BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. október 21. 06:10

Négyhetes szünet után háromnapos üléssel indul a parlament őszi szezonja. A múlt héten tartott frakcióüléssel a kormánypártok máris ráhangolódhattak a következő időszakra, miközben Orbán Viktor miniszterelnök felvázolta, milyen feladatokra koncentrál a kormány.

Képviselők szavaznak a 2020. évi költségvetés módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén július 8-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Idén nem most fordult elő először, hogy hetekig nem ültésezett a parlament. Tavasszal az Európai Parlament képviselőiről szóló május végi választás miatt 1,5 hónapra állt le az Országgyűlés. A mostani önkormányzati választások miatt tartott kényszerszünetet követően ma 13 órakor kezdődik a parlament őszi ülésszaka.

Tekintettel az október 23-ai ünnepnapra, a Ház hétfőn, kedden és csütörtökön ülésezik. A parlament honlapjára pénteken felkerült Kövér László házelnök javaslata, eszerint hétfőn, napirend előtt megemlékeznek a közelmúltban elhunyt MSZP-s Máté Lászlóról, a KDNP-s Tóth Sándorról, az SZDSZ-es Rajk Lászlóról és a fideszes Szekó József országgyűlési képviselőkről.

Orbán tájékoztat

A szokásoknak megfelelően a parlamenti ülésszak kezdetén napirend előtt várhatóan a miniszterelnök szólal fel, és "tájékoztatást ad az elmúlt időszak eseményeiről” – mondta múlt csütörtökön Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Ezt követően az Országgyűlés felkéri a Nemzeti összetartozás bizottságát, hogy döntsenek a Bethlen Gábor Alap 2018. évi tevékenységéről és működéséről benyújtott beszámolóról. Ezután a Gazdasági bizottságot kérik fel a Gazdasági Versenyhivatal 2018. évi tevékenységéről szóló beszámoló határozathozatalára.

A képviselők tárgyalnak – és várhatóan dönthetnek – a DK-s Varju László országgyűlési képviselő mentelmi ügyéről. Mint ismert, a DK képviselője az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a gyanú szerint a tavalyi választás előtt egy független jelöltnek pénzt kínált azért, hogy visszalépjen. (Varju László mentelmi jogának felfüggesztéséhez a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lesz szükség.)

Az interpellációkra most is 2 óra lesz, amit az azonnali kérdések és válaszok követnek 60 percben.

Belengettek néhány intézkedést

A kormánypárok egyébként a múlt héten már megkezdték a felkészülést az őszre: kétnapos kihelyezett frakcióülést tartottak Balatonalmádiban. Az ülés Orbán Viktor szerda esti politikai helyzetértékelésével indult. A frakcióülés előtt Orbán Viktor a sajtónak elmondta, a kormány három fő feladatra akar fókuszálni a következő hónapokban.

A miniszterelnök ezek között említette

 • a családvédelmi akcióterv végrehajtását, esetleg új elemekkel történő kiegészítését,
 • a  gazdasági növekedés fenntartását,
 • a magyar faluvédelmi program megerősítését, annak pénzügyi kereteit és formáit, mivel szerinte óriási az érdeklődés a programok iránt. Ehhez pedig felhatalmazást fog kérni a parlamenttől.
Kocsis Máté, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart Balatonalmádiban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője részleteket is elárult a miniszterelnök által vázolt feladatokból és megerősítette, hogy a családvédelmi akcióterv végrehajtásáról és bővítéséről, a gazdasági növekedés fenntartásának lehetőségeiről és a Magyar falu programról is szó volt Balatonalmádiban.

Ezek közül a legérdekesebb pontnak a gazdasági növekedés fenntartása, a munkahelyek száma és a bérek emelkedése ígérkezik.

"Miután  az európai gazdaságban gyülekeznek felhők az égen, nekünk gazdaságvédelmi akciótervet, terveket kell alkotnunk, és megindítanunk a következő hónapokban" – mondta Orbán Balatonalmádiban a Hír TV-nek adott interjúban.

Az akcióterv(ek) híre viszont nem új. Orbán két gazdaságvédelmi akciótervet is bejelentett a nyári tusványosi beszédében  mert amit már akkor hangsúlyozott: szerinte nagyon nehéz idők jönnek a gazdaságra, amire fel kell készülni , most úgy tűnik, ennek további megerősítése történt.

A Magyar falu program esetében a következő időszakban a program forrásait bővítenék. Kocsis szerint a program rendkívül sikeres, az érintett települések 96 százaléka jelentkezett a támogatások valamely formájára.

Nem lesz Alkotmánymódosítás

Ahogy arról az Mfor.hu már korábban írt, a kormány őszi jogalkotási programja már szeptemberre betervezett több törvényjavaslat benyújtásának a csúszását (például a 2018-as évről szóló zárszámadást), vagyis két hónap alatt kell elvégezni azt a munkát év végéig, amire normál esetben három hónap áll rendelkezésre.

