7p
Négyhetes szünet után háromnapos üléssel indul a parlament őszi szezonja. A múlt héten tartott frakcióüléssel a kormánypártok máris ráhangolódhattak a következő időszakra, miközben Orbán Viktor miniszterelnök felvázolta, milyen feladatokra koncentrál a kormány.
Képviselők szavaznak a 2020. évi költségvetés módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén július 8-án. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Idén nem most fordult elő először, hogy hetekig nem ültésezett a parlament. Tavasszal az Európai Parlament képviselőiről szóló május végi választás miatt 1,5 hónapra állt le az Országgyűlés. A mostani önkormányzati választások miatt tartott kényszerszünetet követően ma 13 órakor kezdődik a parlament őszi ülésszaka.

Tekintettel az október 23-ai ünnepnapra, a Ház hétfőn, kedden és csütörtökön ülésezik. A parlament honlapjára pénteken felkerült Kövér László házelnök javaslata, eszerint hétfőn, napirend előtt megemlékeznek a közelmúltban elhunyt MSZP-s Máté Lászlóról, a KDNP-s Tóth Sándorról, az SZDSZ-es Rajk Lászlóról és a fideszes Szekó József országgyűlési képviselőkről.

Orbán tájékoztat

A szokásoknak megfelelően a parlamenti ülésszak kezdetén napirend előtt várhatóan a miniszterelnök szólal fel, és "tájékoztatást ad az elmúlt időszak eseményeiről” – mondta múlt csütörtökön Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Ezt követően az Országgyűlés felkéri a Nemzeti összetartozás bizottságát, hogy döntsenek a Bethlen Gábor Alap 2018. évi tevékenységéről és működéséről benyújtott beszámolóról. Ezután a Gazdasági bizottságot kérik fel a Gazdasági Versenyhivatal 2018. évi tevékenységéről szóló beszámoló határozathozatalára.

A képviselők tárgyalnak – és várhatóan dönthetnek – a DK-s Varju László országgyűlési képviselő mentelmi ügyéről. Mint ismert, a DK képviselője az egyik budapesti egyéni választókerület országgyűlési képviselőjelöltjeként a gyanú szerint a tavalyi választás előtt egy független jelöltnek pénzt kínált azért, hogy visszalépjen. (Varju László mentelmi jogának felfüggesztéséhez a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazatára lesz szükség.)

Az interpellációkra most is 2 óra lesz, amit az azonnali kérdések és válaszok követnek 60 percben.

Belengettek néhány intézkedést

A kormánypárok egyébként a múlt héten már megkezdték a felkészülést az őszre: kétnapos kihelyezett frakcióülést tartottak Balatonalmádiban. Az ülés Orbán Viktor szerda esti politikai helyzetértékelésével indult. A frakcióülés előtt Orbán Viktor a sajtónak elmondta, a kormány három fő feladatra akar fókuszálni a következő hónapokban.

A miniszterelnök ezek között említette

  • a családvédelmi akcióterv végrehajtását, esetleg új elemekkel történő kiegészítését,
  • a  gazdasági növekedés fenntartását,
  • a magyar faluvédelmi program megerősítését, annak pénzügyi kereteit és formáit, mivel szerinte óriási az érdeklődés a programok iránt. Ehhez pedig felhatalmazást fog kérni a parlamenttől.
Kocsis Máté, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart Balatonalmádiban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője részleteket is elárult a miniszterelnök által vázolt feladatokból és megerősítette, hogy a családvédelmi akcióterv végrehajtásáról és bővítéséről, a gazdasági növekedés fenntartásának lehetőségeiről és a Magyar falu programról is szó volt Balatonalmádiban.

Ezek közül a legérdekesebb pontnak a gazdasági növekedés fenntartása, a munkahelyek száma és a bérek emelkedése ígérkezik.

"Miután  az európai gazdaságban gyülekeznek felhők az égen, nekünk gazdaságvédelmi akciótervet, terveket kell alkotnunk, és megindítanunk a következő hónapokban" – mondta Orbán Balatonalmádiban a Hír TV-nek adott interjúban.

Az akcióterv(ek) híre viszont nem új. Orbán két gazdaságvédelmi akciótervet is bejelentett a nyári tusványosi beszédében  mert amit már akkor hangsúlyozott: szerinte nagyon nehéz idők jönnek a gazdaságra, amire fel kell készülni , most úgy tűnik, ennek további megerősítése történt.

A Magyar falu program esetében a következő időszakban a program forrásait bővítenék. Kocsis szerint a program rendkívül sikeres, az érintett települések 96 százaléka jelentkezett a támogatások valamely formájára.

Nem lesz Alkotmánymódosítás

Ahogy arról az Mfor.hu már korábban írt, a kormány őszi jogalkotási programja már szeptemberre betervezett több törvényjavaslat benyújtásának a csúszását (például a 2018-as évről szóló zárszámadást), vagyis két hónap alatt kell elvégezni azt a munkát év végéig, amire normál esetben három hónap áll rendelkezésre.

A jogalkotási program szerint októberben tervezik benyújtani az egyes eljárások egyszerűsítéséről és elektronizálásáról, a cégnyilvántartásról és cégeljárásról szóló törvényjavaslatot. Továbbá az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításról szólót, amely a helyi autóbuszos személyszállítás pályázati rendszerét módosítaná.

Nem szerepel az őszi törvényalkotási programban az Alaptörvény módosítása. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek arra a kérdésre, hogy miért nem, Kocsis azt felelte: „Mert nincs rá okunk.” Annak ellenére mondta ezt, hogy Fidesz szeptember végi tisztújító kongresszusán több kormánypárti képviselő is azt állította, hogy az önkormányzati választások után várhatóan elő fog kerülni a módosítás.

600 család lélegezhet fel

Kedden 9 javaslat általános vitáját tartják. A napirendi felszólalások után vita kezdődik többek között a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter előterjesztéséről, amely a Nemzeti Eszközkezelő Programot módosítaná.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ahogy arról írtunk, egy törvénymódosítással további segítséget nyújtanának a NET-programban részt vevő családoknak. A benyújtott törvénymódosítás lehetőséget ad arra, hogy akik nem küldtek határidőn belül visszajelzést a felajánlásra, újra nyilatkozatot tegyenek. Ez a teljes ügyfélkör 2 százalékát, mintegy 650 családot érint. A törvényjavaslat jelentős segítséget nyújt azoknak, akik kedvezményes részletvásárlás útján válnak az ingatlan tulajdonosává, ugyanakkor fennáll a végrehajtás kockázata A törvénymódosítás alapján esetükben a tulajdonjog bejegyzéstől számított 3 éven belül nem lehet végrehajtási eljárást lefolytatni a visszakapott ingatlanra.

Kedden terítékre kerül még a Házban:

  • Az Európai Határregisztrációs Rendszerrel, valamint az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszerrel összefüggő egyes törvények jogharmonizációs célú módosítása.
  • A magyar kormány és Georgia Kormánya között a katasztrófák esetén történő együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról szóló egyezmény kihirdetése.
  • Egyes törvények ipar- és kereskedelemszabályozási szempontból történő, valamint jogharmonizációs célú módosítása.
  • Az ingatlan-nyilvántartást, valamint egyes közigazgatási hatósági eljárásokat érintő egyes törvények módosítása.

Az október 24-i ülésnapon, csütörtökön a 2018-as központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény végrehajtásáról, valamint Állami Számvevőszék 2018-as központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről szóló jelentéséről (zárszámadás) tárgyalnak a képviselők.

    Az őszi ülésszak zárása a december 9-ei héten várható.

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
    Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
    Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
    Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
    Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
    Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
    Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
    Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
    Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
    Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
    Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
    Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
    Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
    Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
    Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
    Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
    Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
    Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
    Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
    És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
    Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
    A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
    Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
    Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG