<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A miniszterelnök a Kossuth rádióban beszélt az ENSZ-közgyűlés számára legfontosabb pillanatairól: egy emberről, aki a mi alkalmazottunk, mi fizetjük, az lenne a dolga, hogy minket képviseljen, de nem ezt teszi, és az új korszakot indító Trump elnökről is. A miniszterelnök hónapok óta a konzultációs kérdéseken dolgozik, ma délután fejezi be a munkát; ami pedig a "lejárató cikkeket" illeti, nem maradnak majd adósok.

Amit mondanak az ENSZ-közgyűlésen, abból valami meg fog valósulni a világban a következő évben - mondta Orbán Viktor. Idén leginkább az EU migrációügyi biztosa valamint Donald Trump amerikai elnök beszédére figyelt oda.

A mi alkalmazottunk, mi fizetjük, az lenne a dolga, hogy minket képviseljen

Orbán szerint migráció-ügyben nekünk nem kedvező terep az ENSZ: a világban ugyanis a kibocsátó országok vannak többségben, a hozzánk hasonló európai bennszülöttek pedig kisebbségben, és ez nem könnyű helyzet. Azt mondta: nagyon kevés olyan afrikai országot ismer, ami csapásként tekint a migrációra, mivel elveszítik a népesség egy fontos részét. Más országok inkább örülnek, hogy a többlet-népesség elköltözik, esetleg olyan gazdagabb országba, ahol segélyt is kap, amit aztán hazautalhat.

Orbán azt mondta, a "görög ember", az uniós biztos felszólalásán már fel sem háborodik, pedig kellene. (A "görög embert" egyébként Dimitrisz Avramopulosznak hívják, Orbán egyszer sem mondta ki a nevét.) Ő a mi alkalmazottunk, mi fizetjük, az lenne a dolga, hogy minket képviseljen. A görög szerint a migráció jó dolog és támogatni kell - pedig senkitől sincs felhatalmazása arra, hogy ezt az álláspontot képviselje, erről a kérdésről az EU-ban vita van. Nem véletlen, hogy sokan várják az EP választást, hogy az ilyen embereknek útilaput lehessen kötni a talpára - mondta Orbán Viktor.

Trump egy korszak végét jelentette be

Mások egyébként inkább szomorúnak és ijesztőnek látták Trump beszédét, ami talán azon is túltett, amikor Hruscsov ugyanott a cipőjével verte az asztalt - itt írtunk a háttérről >>

Trump nem a globalizáció, hanem a nemzetek szuverenitása mellett állt ki az ENSZ-közgyűlésen tartott beszédében. Trump elnök lassan túlnő saját személyén, már jelenség - ezt vizsgálva láthatjuk, mennyire másképp élte meg az USA és a világ többi része az elmúlt pár évtizedet, mondta Orbán. Az USA úgy tett, mintha nála lenne a bölcsek köve, és akaratát az egész világra rá akarta kényszeríteni (Clinton külügyminiszterasszonnyal annyit szenvedtem, hogy azt el sem tudom önnek mondani - fogalmazott Orbán:) Trump viszont felismerte, hogy ez nem érdeke Amerikának, hogy rákényszerítse megközelítését a világra. Nagyon fontosak voltak a bejelentései; a kéretlen amerikai világmegváltó politika végét jelentette be, amire eddig is voltak jelek, de most hangzott ez el konkrétan először.

Ma délután Orbán elkészül a legújabb konzultáció kérdéseivel

Magánrepülőzésről, érintőlegesen: nem maradunk adósok

Mi se szoktunk adósok maradni, ne sajnáltassuk magunkat - mondta arra a kérdésre, hogy a közelgő választások miatt felpörögnek-e majd a lejárató cikkek. Ha valaki idesuhint, számítson rá, hogy olyan lesz a fogadjisten, mint az adjonisten.

Lejárató cikk alatt arra az átlátszó.hu összeállításra gondolnak, amiből kiderült: Orbán Viktor luxus-magánrepülővel jár a Videoton meccseire; szóvivője szerint Garancsi István vendégeként - ez eddig is így volt és a jövőben is így lesz.

Családi konzultáció indul a demográfiai kérdésekről: ma délután véglegesíti Orbán, hónapok óta dolgozik ezen. A magyar asszonyokkal, nőkkel szeretne megállapodást kötni a népesedés problémájának megoldásáról. Továbbra is elszánt vagyok - mondta Orbán; a ciklus legfontosabb kérdése továbbra is a demográfia.

Azt mondta, egy olyan országot képzel el, ahol egyetlen fiatal sem változtatja meg a családalapítási elképzelését gazdasági, anyagi okok miatt - a konzultációval azt mérik fel, mivel tud ebben segíteni a kormány. Ez lehet hogy rövid távon Varga Mihálynak rossz napokat okoz, mert sok forrást igényel, de ez egy hosszú távon megtérülő befektetés. Kétségtelen, a családpolitika sok pénzbe kerül - lesz 8-10 év, amit meg kell finanszírozni, mondta a kormányfő.

Lesz idén nyugdíjprémium? Lesz

Orbán azt is elmondta: hamarosan találkozik az idősügyi tanáccsal. Varga Mihállyal dolgoztak a költségvetési számokon, ez alapján teljesen biztos, hogy lesz nyugdíjprémium novemberben, a gazdaság emelkedése elérte az ehhez szükséges szintet.

A jogszabály szerint akkor kaphatnak novemberben prémiumot a nyugdíjasok, ha a magyar gazdaság jól teljesít, növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány mértéke is a tervek szerint alakul.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló