BUX
36 399.69
+1.24%
+447.00
OTP
10 810.00
+3.64%
+380.00
MOL
1 851.00
+0.60%
+11.00
RICHTER
7 045.00
-1.47%
-105.00
MTELEKOM
385.00
+1.32%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 3. 11:58

A rendőrség felkészült a változó szabályokra, megfelelő létszámmal lesz jelen a közterületeken és nyilvános helyeken Budapesten és Pest megyében - válaszolta az operatív törzs arra a kérdéskre, hogy keményebben ellenőrzik-e hétfőtől az országnak azt a részét, ahol nem enyhítenek a kijárási korlátozáson. Aki megszegi a szabályokat, azzal szemben a rendőrök intézkedni fognak. Szlávik János kórházigazgató szerint szeptemberben legalább egy oltóanyag rendelkezésünkre áll majd.

"Én azt mondom, hogy május 3-ára, amikorra a szakemberek azt mondták, hogy a csúcs felfut, addigra az ötezres lélegeztetőgép-szám meglesz" - mondta április 19-én Orbán Viktor egy kórházlátogatás közben. Később az országos tisztifőorvos azt mondta: a matematikai modellszámítások alapján május 3-án tetőzhet az új megbetegedések száma, ami után egy "plató" következik, majd a fertőzések száma csökkenni kezd - azt azonban nem tudni, ez a "plató", a megbetegedések számának nagyjából stagnáló szakasza meddig tart majd. Hogy tényleg ma tetőzik-e a járvány, arról sajnos nem volt szó az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője ismertette a korábban közzétett adatokat:  2998 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 340 főre emelkedett az elhunytak száma, 629-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 1005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.

Hétfőn jön az érettségi - maszkban, nyitott ablaknál

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta: több mint 84 ezer jelentkező kezdi el az érettségi vizsgákat hétfőn. A hangsúly a bizttonsági intézkedéseken van, a részvétel nem kötelező - ősszel is lesz érettségi, akár holnap reggel is dönthet még úgy a diák, hogy nem tesz most vizsgát. A tömegközlekedési járatokat sűrítik, az iskolák közelében rendőrök posztolnak majd, az iskolákba maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőket küldtek ki - minden intézmény kapott ezekből, nincs szükség további felajánlásokra. Az iskolai folyosókon kötelező, vizsga közben ajánlott maszkot hordani. Nyitott kapuk, nyitott ablakok mellet vizsgáznak, egy teremben legfeljebb tizen. Az idősebb, krónikus beteg pedagógusokat tehermentesítették, ők nem ügyelnek, nem vizsgáztatnak. 

Jön a lazítás - de a budapestieket keményen ellenőrzik majd

Kiss Róbert rendőr alezredes felhívta a figyelmet: hétfőtől kezdődik a járvány elleni védekezés új szakasza. Budapesten és Pest megyében ebből nem sokat lehet majd érezni, az ezen kívül eső területeken megnyithatnak például az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei - itt írtunk a kijárási korlátozás enyhítéséről. Orvosi maszk, sál, kendő viselése, tehát a száj eltakarása az egész ország területén kötzelező a boltokban hétfőtől.

A sajtótájékoztatón csak néhány kérdésre válaszoltak, ezek egyikét az mfor.hu tette fel: laptársunk arról érdeklődött, azt eddigieknél szigorúbban ellenőrzik-e hétfőtől a rendőrök, a katonák a közterületeken tartózkodókat Budapesten és Pest megyében? Azok is számíthatnak ellenőrzésre, akik nem csoportban tartózkodnak az utcán? Milyen következményei vannak, ha valaki nem tud elfogadható indokot mondani úticélját illetően?

Kiss Róbert rendőr alezredes válaszában ismét kiemelte:

Budapesten illetve Pest megyében hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai, csak alapos indokkal hagyhatják el a lakók otthonaikat. A rendőrség felkészült a változó szabályokra, megfelelő létszámmal lesz jelen a közterületeken és nyilvános helyeken. Aki megszegi a szabályokat, azzal szemben a rendőrök intézkedni fognak és a megfelelő szankciókat fogják vele szemben alkalmazni

- mondta Kiss Róbert.

A rendőrök egyébként a hétvégén eddig 3512 esetben intézkedtek a kijárási korlátozások megszegése miatt országszerte, 1751 esetben figyelmeztettek, 986 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, míg 775 esetben feljelentést is tettek. A hatósági házi karanténokat is ellenőrzi a rendőrség, 10 786 ilyen van ma az országban. Az elmúlt 24 órában 23 esetben szegték meg a hatósági karantén rendelkezéseit a polgárok.

Kórházigazgató: szeptemberben jön a vakcina

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az anyákhoz szólt. Sokat tanultunk a vírusról, a gyerekeknél sok esetben tünetmentes, az időseknél pedig többféle lefolyású lehet a megbetegedés. Immunerősítő terápiákat, immunterápiákat, vírusellenes terápiákat is alkalmaznak; vérplazma-terápiák keretében gyógyult koronavírusosok vérplazmáját adják fertőzötteknek. Várjuk a szeptembert, amikor állítólag egy vagy két hatékony oltóanyag is rendelkezésre áll majd - mondta Szlávik János.

Szlávik János, Kiss Róbert és Gál Kristóf az operatív törzs május 3-i sajtótájékoztatóján. Forrás: Youtube Szlávik János, Kiss Róbert és Gál Kristóf az operatív törzs május 3-i sajtótájékoztatóján. Forrás: Youtube

Autót átiratni és étteremben vécézni szabad

Kérdésekre válaszolva elhangzott még:

- A leggyakrabban úgy szegik meg a kijárási korlátozásokat a polgárok, hogy nem alapos indokkal hagyják el otthonaikat; megszegik a kötelező távolságtartást, illetve nem a számukra kijelölt időpontban mennek boltba.

- Hazalátogathat egy németországi magyar vendégmunkás? Ha gyógyult és a fertőzés tüneteit nem mutatja, vagy 14 napos járványügyi megfigyelés alatt állt, és minderről papírja is van, akkor mentesül a kötelező hatósági karantén alól

- Autót vásárolni és átiratni nem szabálysértés

- Szabad használni azoknak a vidéki éttermeknek a mellékhelységét, amelyek terasza, kerthelysége hétfőtől nyitva tarthat

Végül Gál Kristóf azt is elmondta: Müller Cecília országos tisztifőorvos holnaptól visszatér az operatív törzs sajtótájékoztatóira.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Vírus: újabb szomorú rekordok dőltek meg Amerikában
Wéber Balázs | 2020. augusztus 10. 09:52
Brazíliában átlépte a 100 ezret a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és hivatalosan már több mint hárommillióan kapták el a fertőzést. Az Egyesült Államokban a regisztrált fertőzöttek száma már az ötmilliót is meghaladta.
Makro / Külgazdaság Huszonötszörése nőtt a családoknál hagyott összeg
Baka F. Zoltán | 2020. augusztus 10. 07:50
Varga Mihály azt is elárulta, hogy tavaly több mint 335 milliárd forint jutott a kedvezményekre.
Makro / Külgazdaság Borús előjelekkel érkezik az infláció
MTI | 2020. augusztus 9. 11:03
Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, közülük kiemelkedik a fogyasztói árindex júliusi adata és az idei második negyedéves bruttó hazai termék (GDP).
Makro / Külgazdaság Ma megkezdődik a vég a belarusz rezsim számára
Káncz Csaba | 2020. augusztus 9. 09:32
A koronavírus járványt "pszichózisnak" minősítő elnök folyamatosan veszíti el a köznép és az elit támogatását, és hatodik elnöki ciklusa borítékolhatóan egy vesszőfutás lesz.  A hazai kormány a poszt-szovjet térségben Azerbajdzsán mellett a belarusz rezsim mellett is ott legyeskedik. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a magyar gazdaság a szerencsésebbek közé tartozott az első hónapokban?
Kollár Dóra | 2020. augusztus 9. 06:03
Úgy tűnik, hogy Magyarország a járvány első hónapjait viszonylag karcolásmentesen megúszta. 
Makro / Külgazdaság Nézők nélkül lelketlen ténfergés a foci
Wéber Balázs | 2020. augusztus 8. 13:18
Bár az európai futballélet néhány hónapja újraindult, a napokban pedig a nemzetközi kupák is folytatódnak, a kluboknak hiányzik a jegybevétel, drukkerek híján pedig nyoma sincs a régi meccshangulatnak.
Makro / Külgazdaság 9205 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki egy év alatt Brazíliában
MTI | 2020. augusztus 8. 12:45
Ez 34,5 százalékos növekedés a megelőző évihez képest, és új, 14 éves csúcsot jelent.
Makro / Külgazdaság Darabokra tört Kanada utolsó, még érintetlen selfjege
MTI | 2020. augusztus 8. 12:34
A jelenséget észlelő kutató szerint akkora a letört tábla, hogy ha sodródni kezd, semmi sem állíthatja meg.
Makro / Külgazdaság Nincs újabb halottunk, de azonosítottak 32 új koronavírus-fertőzöttet
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 09:28
Megérkeztek a szombati adatok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel 19,3 millió fertőzött, több mint 720 ezer áldozat, de egy kicsit fellélegezhet a Balkán
MTI | 2020. augusztus 8. 08:41
Továbbra is dühöng a világban a vírus, a nyugat-balkáni országokban viszont némileg visszafogottabb lett a terjedése.
hírlevél