5p
A miniszterelnök biztosított mindenkit, hogy anyagi gátja nem lesz a vírus hazai védekezésének.  

Fotó: depositphotos.com

Tegnap jelentették be, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus, a sokkot követő első, mai tájékoztatót pedig maga Orbán Viktor miniszterelnök tartotta, népes küldöttség kíséretében. Mint mondta, a kedd esti információk értelmében két, hazánkban tanuló iráni egyetemistánál diagnosztizálták az első fertőzéseket. Továbbra is láztalanok, enyhe tüneteik vannak.

Tegnap este óta egyébként Szlovéniában és Boszniában is megjelent a vírus, tehát komolyodik a helyzet. Ezentúl, - amíg a helyzet megkívánja -, minden délben lesz Operatív Törzs-ülés - hangzott el.

Az eddigi ismeretek szerint továbbra is két fertőzött van, 24 főt karanténban izoláltak, és 230 akkreditált mintavétel történt eddig. Világszerte pedig 3268 elhunytról, 95 748 fertőzöttről és 53 418 gyógyultról van ismeretünk. A miniszterelnök leszögezte, hogy naponta ismertetni fogják a hazai és a nemzetközi helyzetet.

Mivel nálunk még nem alakult ki góc, ezért az egyedi helyzetekre összpontosítunk. Célunk, hogy ne legyen csoportos megbetegedés. Ugyanakkor tudjuk, az emberek biztonságérzete meggyengült, ami csak akkor áll helyre, ha végre lesz vakcina a betegség megfékezésre.

Elmondása szerint továbbra is kétféle veszélyről lehet beszélni, az egyik népegészségügyi, a másik gazdasági. Az Operatív Törzs (melynek tagjai felsorakoztak a miniszterelnök mögött a tájékoztató alatt) az emberéletekkel foglalkozik, mert ebben a helyzetben ez az elsődleges. Mindez hatékony védekezést kíván, nem csak a kormánytól, de mindenki részétől - fejtette ki a miniszterelnök.

Mint elhangzott, a kormány biztosítja a védekezéshez szükséges forrásokat, anyagi gátja nem lesz a vírus elleni védelemnek. A politikai pártoktól önmérsékletet kér, illetve együttműködést Magyarország polgáraitól, még ha kényelmetlenséggel is jár a védekezés.

Most a józan ész diktálja a szabályokat. A megelőzési szakaszban már számos intézkedést megtettünk, de újabbnál újabb döntéseket fogunk hozni. Ugyanakkor két dologban látok veszélyt: ha bagatellizálják a betegséget, vagy ha pánikot keltenek.

Ezek után bemutatta az Operatív Törzs munkatársait. Vezetőjük Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes (kivételesen nem belügyminiszeri pozícióban), Kásler Miklós, az EMMI minisztere, Müller Cecília az országos tisztifőorvos, Gondos Miklós, az ÁEEK főigazgatója, Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat vezetője, Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház vezetője, Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány, György István közigazgatási államtitkár.

Orbán Viktor arra is kitért, hogyan vélekednek jelenleg a március 15-i központi ünnepség megrendezésének esélyeiről. A nemzeti ünnep előtt folyamatosan monitorozzák a helyzetet, s legkésőbb keddig eldöntik, hogy megtartják-e vagy sem.  A szomszédos és a távolabbi országok gyakorlatait és tapasztalatait összegezve egyelőre a rendezvények szervezőire bízzák az események megtartását, de ha súlyosbodik a helyzet, fenntartják a jogot, hogy tiltásokhoz folyamodhatnak.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy semmivel sem tartja rosszabbnak a magyar vírus-kommunikációt a csehországinál (ahol 10 óra alatt sikerült kontaktvizsgálatokat végezni), sőt a V4 országaival összevetve úgy látja, nincs eltérés a szomszédos országok gyakorlatához képest. A gazdasági növekedés döccenőire vonatkozóan elmondta, a nyersanyag- ellátás valóban akadozik főleg Kína felől, s nincs kizárva, hogy szükség lehet majd intézkedésre a gazdasági növekedés érdekében.

Arra vonatkozólag, hogy a költségvetési hiányt fel tudja-e tornázni a koronavírus járvány, azt mondta, ugyan a háttérben már folynak szakértői felmérések és kalkulációk, de ők most minden erejüket az emberi életekre fókuszálják, amire dedikált források állnak rendelkezésre. A Népszava kérdésére, melyben nem a járványról, hanem a kórházak adósságáról faggatták a miniszterelnököt, úgy reagált, hogy most a védekezés az elsődleges, ezért, ha kell, újabb és újabb kórházakat vonnak majd be a járványhelyzet kezelésébe, ha szükséges. Ezek egy része üresen áll, más részük működő intézmények. Arra az újságírói kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy egyes fontos információkat visszatartanának, kijelentette, hogy nem tudja elképzelni ezt a helyzetet, de ha ilyen előállna, akkor is tájékoztatja a közvéleményt.

Kásler Miklós a tájékoztatón hozzátette, hogy ha esetleg pánikra kerülne sor, akkor csekély a kormány lehetősége annak megfékezésére. Amit maximálisan meg tudnak tenni, az a széles körű tájékoztatás. Szintén kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy ha berobbanna a járvány Magyarországon, meggyőződése, hogy van elég orvos és ápoló az egészségügyi intézményekben, ugyanakkor az egri kórházban megfigyelt háromtagú családdal kapcsolatban nem adott információt.

Ha kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs e-mailes elérhetősége: koronavirus@.gov.hu.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG