TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Orbán Viktor szombaton az M1-nek adott exkluzív interjút a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetéről, teendőkről és a kormányzati stratégiáról is beszélt. 

Készüljünk fel arra, hogy lesz ez a szám (szerk.: napi új fertőzötteké) még magasabb is, de amire elsősorban figyelni kell, nem a megbetegedések, hanem a halálozások száma. A védekezés sikerét a megmentett életek számában tudjuk most lemérni - mondta az M1-nek adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. 

A védekezéshez haditervre van szükség, ami volt tavasszal és van most is egy. Jelenleg azonban annyiban könnyebb a helyzet, hogy van tapasztalatunk, másfelől tavasszal Európában sem voltak felkészítve az egészségügyi rendszerek erre a járványra, sőt még itthon is izgulni kellett. De végülis a magyar egészségügyi rendszer kibírta a terhelést, és mostanra minden téren sikerült felkészíteni a rendszereket a kormányfő szerint. 

Orbán Viktor saját bevallása szerint most sokkal nyugodtabb és magabiztosabb, mert pontosan tudja, hogy mivel áll szemben, mit kell tenni és a konzultációnak köszönhetően azt is tudja, mit akarnak az emberek. 

Jelenleg a védekezés iránya úgy hangzik, hogy Magyarországnak működnie kell és nem lehet engedni, hogy a vírus megbénítsa az országot. Ennek megfelelően olyan haditervet kell összerakni, ami megvédi az emberi életeket és működőképesen tartja az országot- rögzítette Orbán.

A miniszterelnök a maszkviselés fontosságára is felhívta a figyelmet, és az arra vonatkozó szabályok betartását kérte mindenkitől. Ha nem tartják be a szabályokat, akkor azokat szankciókkal fogják kikényszeríteni. Példaként elmondta:

ha valaki a boltban nem viseli a maszkot, akkor szankcióban részesül a vásárló és a bolt is, mely nem tartatta be a szabályt. Ha harmadjára is ilyen helyzetbe kerül a bolt, akkor be fogják záratni. 

A hagyományos iskolakezdéssel kapcsolatban elmondta: a szülők azt szerették volna, hogy normális rendben kezdődjön el az év. Ha valahol gond van, akkor egyedi döntéseket fognak hozni a helyzet kezelése érdekében.

Egész addig amíg a halálozási számok nem kezdenek emelkedni, addig fel sem merül a gondolat, hogy az iskolákat korlátozni kellene - mondta a miniszterelnök. 

Az idősek életének megvédésére és a halálozások alacsonyan tartását biztosító intézkedési lehetőségek folyamatosan napirenden vannak. Például, hogy "23 óra után bezárjuk-e a bárokat, milyen módon kényszerítsük ki a maszkviselést? Bezárjuk-e a kórházakat a látogatók előtt, vagy bemehetnek-e a szülők az iskolába? Iskolába lépést előzze-e meg hőmérzés?" Mint a miniszterelnök megismételte, ez utóbbinak feltételei mindenhol adottak lesznek október 1-re, így ettől a naptól kezdve kötelező lesz. 

Felkészített az egészségügy

Jelenleg is van 10 ezer ágy, amit akár most azonnal a betegek rendelkezésére tudnak bocsátani a kormányfő szerint, vannak lélegeztetőgépek, feleszerelések, orvosok, szakemberek is ma már. Orbán felidézte: tavasszal egy nagy katonai gyakorlatban nyomáspróba alá helyezték az egészségügyet, azóta még tovább erősítették, így ma minden magyar élet megvédésére képes az egészségügy. 

Gazdasági szempontból a legfontosabb a munkahelyek száma. Korábban vállalták, hogy amennyit a vírus tönkretesz, annyit hoznak létre, és ebből a szempontból kedvezően alakulnak a számok a miniszterelnök szerint. Sőt, úgy véli, a munkahelyek száma növekedni fog az év hátralévő részében, mivel nagyon sok pénzt és energiát fordítottak erre. Kiemelte: egy helyen van gond, a turizmus budapesti részénél.

Ez beszakadt. Az az üzleti modell, ami mentjén működnek, az nem lesz sem idén, sem jövőre fenntartható, mivel a vendégéjszakák 90 százaléka külföldiekhez köthető. Ezért a szálláshelyeknek, taxisoknak, vendéglátósoknak, idegenforgalomhoz kötődő szektoroknak segítséget kell adni.  Ezzel összefüggésben később megjegyezte: kell egy speciális Budapest-program, mely az üzleti modellváltást segíti. A fővárosnak 100 milliárdos megtakarítása van, amihez ideje hozzányúlni.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy továbbra is figyelni kell a családok életszínvonalára. Itt azonban 1,5-2 éves távlatban kell gondolkozni. Ezért létrehoznak egy családügyekkel foglalkozó tárca nélküli miniszteri posztot, az EMMI jelenlegi, területért felelős államtitkára, Novák Katalin hatáskörét ezzel október 1-től kibővítik.

Fő a higgadtság!

A miniszterelnök az emelkedő esetszámok mellett is úgy véli, most inkább magabiztos kiszámíthatóságra kell törekedni. Nem szeretne a tavaszihoz hasonlóan gyors döntéseket hozni, irányváltást végrehajtani, mivel nincs olyan forgatókönyv, amire ne készültek volna fel.

"Van egy haditerv, annak fejezetei vannak, döntései, pontjai és ha mindenki higgadtan végzi a dolgát és betartja a szabályokat, akkor az időseket megvédjük, a gazdaság működni fog, a családok életszínvonala sem romlik majd. Tehát nem gyors cselekedetekre van most szükség, hanem higgadt lépésekre." - zárta a beszélgetést Orbán Viktor. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél