BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. október 21. 06:10

Négyhetes szünet után háromnapos üléssel indul a parlament őszi szezonja. A múlt héten tartott frakcióüléssel a kormánypártok máris ráhangolódhattak a következő időszakra, miközben Orbán Viktor miniszterelnök felvázolta, milyen feladatokra koncentrál a kormány.

Képviselők szavaznak a 2020. évi költségvetés módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén július 8-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Idén nem most fordult elő először, hogy hetekig nem ültésezett a parlament. Tavasszal az Európai Parlament képviselőiről szóló május végi választás miatt 1,5 hónapra állt le az Országgyűlés. A mostani önkormányzati választások miatt tartott kényszerszünetet követően ma 13 órakor kezdődik a parlament őszi ülésszaka.

Tekintettel az október 23-ai ünnepnapra, a Ház hétfőn, kedden és csütörtökön ülésezik. A parlament honlapjára pénteken felkerült Kövér László házelnök javaslata, eszerint hétfőn, napirend előtt megemlékeznek a közelmúltban elhunyt MSZP-s Máté Lászlóról, a KDNP-s Tóth Sándorról, az SZDSZ-es Rajk Lászlóról és a fideszes Szekó József országgyűlési képviselőkről.

Orbán tájékoztat

A szokásoknak megfelelően a parlamenti ülésszak kezdetén napirend előtt várhatóan a miniszterelnök szólal fel, és "tájékoztatást ad az elmúlt időszak eseményeiről” – mondta múlt csütörtökön Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Ezt követően az Országgyűlés felkéri a Nemzeti összetartozás bizottságát, hogy döntsenek a Bethlen Gábor Alap 2018. évi tevékenységéről és működéséről benyújtott beszámolóról. Ezután a Gazdasági bizottságot kérik fel a Gazdasági Versenyhivatal 2018. évi tevékenységéről szóló beszámoló határozathozatalára.

A képviselők tárgyalnak – és várhatóan dönthetnek – a DK-s Varju László országgyűlési képviselő mentelmi ügyéről. Mint ismert, a DK képviselője az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a gyanú szerint a tavalyi választás előtt egy független jelöltnek pénzt kínált azért, hogy visszalépjen. (Varju László mentelmi jogának felfüggesztéséhez a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lesz szükség.)

Az interpellációkra most is 2 óra lesz, amit az azonnali kérdések és válaszok követnek 60 percben.

Belengettek néhány intézkedést

A kormánypárok egyébként a múlt héten már megkezdték a felkészülést az őszre: kétnapos kihelyezett frakcióülést tartottak Balatonalmádiban. Az ülés Orbán Viktor szerda esti politikai helyzetértékelésével indult. A frakcióülés előtt Orbán Viktor a sajtónak elmondta, a kormány három fő feladatra akar fókuszálni a következő hónapokban.

A miniszterelnök ezek között említette

 • a családvédelmi akcióterv végrehajtását, esetleg új elemekkel történő kiegészítését,
 • a  gazdasági növekedés fenntartását,
 • a magyar faluvédelmi program megerősítését, annak pénzügyi kereteit és formáit, mivel szerinte óriási az érdeklődés a programok iránt. Ehhez pedig felhatalmazást fog kérni a parlamenttől.
Kocsis Máté, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart Balatonalmádiban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője részleteket is elárult a miniszterelnök által vázolt feladatokból és megerősítette, hogy a családvédelmi akcióterv végrehajtásáról és bővítéséről, a gazdasági növekedés fenntartásának lehetőségeiről és a Magyar falu programról is szó volt Balatonalmádiban.

Ezek közül a legérdekesebb pontnak a gazdasági növekedés fenntartása, a munkahelyek száma és a bérek emelkedése ígérkezik.

"Miután  az európai gazdaságban gyülekeznek felhők az égen, nekünk gazdaságvédelmi akciótervet, terveket kell alkotnunk, és megindítanunk a következő hónapokban" – mondta Orbán Balatonalmádiban a Hír TV-nek adott interjúban.

Az akcióterv(ek) híre viszont nem új. Orbán két gazdaságvédelmi akciótervet is bejelentett a nyári tusványosi beszédében  mert amit már akkor hangsúlyozott: szerinte nagyon nehéz idők jönnek a gazdaságra, amire fel kell készülni , most úgy tűnik, ennek további megerősítése történt.

A Magyar falu program esetében a következő időszakban a program forrásait bővítenék. Kocsis szerint a program rendkívül sikeres, az érintett települések 96 százaléka jelentkezett a támogatások valamely formájára.

Nem lesz Alkotmánymódosítás

Ahogy arról az Mfor.hu már korábban írt, a kormány őszi jogalkotási programja már szeptemberre betervezett több törvényjavaslat benyújtásának a csúszását (például a 2018-as évről szóló zárszámadást), vagyis két hónap alatt kell elvégezni azt a munkát év végéig, amire normál esetben három hónap áll rendelkezésre.

A jogalkotási program szerint októberben tervezik benyújtani az egyes eljárások egyszerűsítéséről és elektronizálásáról, a cégnyilvántartásról és cégeljárásról szóló törvényjavaslatot. Továbbá az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításról szólót, amely a helyi autóbuszos személyszállítás pályázati rendszerét módosítaná.

Nem szerepel az őszi törvényalkotási programban az Alaptörvény módosítása. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek arra a kérdésre, hogy miért nem, Kocsis azt felelte: „Mert nincs rá okunk.” Annak ellenére mondta ezt, hogy Fidesz szeptember végi tisztújító kongresszusán több kormánypárti képviselő is azt állította, hogy az önkormányzati választások után várhatóan elő fog kerülni a módosítás.

600 család lélegezhet fel

Kedden 9 javaslat általános vitáját tartják. A napirendi felszólalások után vita kezdődik többek között a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter előterjesztéséről, amely a Nemzeti Eszközkezelő Programot módosítaná.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ahogy arról írtunk, egy törvénymódosítással további segítséget nyújtanának a NET-programban részt vevő családoknak. A benyújtott törvénymódosítás lehetőséget ad arra, hogy akik nem küldtek határidőn belül visszajelzést a felajánlásra, újra nyilatkozatot tegyenek. Ez a teljes ügyfélkör 2 százalékát, mintegy 650 családot érint. A törvényjavaslat jelentős segítséget nyújt azoknak, akik kedvezményes részletvásárlás útján válnak az ingatlan tulajdonosává, ugyanakkor fennáll a végrehajtás kockázata A törvénymódosítás alapján esetükben a tulajdonjog bejegyzéstől számított 3 éven belül nem lehet végrehajtási eljárást lefolytatni a visszakapott ingatlanra.

Kedden terítékre kerül még a Házban:

 • Az Európai Határregisztrációs Rendszerrel, valamint az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerrel összefüggő egyes törvények jogharmonizációs célú módosítása.
 • A magyar kormány és Georgia Kormánya között a katasztrófák esetén történő együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló egyezmény kihirdetése.
 • Egyes törvények ipar- és kereskedelemszabályozási szempontból történő, valamint jogharmonizációs célú módosítása.
 • Az ingatlan-nyilvántartást, valamint egyes közigazgatási hatósági eljárásokat érintő egyes törvények módosítása.

Az október 24-i ülésnapon, csütörtökön a 2018-as központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény végrehajtásáról, valamint Állami Számvevőszék 2018-as központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről szóló jelentéséről (zárszámadás) tárgyalnak a képviselők.

  Az őszi ülésszak zárása a december 9-ei héten várható.

  Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a kormányfő már felvette a maszkot
  Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:59
  Sebastian Kurz osztrák kancellár védőmaszkot viselt a parlament ülésén.
  Makro / Külgazdaság Koronavírus: Orbán és Trump azonnal ráugrott a vallásra
  Káncz Csaba | 2020. április 5. 14:49
  A világgazdaság a leggyorsabb ütemben hanyatlik a Nagy Depresszió óta, a koronavírus járvány pedig számos országban háborús szintű halálozást okoz – mindkét folyamat tömeges elbizonytalanodáshoz vezet. A jobboldali autokrata vezetők az Atlanti-óceán mindkét partján azonnal beöltöztek vallási köntösbe. Káncz Csaba jegyzete. 
  Makro / Külgazdaság A rendőrök még határozottabban fognak fellépni a budapesti utcákon lézengőkkel szemben
  Privátbankár.hu | 2020. április 5. 12:42
  A fertőzöttek 42 százaléka fővárosi, félő, hogy itt fog berobbanni a járvány.
  Makro / Külgazdaság Vírus: már nem Olaszország a legfertőzöttebb állam Európában
  Privátbankár.hu | 2020. április 5. 09:49
  Spanyolország megelőzte Olaszországot a diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve. A szükségállapotot április végéig meghosszabbítják.  Az olaszoknál most először csökkent az intenzív osztályon fekvők száma a járvány kezdete óta. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
  Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
  Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
  Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
  Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
  Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
  Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
  Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
  Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
  Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
  MTI | 2020. április 4. 09:05
  Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
  Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
  MTI | 2020. április 3. 21:46
  Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
  Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
  Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
  Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
  hírlevél