A jogalkotási program szerint októberben tervezik benyújtani az egyes eljárások egyszerűsítéséről és elektronizálásáról, a cégnyilvántartásról és cégeljárásról szóló törvényjavaslatot. Továbbá az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításról szólót, amely a helyi autóbuszos személyszállítás pályázati rendszerét módosítaná.

Nem szerepel az őszi törvényalkotási programban az Alaptörvény módosítása. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek arra a kérdésre, hogy miért nem, Kocsis azt felelte: „Mert nincs rá okunk.” Annak ellenére mondta ezt, hogy Fidesz szeptember végi tisztújító kongresszusán több kormánypárti képviselő is azt állította, hogy az önkormányzati választások után várhatóan elő fog kerülni a módosítás.

600 család lélegezhet fel

Kedden 9 javaslat általános vitáját tartják. A napirendi felszólalások után vita kezdődik többek között a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter előterjesztéséről, amely a Nemzeti Eszközkezelő Programot módosítaná.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ahogy arról írtunk, egy törvénymódosítással további segítséget nyújtanának a NET-programban részt vevő családoknak. A benyújtott törvénymódosítás lehetőséget ad arra, hogy akik nem küldtek határidőn belül visszajelzést a felajánlásra, újra nyilatkozatot tegyenek. Ez a teljes ügyfélkör 2 százalékát, mintegy 650 családot érint. A törvényjavaslat jelentős segítséget nyújt azoknak, akik kedvezményes részletvásárlás útján válnak az ingatlan tulajdonosává, ugyanakkor fennáll a végrehajtás kockázata A törvénymódosítás alapján esetükben a tulajdonjog bejegyzéstől számított 3 éven belül nem lehet végrehajtási eljárást lefolytatni a visszakapott ingatlanra.

Kedden terítékre kerül még a Házban:

 • Az Európai Határregisztrációs Rendszerrel, valamint az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerrel összefüggő egyes törvények jogharmonizációs célú módosítása.
 • A magyar kormány és Georgia Kormánya között a katasztrófák esetén történő együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló egyezmény kihirdetése.
 • Egyes törvények ipar- és kereskedelemszabályozási szempontból történő, valamint jogharmonizációs célú módosítása.
 • Az ingatlan-nyilvántartást, valamint egyes közigazgatási hatósági eljárásokat érintő egyes törvények módosítása.

Az október 24-i ülésnapon, csütörtökön a 2018-as központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény végrehajtásáról, valamint Állami Számvevőszék 2018-as központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről szóló jelentéséről (zárszámadás) tárgyalnak a képviselők.

  Az őszi ülésszak zárása a december 9-ei héten várható.

  Az Ön bizalma a mi tőkénk

  A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


  Makro / Külgazdaság Horvátországi nyaralás? Nem javul a helyzet
  MTI | 2020. július 16. 17:54
  A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt. A legtöbb fertőzött Zágrábban és Split-Dalmát megyében van.
  Makro / Külgazdaság Tiborcz István kastélyszállója kitárja kapuit a nép előtt
  Vég Márton | 2020. július 16. 17:06
  Ingyenesen megnézhetik a turai lakosok Tiborcz István helyi kastélyszállóját a vasárnapi nyílt napon. Bent tilos fotózni, de a kertben egy emlékképet azért lehet készíteni.
  Makro / Külgazdaság Már Budapesten vállalkozik a Borkai videóban szereplő ikerpár egyik tagja
  Privátbankár.hu | 2020. július 16. 16:30
  A Borkai videóban is szereplő székesfehérvári ikerpár egyik tagja új üzletbe fogott a koronavírus-járvány előtt. Budapesti cég főleg csomagküldéssel foglalkozik.
  Makro / Külgazdaság Borsod után Somogyban lesz a legtöbb iskolaőr
  Kormos Olga | 2020. július 16. 16:09
  Eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.
  Makro / Külgazdaság 3 milliárd forintos beruházás után újranyílt a Waberer Medical Center
  Kormos Olga | 2020. július 16. 15:57
  3 milliárd forintos befektetéssel nem csak újranyílt a Waberer Medical Center, - benne a hazai privát piacon egyedülálló Walk in Center -, de a fejlesztéseknek köszönhetően májustól az Ortopédiai és Mozgásszervi Centrum, most júliustól pedig a Kardiológiai Centrum indult el tesztüzemmel.
  Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
  Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
  Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
  Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
  Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
  Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
  Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
  Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
  A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
  Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
  Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
  A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
  Makro / Külgazdaság Készülnek szeptemberre az óriásbankot formázó pénzintézetek
  Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:14
  Az azonnali fizetési rendszer (afr) országos bevezetését követő négy hónapban több mint 14 millió azonnali átutalást kezeltek sikeresen a Takarékinfo Zrt. által egyszerre három, az egyesülési szándékukat már bejelentett nagybank (Takarékbank, MKB, Budapest Bank) részére kiépített rendszerek, ez az összes hazai afr-tranzakció csaknem 40 százaléka. Az azonnali fizetési rendszer népszerű az ügyfelek körében, az utalások 34 százaléka a banki üzemidőn kívül, délután 5 és reggel 8 óra között történik, átlagos összegük eléri a 169 ezer forintot.
  Friss
  hírlevél