<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az államtitkár szerint a gazdasági növekedés fenntartható pályára állt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára szerint fenntartható pályára állt a magyar gazdaság növekedése, amelynek a szerkezete is egészséges irányba tolódott el, és a kedvező tendencia tartósnak ígérkezik.

Orbán Gábor pénteken sajtótájékoztatón közölte: a beérkezett adatok alapján egyre biztosabbnak tűnik, hogy a magyar gazdaság 2013 évi növekedése a legutóbbi előrejelzésben közölt 0,9 százalékot elérte, sőt minden bizonnyal meghaladta az 1 százalékot. A GDP idei növekedéséhez egyre markánsabban járul hozzá a belső kereslet élénkülése, amit a reáljövedelmek emelkedése és az alacsony infláció támogat. A jegybank növekedési hitelprogramjának kedvezményes hitelei, valamint az európai uniós források hatékonyabb felhasználása pedig tovább segítik a beruházásokat.

Nem kell átírni a költségvetést

Kérdésre válaszolva közölte: a forint jelenlegi gyenge árfolyama egyelőre nem ad okot arra, hogy az idei költségvetés számait felülvizsgálják, erre legfeljebb akkor kerülhet sor, ha az árfolyam tartósan elszakadna attól a (310 forint/eurós) szinttől, ami a tervezésben szerepelt.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a nemzetközi intézmények és elemzőházak az utóbbi időben megemelték a magyar gazdaság idei növekedésre vonatkozó előrejelzéseiket, és már magasabb növekedéssel számolnak 2014-re a kormány 2 százalékos prognózisához képest. Az ehhez kapcsolódó kérdésre válaszolva elmondta: a kormány egyelőre nem kíván változtatni a prognózisán.

Kifejtette, hogy az idei évtől kezdve a kivitel növekedése dinamikusabbá válik a bővülő külső kereslet eredményeként, ugyanakkor az import növekedése is számottevő lesz. Mindazonáltal mind külkereskedelmi, mind a folyó fizetési mérleg egyenlege megőrzi jelentős többletét, így Magyarország továbbra is nettó finanszírozó pozícióban marad. Hozzátette, hogy a kedvező gazdasági hangulat és a kormányzat munkaerőpiaci aktivitást serkentő intézkedései következtében a vállalati szféra foglalkoztatotti létszámának további növekedése várható az idén.

41 ezren dolgoznak a gyógyszeriparban

Szabó László, a Teva Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a magyar gyógyszeripar az innovációs tevékenységet, a megtermelt hozzáadott értéket tekintve felzárkózott az autóiparhoz. Hozzátette: bízik abban, hogy egyre több iparág tud növekedési pályára lépni Magyarországon.

Kiemelte, hogy a gyógyszeripar számára nagyon fontosak az állami ösztönzők. Az, hogy kutatás-fejlesztési ráfordításokat a különadókból vissza tudják igényelni a gyártók, sokat segít abban, hogy további beruházásokat hozzanak az országba, és új munkahelyeket létesítsenek. Hozzáfűzte, hogy a Teva eddigi magyarországi befektetései meghaladták a 300 milliárd forintot. A gyógyszeripari csoport jelenlegi legnagyobb beruházása a gödöllői üzemben valósul meg mintegy 22 milliárd forintból. A fejlesztés eredményeként korszerű onkológiai gyógyszerek gyártását tervezik.

A Teva vezérigazgatója azt mondta: a gyógyszeripar több mint 5 százalékát adja a nemzeti hozzáadott értéknek, és közvetve mintegy 41 ezer embernek ad megélhetést. Az iparág exportja az elmúlt három évben több mint 60 százalékkal nőtt, a Teva kivitele pedig több mint kétszeresére bővült ebben az időszakban. A Teva eddig magyarországi befektetései meghaladták a 300 milliárd forintot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint békére szólított az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:42
A miniszter Lengyelországban van az EBESZ ülésén.  
Makro / Külgazdaság Valami gyanús történik Spanyolországban: újabb levélbombát találtak
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 16:56
Azután, hogy az ukrán nagykövetségen kisebb sérülést okozott egy levélbomba, a spanyol miniszterelnök és védelmi miniszter irodájában pedig a szűrésen akadt fent, ismét küldtek egyet. 
Makro / Külgazdaság Kapott egy felemás hírt az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 15:48
Az Egyesült Államokban havi összevetésben nőttek a személyes kiadások és  jövedelmek októberben.
Makro / Külgazdaság Macron Washingtonban – elkerülhető a kereskedelmi háború?
Káncz Csaba | 2022. december 1. 15:23
Brüsszel és Berlin sokat remél Macron elnök tegnap kezdődött washingtoni látogatásától. Párizs az ukrajnai háború által támasztott új kihívásokat a nemzetközi biztonság általános romlása részének tekinti. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter burkoltan odaszólt Ukrajnának?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 14:59
A miniszter a külhoni magyarokról és a keresztényüldözésről beszélt.
Makro / Külgazdaság Aknák Ukrajnában: fontos döntést hozott az EU
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 14:16
Az Európai Unió újabb jelentős támogatást nyújt Ukrajnának, ezúttal aknamentesítésre.
Makro / Külgazdaság Most egy miniszterelnöknek küldtek valakik levélbombát
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:33
Azután, hogy az országban egy nagykövetnek címeztek bombát, most a miniszterelnöknek is.
Makro / Külgazdaság A piac már beárazta, hogy Magyarország uniós pénzeit felfüggesztenék
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 13:04
Vajon az Európai Bizottság szerdai döntése után félig tele van a pohár, vagy félig üres? És milyen látható következményei lennének annak, ha megérkeznek az uniós pénzek? A legfrissebb történés mellett még az üzemanyag árstopról, annak várható kivezetéséről, valamint az inflációról, bértárgyalásokról is szó esett az ATV Start című műsorában, ahol Székely Sarolta lapunk felelős szerkesztője mellett Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője volt a vendég.
Makro / Külgazdaság Közeleg a tél: Szijjártó Péter megkongatta a vészharangot
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 12:17
Közeleg a tél, ami súlyos humanitárius katasztrófával fenyeget Ukrajnában, ezért mielőbb el kell jönnie a békének, ugyanis Európa is egyre nehezebb helyzetbe kerül a kettős nyomás, a háború következményei és az illegális migráció miatt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Genfben.
Makro / Külgazdaság Újabb figyelmeztető jelzés érkezett a magyar iparból
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 09:49
Kitart még a növekedés a feldolgozóiparban a BMI alapján, de lassul a tempó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG