BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 10. 06:57

Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje egy kampányrendezvényen kijelentette: a kirúzsozott disznó is csak egy disznó

Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje egy keddi kampányrendezvényen kijelentette: a kirúzsozott disznó is csak egy disznó. Szavait a felháborodott republikánusok szerint nem lehet másként érteni, mint alelnökjelöltjükre, Sarah Palinra, illetve annak elhíresült rúzsos hasonlatára tett utalást. Robert Gibbs, Obama főtanácsadója sietett közölni, hogy a demokrata szenátor nem Palinra gondolt.

Barack Obama egy nagygyűlésen arról igyekezett meggyőzni hallgatóságát, hogy a John McCain republikánus elnökjelölt által ígért változás üres szó. "Ez nem változás (...) tudják, kirúzsozhatnak egy disznót, az csak disznó marad" - mondta, majd olyan hasonlattal is élt, hogy "egy régi halat be lehet csavarni egy változás feliratú papírdarabba, annak nyolc év után úgy is bűze lesz". A rúzsos disznó említése tapsot váltott ki a tömegben, amelynek nagy része bizonyosan Sarah Palinra gondolt. Az alaszkai kormányzónő nagy sikerű bemutatkozó beszédében a párt múlt heti konvencióján megjegyezte, hogy kemény küzdelemre számít, önmagát pedig tréfásan olyan "jéghoki anyuként" jellemezte, akit csak a rúzs különböztet meg egy pitbulltól.

A rúzs az utóbbi napok amerikai közbeszédében visszatérő téma lett, egyes politikai megfigyelők úgy fogalmaznak, hogy az amerikai elnökválasztás konvenciók előtti időszakát a rúzs - közvetve Sarah Palin színre lépése - különbözteti meg az új korszaktól.

Obama szokatlan hasonlata a republikánus jelöltekkel szembeni személyes támadások erősödését jelzi. Rúzsos hasonlattal élt egy másik demokrata politikus is: Russ Carnahan kongresszusi képviselő egy rendezvényen Joe Biden alelnökjelöltet bemutatva megkérdőjelezte Palin eddigi eredményeit, amelyeket szerinte "még egy halom rúzzsal sem lehet feljavítani".

"Elegünk van a régi dolgokból, ideje valódi változást vinni Washingtonba" - hangoztatta demokrata híveinek Obama, aki Palin megjelenése óta háttérbe szorult, vesztett lendületéből, és igyekszik visszaszerezni a McCain által ellopott változás jelszavát. John McCain stábja Obama rúzsos hasonlata után azonnal telefonos konferenciát tartott, amelyen bocsánatkérést követeltek az illinois-i szenátortól, amiért disznónak nevezte Sarah Palint. Erre válaszul közölte Robert Gibbs, Obama főtanácsadója, hogy a demokrata elnökjelölt nem Palinra célzott.

Phelpsnél még Obama és McCain is izgatóbb
A szenzációs Palin ellen küldik Clintont
Obama hírszerzési információkhoz jutott
Vakon bízhatnak Palinben az amerikaiak?
Obama: visszahozom az amerikai álmot!

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél