3p

A miniszterelnök Spanyolországba megy ma, de a reggeli rádióinterjút azért nem hagyta ki.

A miniszterelnök a szokásos reggeli rádióinterjú perceiben kitért arra, hogy szerinte jobb lenne, ha a vírus elleni védekezés kérdéséből nem lenne választási kérdés.

Vakcinaadományok, vakcinabeszerzések

Azzal kapcsolatban, hogy miért ajándékoz el vakcinákat Magyarország, úgy fogalmazott, hogy a kormány számára a kiindulópont a magyarok biztonsága, így mindig tartanak elegendő oltást raktáron, azonban a lejáratközeli oltásokat nem akarják elpazarolni. Mint mondta, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állandó feladata az, hogy a fel nem használt, lejáró oltóanyagokat továbbadja a rászoruló országoknak, lehetőleg ingyenesen.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva ismételten elmondta, hogy nagy hiba lenne, ha Magyarország a vakcinabeszerzés szempontjából csak egy lábon állna, így mindig több gyártóval tárgyalnak. Azt is hangoztatta, hogy nem szabad megengedni, hogy azon országokkal, amelyek képesek jó vakcinát előállítani, ne maradjon meg a kapcsolat.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2022. január 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Néhány nap, és indul az árstop

A február elsejétől élesedő élelmiszerár-befagyasztás kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy normális esetben a kormánynak nem kell beavatkoznia az árak alakulásába, hiszen ezek szintjét a kereskedők, a gyártók és a  vásárlók „megállapítják” egymás között.

Mint mondta, azonban vannak olyan rendkívüli helyzetek, ahol a kormány nem várhat arra, hogy majd a gazdasági szereplők rendezik a kialakult szituációt, így amíg a dolgok nem térnek vissza a normális kerékvágásba, a magyarokat meg kell védeni a megugró inflációtól.

A miniszterelnök reagált arra a kritikára is, hogy a kormány gazdaságpolitikája tehet az inflációról – mint mondta: ezen a szinten nem lehet komolyan beszélni, hiszen nemcsak Magyarországon ugrottak meg az árak.

Családtámogatások

A közeljövőben kifutó családtámogatások ügyében a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 12 évben kiépült a családtámogatási rendszer Magyarországon, és minden eddigi elemet meg fognak tartani abban az esetben, ha áprilisban nyernek a választásokon. Kitért arra is, hogy a tervek szerint további elemekkel bővülnének a támogatások, mivel hosszútávon az a cél, hogy a több gyermek vállalása ne anyagi áldozat legyen, és szinte származzon kézzel fogható pénzügyi haszon abból, hogyha valaki nagyobb családot vállal.

Ha nincs gyerek, nincs jövő – mondta ki.

Közeledik az oroszországi látogatás

Orbán Viktor ma Spanyolországba utazik, míg február elsején esedékes a korábban bejelentett moszkvai látogatás, ahol a miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal majd. A miniszterelnök kijelentette, hogy nincsen szó arról, hogy Oroszországba „rendelték”, a találkozóra célokkal érkezik, egyebek mellett az orosz-magyar gázszállítási szerződésben foglalt mennyiséget szeretné növelni a csúcstalálkozó során – de élelmiszeripari, turisztikai, és űripari ügyekről is szó lesz. Mint mondta, a találkozó a gazdasági kapcsolat erősítéséről szól majd.

Bár nem szó szerint, de Orbán Viktor kitért az orosz-ukrán helyzetre is, hiszen úgy fogalmazott, hogy Magyarország a béke mellett érdekelt a mostani biztonsági helyzetben. Emlékeztetett, hogy Magyarország uniós tagország, és NATO-tag, így moszkvai látogatása előtt egyeztetett és egyeztetni fog mindkét szövetség vezetőivel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az orosz felderítők érdekes dologra bukkantak, majd lebombázták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:00
A háború kitörése óta ő az ötödik orosz tábornok, aki bizonyítottan életét vesztette. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Nem ártana pár fekvőtámasz a forintnak, hogy erősebb legyen
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 07:28
Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Fontos hír érkezett Gázából, az utolsó pillanatban született meg a döntés
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:41
További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a múlt héten megkötött tűzszünetet - jelentette be az izraeli hadsereg és a terrorszervezet csütörtök hajnalban.
Makro / Külgazdaság Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 06:18
Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.
Makro / Külgazdaság Gázai napló: helyszíni beszámoló a tűzszünet árnyékából
Kollár Dóra | 2023. november 30. 05:41
Már több mint 50 napja tart Izrael és a Hamász háborúja, a Gázai övezet lakói éppen ennyi ideje élnek gyakorlatilag folyamatos bombázás alatt. Hogyan telnek a mindennapok? Helyszíni beszámoló.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG