1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az uniós pénzügyminisztereket nem hatotta meg néhány tagállam különvéleménye: a Magyarországot jövőre megillető kohéziós pénzek egy részét felfüggesztik - de júniusig még javíthatunk. Büntetést és haladékot is kaptunk - egyszeri tételekkel már nem lehet operálni, végre kell hajtani, amit az Ecofin-csoport elvár: újabb megszorítások jöhetnek.

Az uniós országok pénzügyminiszterei jóváhagyták a Magyarországot megillető kohéziós források részleges felfüggesztését a következő évre, de egyben úgy döntöttek, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban haladéktalanul hatályon kívül helyezik - közölte kedden Brüsszelben a dán EU-elnökség.

Matolcsy higgadtan kommentált: "ésszerű megoldás született"
Matolcsy György szerint a magyar nemzeti érdekek és az európai uniós értékek szempontjából egyaránt ésszerű megoldás született kedden Brüsszelben, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek értekezletén a Magyarországgal kapcsolatos kezdeményezésekről. A miniszter szerint a döntéssel megszűnt az országgal szembeni kettős mérce.

Az ülés után újságíróknak nyilatkozva a pénzügyminiszter megerősítette, hogy amennyiben Magyarország megteszi a szükséges kiigazító lépéseket, az intézkedést már idén júniusban hatályon kívül helyezik

"Első ízben tapasztaltam miniszterként, hogy az EU-tagállamok legalább kétharmada kiállt Magyarország nemzeti érdekei mellett" - fogalmazott Matolcsy György. Az előzetesen kiszivárgott hírek szerint Magyarország mellett 4-5 tagállam állt ki

Úgy vélte, az ülésen elismerték azokat az eredményeket, amelyeket Magyarország az államadósság csökkentésében, a szigorú költségvetési politikában, az EU-átlag fölötti gazdasági növekedésben és a bővülő foglalkoztatásban elért.

Igazi hungarikum, ahogy ezt elértük

Magyarország az első uniós tagállam, mely ilyen büntetést kap, mindezt ráadásul úgy, hogy a tavalyi hiánycélt tartani tudtuk. Az EU-s pénzügyminiszterek alkotta Ecofin-csoport az eljárás során végig azt kifogásolta, hogy Magyarország nem fogadta meg a csoport - amúgy nem túl konkrét - ajánlásait, és egyszeri tételekkel sikerült leszorítani a hiányszámot a célszint alá.

Az EU-nak sokkal fontosabb, hogy a tagállamok hosszú távon képesek legyenek megfelelni a maastrichti kritériumoknak. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a Lengyelország ellen folytatott eljárást az Ecofin felfüggesztette, miközben Varsó nem tudta teljesíteni a kitűzött hiánycélt (a hiányadat a GDP 5,4%-a lett szemben a magyar 2,94%-kal), de megfogadta a csoport ajánlásait. Nem szabad ugyanakkor elfeledni, hogy Magyarország az egyetlen tagállam, mely a csatlakozása óta eljárás alatt állt.

Újabb kiigazító lépések jöhetnek

Brüsszel legújabb elemzései alapján most 2012-ben a januári 2,75 százalék helyett már 3 százalékra, 2013-ban pedig 3,25 százalék helyett pedig már 3,6 százalékra becsüli az államháztartási hiány mértékét Magyarországon. A Bizottság rontott a növekedési előrejelzésen is, a korábbi 0,5 százalékról -0,1 százalékra, tehát recesszió közelire módosította a növekedést, miközben 2013-ban is kisebb, 1,6 százalékos GDP-bővüléssel számol. A kormány ugyan jelezte, hogy ennél optimistább forgatókönyvvel számol, de pár hete több, megszorító intézkedést is bejelentett. A romló gazdasági környezet azonban újabb kiigazításokat is megkövetelhet.

A múlt héten Orbán Viktor is jelezte, tudja, hogy egyszeri tételekkel (többek között különadókkal és a magánnyugdíjpénztári vagyon államosításával) sikerült csak tartani a kitűzött hiánycélt, de jelezte Magyarország elkötelezettségét, hogy meg akar felelni a maastrichti kritériumoknak. A kormányfő ezzel együtt élesen kritizálta az EU-t, ami miatt Magyarországgal szemben büntetést helyezett kilátásba, míg például Görögországban belement az adósság elengedésébe.

Büntetést és időt kaptunk - nehéz helyzetbe került Brüsszel

A március elején közös paktumot elfogadó és ezzel fiskális szigort hirdető EU nehéz helyzetbe került Magyarország ügyével. A múlt héten végbement a görög kötvénycsere, lényegében elengedték a görög államadósság egy részét, ma pedig Spanyolország kapott haladékot a deficitcél eléréséhez. Ilyen előzmények után kellett volna megbüntetni a "renitens" Magyarországot, mely az unortodox gazdaságpolitika útjáról tévedt vissza az Európai Bizottsághoz és az IMF-hez, hogy pénzügyi védőhálót kérjen.

Kiszivárgott hírek szerint az ülésen több tagállam is védelmébe vette Magyarországot, az ülés ráadásul jócskán elhúzódott, nem volt könnyű döntés. Azt is mondhatjuk, hogy salamoni ítélet született végül, hiszen Magyarország büntetést kapott - de időt is, hogy megfeleljen az Ecofin elvárásainak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG