BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 3. 11:58

A rendőrség felkészült a változó szabályokra, megfelelő létszámmal lesz jelen a közterületeken és nyilvános helyeken Budapesten és Pest megyében - válaszolta az operatív törzs arra a kérdéskre, hogy keményebben ellenőrzik-e hétfőtől az országnak azt a részét, ahol nem enyhítenek a kijárási korlátozáson. Aki megszegi a szabályokat, azzal szemben a rendőrök intézkedni fognak. Szlávik János kórházigazgató szerint szeptemberben legalább egy oltóanyag rendelkezésünkre áll majd.

"Én azt mondom, hogy május 3-ára, amikorra a szakemberek azt mondták, hogy a csúcs felfut, addigra az ötezres lélegeztetőgép-szám meglesz" - mondta április 19-én Orbán Viktor egy kórházlátogatás közben. Később az országos tisztifőorvos azt mondta: a matematikai modellszámítások alapján május 3-án tetőzhet az új megbetegedések száma, ami után egy "plató" következik, majd a fertőzések száma csökkenni kezd - azt azonban nem tudni, ez a "plató", a megbetegedések számának nagyjából stagnáló szakasza meddig tart majd. Hogy tényleg ma tetőzik-e a járvány, arról sajnos nem volt szó az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf, a rendőrség szóvivője ismertette a korábban közzétett adatokat:  2998 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 340 főre emelkedett az elhunytak száma, 629-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 1005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.

Hétfőn jön az érettségi - maszkban, nyitott ablaknál

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta: több mint 84 ezer jelentkező kezdi el az érettségi vizsgákat hétfőn. A hangsúly a bizttonsági intézkedéseken van, a részvétel nem kötelező - ősszel is lesz érettségi, akár holnap reggel is dönthet még úgy a diák, hogy nem tesz most vizsgát. A tömegközlekedési járatokat sűrítik, az iskolák közelében rendőrök posztolnak majd, az iskolákba maszkokat, kesztyűket, fertőtlenítőket küldtek ki - minden intézmény kapott ezekből, nincs szükség további felajánlásokra. Az iskolai folyosókon kötelező, vizsga közben ajánlott maszkot hordani. Nyitott kapuk, nyitott ablakok mellet vizsgáznak, egy teremben legfeljebb tizen. Az idősebb, krónikus beteg pedagógusokat tehermentesítették, ők nem ügyelnek, nem vizsgáztatnak. 

Jön a lazítás - de a budapestieket keményen ellenőrzik majd

Kiss Róbert rendőr alezredes felhívta a figyelmet: hétfőtől kezdődik a járvány elleni védekezés új szakasza. Budapesten és Pest megyében ebből nem sokat lehet majd érezni, az ezen kívül eső területeken megnyithatnak például az éttermek, szállodák, kávézók teraszai, kerthelyiségei - itt írtunk a kijárási korlátozás enyhítéséről. Orvosi maszk, sál, kendő viselése, tehát a száj eltakarása az egész ország területén kötzelező a boltokban hétfőtől.

A sajtótájékoztatón csak néhány kérdésre válaszoltak, ezek egyikét az mfor.hu tette fel: laptársunk arról érdeklődött, azt eddigieknél szigorúbban ellenőrzik-e hétfőtől a rendőrök, a katonák a közterületeken tartózkodókat Budapesten és Pest megyében? Azok is számíthatnak ellenőrzésre, akik nem csoportban tartózkodnak az utcán? Milyen következményei vannak, ha valaki nem tud elfogadható indokot mondani úticélját illetően?

Kiss Róbert rendőr alezredes válaszában ismét kiemelte:

Budapesten illetve Pest megyében hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai, csak alapos indokkal hagyhatják el a lakók otthonaikat. A rendőrség felkészült a változó szabályokra, megfelelő létszámmal lesz jelen a közterületeken és nyilvános helyeken. Aki megszegi a szabályokat, azzal szemben a rendőrök intézkedni fognak és a megfelelő szankciókat fogják vele szemben alkalmazni

- mondta Kiss Róbert.

A rendőrök egyébként a hétvégén eddig 3512 esetben intézkedtek a kijárási korlátozások megszegése miatt országszerte, 1751 esetben figyelmeztettek, 986 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, míg 775 esetben feljelentést is tettek. A hatósági házi karanténokat is ellenőrzi a rendőrség, 10 786 ilyen van ma az országban. Az elmúlt 24 órában 23 esetben szegték meg a hatósági karantén rendelkezéseit a polgárok.

Kórházigazgató: szeptemberben jön a vakcina

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az anyákhoz szólt. Sokat tanultunk a vírusról, a gyerekeknél sok esetben tünetmentes, az időseknél pedig többféle lefolyású lehet a megbetegedés. Immunerősítő terápiákat, immunterápiákat, vírusellenes terápiákat is alkalmaznak; vérplazma-terápiák keretében gyógyult koronavírusosok vérplazmáját adják fertőzötteknek. Várjuk a szeptembert, amikor állítólag egy vagy két hatékony oltóanyag is rendelkezésre áll majd - mondta Szlávik János.

Szlávik János, Kiss Róbert és Gál Kristóf az operatív törzs május 3-i sajtótájékoztatóján. Forrás: Youtube Szlávik János, Kiss Róbert és Gál Kristóf az operatív törzs május 3-i sajtótájékoztatóján. Forrás: Youtube

Autót átiratni és étteremben vécézni szabad

Kérdésekre válaszolva elhangzott még:

- A leggyakrabban úgy szegik meg a kijárási korlátozásokat a polgárok, hogy nem alapos indokkal hagyják el otthonaikat; megszegik a kötelező távolságtartást, illetve nem a számukra kijelölt időpontban mennek boltba.

- Hazalátogathat egy németországi magyar vendégmunkás? Ha gyógyult és a fertőzés tüneteit nem mutatja, vagy 14 napos járványügyi megfigyelés alatt állt, és minderről papírja is van, akkor mentesül a kötelező hatósági karantén alól

- Autót vásárolni és átiratni nem szabálysértés

- Szabad használni azoknak a vidéki éttermeknek a mellékhelységét, amelyek terasza, kerthelysége hétfőtől nyitva tarthat

Végül Gál Kristóf azt is elmondta: Müller Cecília országos tisztifőorvos holnaptól visszatér az operatív törzs sajtótájékoztatóira.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Friss
hírlevél