TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Orbán Viktor szombaton az M1-nek adott exkluzív interjút a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetéről, teendőkről és a kormányzati stratégiáról is beszélt. 

Készüljünk fel arra, hogy lesz ez a szám (szerk.: napi új fertőzötteké) még magasabb is, de amire elsősorban figyelni kell, nem a megbetegedések, hanem a halálozások száma. A védekezés sikerét a megmentett életek számában tudjuk most lemérni - mondta az M1-nek adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. 

A védekezéshez haditervre van szükség, ami volt tavasszal és van most is egy. Jelenleg azonban annyiban könnyebb a helyzet, hogy van tapasztalatunk, másfelől tavasszal Európában sem voltak felkészítve az egészségügyi rendszerek erre a járványra, sőt még itthon is izgulni kellett. De végülis a magyar egészségügyi rendszer kibírta a terhelést, és mostanra minden téren sikerült felkészíteni a rendszereket a kormányfő szerint. 

Orbán Viktor saját bevallása szerint most sokkal nyugodtabb és magabiztosabb, mert pontosan tudja, hogy mivel áll szemben, mit kell tenni és a konzultációnak köszönhetően azt is tudja, mit akarnak az emberek. 

Jelenleg a védekezés iránya úgy hangzik, hogy Magyarországnak működnie kell és nem lehet engedni, hogy a vírus megbénítsa az országot. Ennek megfelelően olyan haditervet kell összerakni, ami megvédi az emberi életeket és működőképesen tartja az országot- rögzítette Orbán.

A miniszterelnök a maszkviselés fontosságára is felhívta a figyelmet, és az arra vonatkozó szabályok betartását kérte mindenkitől. Ha nem tartják be a szabályokat, akkor azokat szankciókkal fogják kikényszeríteni. Példaként elmondta:

ha valaki a boltban nem viseli a maszkot, akkor szankcióban részesül a vásárló és a bolt is, mely nem tartatta be a szabályt. Ha harmadjára is ilyen helyzetbe kerül a bolt, akkor be fogják záratni. 

A hagyományos iskolakezdéssel kapcsolatban elmondta: a szülők azt szerették volna, hogy normális rendben kezdődjön el az év. Ha valahol gond van, akkor egyedi döntéseket fognak hozni a helyzet kezelése érdekében.

Egész addig amíg a halálozási számok nem kezdenek emelkedni, addig fel sem merül a gondolat, hogy az iskolákat korlátozni kellene - mondta a miniszterelnök. 

Az idősek életének megvédésére és a halálozások alacsonyan tartását biztosító intézkedési lehetőségek folyamatosan napirenden vannak. Például, hogy "23 óra után bezárjuk-e a bárokat, milyen módon kényszerítsük ki a maszkviselést? Bezárjuk-e a kórházakat a látogatók előtt, vagy bemehetnek-e a szülők az iskolába? Iskolába lépést előzze-e meg hőmérzés?" Mint a miniszterelnök megismételte, ez utóbbinak feltételei mindenhol adottak lesznek október 1-re, így ettől a naptól kezdve kötelező lesz. 

Felkészített az egészségügy

Jelenleg is van 10 ezer ágy, amit akár most azonnal a betegek rendelkezésére tudnak bocsátani a kormányfő szerint, vannak lélegeztetőgépek, feleszerelések, orvosok, szakemberek is ma már. Orbán felidézte: tavasszal egy nagy katonai gyakorlatban nyomáspróba alá helyezték az egészségügyet, azóta még tovább erősítették, így ma minden magyar élet megvédésére képes az egészségügy. 

Gazdasági szempontból a legfontosabb a munkahelyek száma. Korábban vállalták, hogy amennyit a vírus tönkretesz, annyit hoznak létre, és ebből a szempontból kedvezően alakulnak a számok a miniszterelnök szerint. Sőt, úgy véli, a munkahelyek száma növekedni fog az év hátralévő részében, mivel nagyon sok pénzt és energiát fordítottak erre. Kiemelte: egy helyen van gond, a turizmus budapesti részénél.

Ez beszakadt. Az az üzleti modell, ami mentjén működnek, az nem lesz sem idén, sem jövőre fenntartható, mivel a vendégéjszakák 90 százaléka külföldiekhez köthető. Ezért a szálláshelyeknek, taxisoknak, vendéglátósoknak, idegenforgalomhoz kötődő szektoroknak segítséget kell adni.  Ezzel összefüggésben később megjegyezte: kell egy speciális Budapest-program, mely az üzleti modellváltást segíti. A fővárosnak 100 milliárdos megtakarítása van, amihez ideje hozzányúlni.

A miniszterelnök kitért arra is, hogy továbbra is figyelni kell a családok életszínvonalára. Itt azonban 1,5-2 éves távlatban kell gondolkozni. Ezért létrehoznak egy családügyekkel foglalkozó tárca nélküli miniszteri posztot, az EMMI jelenlegi, területért felelős államtitkára, Novák Katalin hatáskörét ezzel október 1-től kibővítik.

Fő a higgadtság!

A miniszterelnök az emelkedő esetszámok mellett is úgy véli, most inkább magabiztos kiszámíthatóságra kell törekedni. Nem szeretne a tavaszihoz hasonlóan gyors döntéseket hozni, irányváltást végrehajtani, mivel nincs olyan forgatókönyv, amire ne készültek volna fel.

"Van egy haditerv, annak fejezetei vannak, döntései, pontjai és ha mindenki higgadtan végzi a dolgát és betartja a szabályokat, akkor az időseket megvédjük, a gazdaság működni fog, a családok életszínvonala sem romlik majd. Tehát nem gyors cselekedetekre van most szükség, hanem higgadt lépésekre." - zárta a beszélgetést Orbán Viktor. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél