARTH-TUTTASJárókelők a müncheni Marienplatzon 2020. december 15-én. EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Még szigorúbb korlátozásokat vezetnek be a legsúlyosabb helyzetbe került térségekben, amelyekben ezer fölé emelkedett az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az egy hét alatt regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma. Egyelőre nyolc járás tartozik ebbe a kategóriába.

Ezek a járvány legfőbb bajorországi gócpontjai, ezért három hétre "szinte mindent" bezárnak. Felfüggesztik a vendéglátás, az idegenforgalom, a kulturális intézmények, a sportegyesületek és a közvetlen érintkezést igénylő szolgáltatások működését

- ismertette Markus Söder.

Hangsúlyozta, hogy a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás minden körülmények között tovább működik, de az iskolásoknak állandóan maszkot kell viselniük, és rendszeresen tesztelik őket a SARS-CoV-2-vírusra.

A negyedik hullám feltartóztatásához a fertőzésveszéllyel járó fizikai érintkezések csökkentése mellett fel kell gyorsítani az oltási kampányt  - emelte ki Klaus Holetschek tartományi egészségügyi miniszter. A tárcavezető és a miniszterelnök egyaránt felszólította az oltást egyelőre elutasító mintegy 4,6 millió - a tartomány lakosságának több mint 30 százalékát kitevő - bajort, hogy gondolja át döntését, és mielőbb adassa be az oltást.

Az új korlátozások és az átoltottság emelése, valamint az emlékeztető oltás beadatása mind-mind feltétlenül szükséges lépés. Nélkülük "az összeomlás fenyegeti az egészségügyi ellátórendszert"

- húzta alá Klaus Holetschek.

Bajorországban a hétnapi fertőzésgyakoriság 613,2-en áll, majdnem a duplája a 16 német tartományt együttesen jellemző 340,7-nek. Az átoltottság 65,9 százalékos, elmarad a 67,9 százalékos országos átlagtól. A bajor kórházak intenzív osztályain 871 embert kezelnek Covid-19-cel. Németország egészében 3431 beteg fekszik az intenzív osztályokon a betegség miatt.

hirdetés

Eközben a német orvosok egyik fő érdekképviseletének vezetője közölte:

Olaszországba kell szállítani betegeket bajorországi kórházakból, mert a koronavírus-járvány negyedik hulláma egyre inkább túlterheli az ellátórendszert.

Michael Weber, a kórházi vezető orvosok szövetségének (Verband der Leitenden Krankenhausärzte) elnöke egy online sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a negyedik hullámot leginkább megszenvedő német tartományok közé tartozó Bajorországban mindenütt gyors ütemben süllyed a szabad kapacitások aránya, miközben a járványhelyzet egyre romlik. Így az új típusú koronavírus okozta betegség miatt intenzív ellátásra szorulók száma - a pénteki adatok szerint 871 fő - nagyjából 21-23 nap alatt megduplázódik.

Ugyancsak súlyos helyzetről számolt be a bajorországi kórházak szövetségének (Bayerische Krankenhausgesellschaft - BKG) vezetője, Roland Engehausen, aki egy pénteki lapinterjúban azt mondta, hogy

"alig maradt kapacitásunk", és a járvány tavaly tavaszi kezdete óta "még soha nem volt annyira drámai a helyzet, mint most".

Az emberek fertőzésveszéllyel járó közvetlen kapcsolatai, találkozásai számának gyors és jelentős csökkentése nélkül hetente 30 százalékkal emelkedik a Covid-19 miatt intenzívre kerülők száma,

így rövidesen nem lesz hely az új betegeknek. Vannak is már kórházak, amelyekből más tartományokba kell átszállítani betegeket.

Azonban a szomszédos Baden-Württembergbe vezető út már "bezáródott", mert az ottani kórházakban is mindinkább eluralkodnak a "bajor állapotok". Az ugyancsak szomszédos Szászország és Türingia tartományba vagy Ausztriába pedig nem is érdemes elindulni, mert "ott sem jobb a helyzet, mint nálunk" - mondta a BKG vezetője az Augsburger Allgemeine című lapnak.

A járvány negyedik hulláma valamennyi német tartományban megterheli az ellátórendszert, de igen eltérő mértékben.

A legnehezebb helyzetbe Bajorország, Szászország és Türingia került. Éppen ezekben a tartományokban a legalacsonyabb az átoltottság.

Egész Németország egy "egybefüggő járványkitörés",

a SARS-CoV-2 sebes terjedése miatt "nemzeti vészhelyzet" alakult ki, ezért "be kell húzni a vészféket"

- fogalmazott pénteki berlini tájékoztatóján Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.

Mint mondta, Németország olyan helyzetbe jutott, mint egy nehezen irányítható, hatalmas teherszállító hajó, amely egy kikötői móló felé halad. Ha mindenki teljes erővel törekszik az irányváltásra, a hajó talán csak súrolja a falat, de akár frontálisan is ütközhet.

Hozzátette:

a szövetségi parlamentben (Bundestag) csütörtökön elfogadott új védekezési keretrendszer eszközei, az úgynevezett 2G-szabály - amely az oltatlanok kitiltását jelenti a közösségi élet zárt tereiből - és az oltási kampány felgyorsítása már nem elég a kellően gyors irányváltáshoz.

Ezért lehetőség szerint mindenki maradjon otthon, maradjon távol a nagyobb rendezvényektől, és főleg a rosszul szellőző, szűk közösségi terektől, a bároktól és egyéb szórakozóhelyektől - mondta az RKI elnöke.

Az intézet pénteki adatai szerint egy nap alatt országszerte 52 970 új fertőződést regisztráltak, ezzel 5 248 291-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált fertőződések száma. A Covid-19-cel összefüggésben 201 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 98 739-re emelkedett.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) pénteki adatai szerint 3431 embert ápolnak a Covid-19 miatt az intenzív osztályokon Németországban. Ez 603-mal - bő 20 százalékkal - több az egy héttel korábbi 2828-nál. Országszerte 22 113 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 2493 szabad.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló