5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A migráció témájával akar nyerni Orbán Viktor a 2019-es EP-választáson, emelték ki nyugati lapok a magyar kormányfő tusványosi beszéde után. Egyes kommentárok szerint Orbán Viktor Soros-ügyben hallucinál, és már megint hadakozni akar Brüsszellel. Orosz és török lapok viszont pozitívabb hangnemben számolnak be a hétvégi történésekről Tusványoson.
Orbán Viktor miniszterelnök előadása a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban 2018. július 28-án. MTI Fotó: Veres Nándor

Orbán egy jobboldali Európáról álmodik – ezzel a címmel számolt be a magyar kormányfő tusványosi beszédéről az n-tv. A német hírtelevízió kiemeli, hogy Orbán a migrációt akarja a jövő évi európai parlamenti választások fő témájává tenni: az EU bevándorlás-politikájának kritikájával kívánja megnyerni a választókat.

Bevált recept

Az n-tv emlékeztet, hogy a magyar miniszterelnök teljesen elszigeteli országát a menekültektől és migránsoktól, "idegenellenes és populista retorikájával" pedig a parlamenti választásokon már sikerült kétharmados győzelmet aratnia. Most az európai színtéren szeretné növelni befolyását ugyanezzel a recepttel.

A német hírtelevízió megjegyzi azt is, hogy Orbán – a nyugat-európai jobboldali populistákhoz hasonlóan – a 68-as diákmozgalmakat és az általuk kiváltott társadalmi változást teszi felelőssé a modern, globalizált világ problémáiért. Míg a német Alternatíva Németországért (AfD) és az osztrák Szabadságpárt egyes képviselői példaként tekintenek Orbánra, addig az Európai Néppártban már vitatott a Fidesz tagsága, írja az n-tv.

A ZDF szintén azt emeli ki, hogy a magyar kormányfő a migráció témájával szeretne győzedelmeskedni jövő tavasszal. A német közszolgálati televízió szerint ez a recept már bevált, hiszen Magyarországon sokan támogatják a bezárkózás politikáját.

Konteós hallucinációk

Még ennél is erősebben fogalmaz a Der Standard: az osztrák liberális lap szerint a magyar kormányfő sikerreceptjének lényege a migránsok és a brüsszeli elit elleni uszítás. Mint írják, Orbán ezúttal is egy "amennyire egyszerű, annyira hajmeresztő barát-ellenség sémát” kreál: az egyik oldalon a brüsszeli és a 68-as elit, a liberális demokrácia és Soros György, a másik oldalon a 90-es generáció, egy antikommunista, keresztény és nemzetileg elkötelezett generáció áll.

A cikk szerzője, Gregor Mayer "összeesküvés-elméleti hallucinációnak" nevezi Orbán vádját, miszerint Soros György amerikai milliárdos muszlim migránsok milliárdjaival akarja elárasztani Európát, hogy így vegye el az itt élő népek keresztény és nemzeti identitását.

Mayer hozzáteszi: bár a Fidesz az Európai Néppárt tagja, a magyar kormányfő és ideológusainak retorikája az AfD, a Szabadságpárt és az AltRight mozgalom retorikájához áll közel. A németek által dominált Néppárt azonban mégis gyakran megvédi a magyar kormányt, ha az EU meg akarja büntetni.

Illiberális erősödés

A Handelsblatt úgy véli, hogy Orbán az illiberális erőket szeretné erősíteni az EP-választáson. A kereszténydemokrácia illiberális és antikommunista, elutasítja a multikulturalizmust és a migrációt, valamint védelmezi a keresztény értékeket, idézi a magyar kormányfőt a vezető német gazdasági lap.

Emlékeztetnek arra is, hogy Orbán múlt héten üdvözölte Steve Bannonnak a bejelentését: Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadója egy alapítvánnyal segíti a populista jobboldali erőket az EP-választáson. (Bannon tervéről itt olvashat részletesen.)

Újabb hadüzenet

Orbán szerint az európai migrációs politika csődöt mondott, mivel  képtelen volt megvédeni Európát a bevándorlással szemben, írta beszámolójában a Die Welt. A német konzervatív lap arra is emlékeztet, hogy Orbán a napokban egy lapinterjúban élesen kritizálta Angela Merkel német kancellár politikáját. „Ha én olyan menekültpolitikát folytatnék, mint az Önök kancellárja, az emberek még aznap elzavarnának” – mondta a magyar kormányfő a német Bildnek.

A brüsszeli székhelyű Politico szerint Orbán – már nem először – hadat üzent Brüsszelnek, sőt saját pártcsaládjának, az Európai Néppártnak is. Az online újság idézi a miniszterelnököt, miszerint az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva.

Sokan támogatják

Pozitívabb hangnemben számolt be a tusványosi beszédről a Russia Today. Az orosz hírtelevízió kiemeli, hogy Orbán Viktor szerint a kereszténydemokrácia lép majd a multikulturalizmus helyébe a jövő tavaszi EP-választás után.

Megemlítik azt is, hogy a nyugati vádaskodás ellenére hazájában hatalmas támogatása van Orbánnak migránsellenes politikájának köszönhetően. Egymás után három választást nyert meg, és kétharmados többséget élvez a parlamentben.

A török Hurriyet és a szintén török Ahval News pedig azt hangsúlyozza, hogy Orbán Recep Tayyip Erdogant éltette Tusnádfürdőn, miközben kikelt az "antidemokratikus Nyugat" ellen. Szerinte a török elnök stabilitást jelent országának, amely képes megállítani a migrációt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
Makro / Külgazdaság Mi kell ahhoz, hogy jobban éljünk? Botos Katalint erről is kérdezzük a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 16:22
A közgazdász, gazdaságtörténész, a rendszerváltás utáni első kormány, az Antall József vezette kabinet pénzügyi államtitkára, majd tárca nélküli minisztere, az Állami Bankfelügyelet 1992-1994 közötti elnöke június 19-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egyórás beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Botos Katalint, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összefüggéssel próbálják bizonyítani a Fidesz-szavazóknak, hogy semmit nem veszítettek az EP-választásokon
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 15:57
Kormánypárti elemzők azt hozták ki, hogy a Fidesz és a KDNP vasárnap elért eredménye ismét kétharmados parlamenti többséget eredményezett volna.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG