BUX
34 688.77
+0.20%
+68.00
OTP
10 370.00
+1.07%
+110.00
MOL
1 719.00
-0.17%
-3.00
RICHTER
6 785.00
-0.73%
-50.00
MTELEKOM
372.00
+1.36%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 5. 16:55

A miniszterelnök biztosított mindenkit, hogy anyagi gátja nem lesz a vírus hazai védekezésének.  

Fotó: depositphotos.com

Tegnap jelentették be, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus, a sokkot követő első, mai tájékoztatót pedig maga Orbán Viktor miniszterelnök tartotta, népes küldöttség kíséretében. Mint mondta, a kedd esti információk értelmében két, hazánkban tanuló iráni egyetemistánál diagnosztizálták az első fertőzéseket. Továbbra is láztalanok, enyhe tüneteik vannak.

Tegnap este óta egyébként Szlovéniában és Boszniában is megjelent a vírus, tehát komolyodik a helyzet. Ezentúl, - amíg a helyzet megkívánja -, minden délben lesz Operatív Törzs-ülés - hangzott el.

Az eddigi ismeretek szerint továbbra is két fertőzött van, 24 főt karanténban izoláltak, és 230 akkreditált mintavétel történt eddig. Világszerte pedig 3268 elhunytról, 95 748 fertőzöttről és 53 418 gyógyultról van ismeretünk. A miniszterelnök leszögezte, hogy naponta ismertetni fogják a hazai és a nemzetközi helyzetet.

Mivel nálunk még nem alakult ki góc, ezért az egyedi helyzetekre összpontosítunk. Célunk, hogy ne legyen csoportos megbetegedés. Ugyanakkor tudjuk, az emberek biztonságérzete meggyengült, ami csak akkor áll helyre, ha végre lesz vakcina a betegség megfékezésre.

Elmondása szerint továbbra is kétféle veszélyről lehet beszélni, az egyik népegészségügyi, a másik gazdasági. Az Operatív Törzs (melynek tagjai felsorakoztak a miniszterelnök mögött a tájékoztató alatt) az emberéletekkel foglalkozik, mert ebben a helyzetben ez az elsődleges. Mindez hatékony védekezést kíván, nem csak a kormánytól, de mindenki részétől - fejtette ki a miniszterelnök.

Mint elhangzott, a kormány biztosítja a védekezéshez szükséges forrásokat, anyagi gátja nem lesz a vírus elleni védelemnek. A politikai pártoktól önmérsékletet kér, illetve együttműködést Magyarország polgáraitól, még ha kényelmetlenséggel is jár a védekezés.

Most a józan ész diktálja a szabályokat. A megelőzési szakaszban már számos intézkedést megtettünk, de újabbnál újabb döntéseket fogunk hozni. Ugyanakkor két dologban látok veszélyt: ha bagatellizálják a betegséget, vagy ha pánikot keltenek.

Ezek után bemutatta az Operatív Törzs munkatársait. Vezetőjük Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes (kivételesen nem belügyminiszeri pozícióban), Kásler Miklós, az EMMI minisztere, Müller Cecília az országos tisztifőorvos, Gondos Miklós, az ÁEEK főigazgatója, Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat vezetője, Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház vezetője, Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány, György István közigazgatási államtitkár.

Orbán Viktor arra is kitért, hogyan vélekednek jelenleg a március 15-i központi ünnepség megrendezésének esélyeiről. A nemzeti ünnep előtt folyamatosan monitorozzák a helyzetet, s legkésőbb keddig eldöntik, hogy megtartják-e vagy sem.  A szomszédos és a távolabbi országok gyakorlatait és tapasztalatait összegezve egyelőre a rendezvények szervezőire bízzák az események megtartását, de ha súlyosbodik a helyzet, fenntartják a jogot, hogy tiltásokhoz folyamodhatnak.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy semmivel sem tartja rosszabbnak a magyar vírus-kommunikációt a csehországinál (ahol 10 óra alatt sikerült kontaktvizsgálatokat végezni), sőt a V4 országaival összevetve úgy látja, nincs eltérés a szomszédos országok gyakorlatához képest. A gazdasági növekedés döccenőire vonatkozóan elmondta, a nyersanyag- ellátás valóban akadozik főleg Kína felől, s nincs kizárva, hogy szükség lehet majd intézkedésre a gazdasági növekedés érdekében.

Arra vonatkozólag, hogy a költségvetési hiányt fel tudja-e tornázni a koronavírus járvány, azt mondta, ugyan a háttérben már folynak szakértői felmérések és kalkulációk, de ők most minden erejüket az emberi életekre fókuszálják, amire dedikált források állnak rendelkezésre. A Népszava kérdésére, melyben nem a járványról, hanem a kórházak adósságáról faggatták a miniszterelnököt, úgy reagált, hogy most a védekezés az elsődleges, ezért, ha kell, újabb és újabb kórházakat vonnak majd be a járványhelyzet kezelésébe, ha szükséges. Ezek egy része üresen áll, más részük működő intézmények. Arra az újságírói kérdésre, hogy előfordulhat-e, hogy egyes fontos információkat visszatartanának, kijelentette, hogy nem tudja elképzelni ezt a helyzetet, de ha ilyen előállna, akkor is tájékoztatja a közvéleményt.

Kásler Miklós a tájékoztatón hozzátette, hogy ha esetleg pánikra kerülne sor, akkor csekély a kormány lehetősége annak megfékezésére. Amit maximálisan meg tudnak tenni, az a széles körű tájékoztatás. Szintén kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy ha berobbanna a járvány Magyarországon, meggyőződése, hogy van elég orvos és ápoló az egészségügyi intézményekben, ugyanakkor az egri kórházban megfigyelt háromtagú családdal kapcsolatban nem adott információt.

Ha kérdése van a koronavírussal kapcsolatban, hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központot a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os számon. Az információs vonal a hét minden napján 24 órában elérhető, mobil- és vezetékes telefonról is tárcsázható. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról. A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs e-mailes elérhetősége: koronavirus@.gov.hu.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Friss
hírlevél