<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.

A decemberi infláció is keserű csalódást okozott, hiszen éves összevetésben a fogyasztói árak 7,4 százalékos növekedését mutatta. A pénteken publikált adatok ráadásul azt jelezték, hogy a lakosság számára talán legfájdalmasabb tétel, az élelmiszerek még az átlagnál is nagyobb mértékben, 8 százalékkal ugrottak meg.

Az élelmiszerek árának az erőteljes növekedése egyébként azon túl, hogy az inflációs kosárban is jelentős a súlya, hiszen közel 20 százalékot tesz ki, más problémákat is okoz. Többek között azt, hogy az alacsonyabb jövedelműek helyzete erősen romlik, hiszen ők a bevételeiknek a fent említettnél jóval nagyobb arányát költik ételre. Hasonló egyébként a helyzet a nyugdíjasok esetén, hiszen ők is jellemzően a járandóságuk ötödénél többet adnak ki élelmiszerekre. Ráadásul mindkét célcsoport a választásokhoz közeledve fontos a politikusok számára. De az élelmiszerek, vagy éppen az üzemanyagok az inflációs érzet és a várakozások szempontjából is kulcsfontosságúak, hiszen, ha az emberek napi szinten szembesülnek a drágulással az erősebb hatást gyakorol, mint például egy tartós fogyasztási cikk árának emelkedése. Ha pedig az inflációs várakozások erősödnek, akkor könnyen előfordulhat, hogy egyfajta önbeteljesítő jóslatként valóban erősítik az árak emelkedését.

Nagy kérdés persze, hogy a kormány szándékai mennyire fognak megvalósulni, hiszen az árak rögzítése korántsem biztos, hogy sikeres lesz az infláció letörésében. Már csak azért is, mert mind Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója, Nagy Márton, mind legutóbbi Inflációs jelentésében az MNB kiemelte, hogy elsősorban a külső hatásokat szenvedjük meg. Míg Nagy Márton a napokban arról beszélt, hogy az infláció kétharmad részben a nemzetközi folyamatok eredménye, a jegybank szakértői még ennél is magasabb arányban tudják be a globális folyamatoknak az árak hazai drágulását. A fentiek miatt egyébként némileg optimistának tűnik Nagy Márton azon becslése, hogy az árstop 0,5-1 százalékpont közötti mértékben foghatja vissza a drágulás általános mértékét.

Már csak azért sem biztos, hogy ekkora hatása lesz ennek, mert a KSH pénteki inflációs mutatója mellett számos adatsort közzétett, így egyes termékcsoportok általuk mért drágulását. Ez pedig azt jelezte, hogy októberhez képest (az árstop rendelet szerint a kereskedők az október 15-ig áraknál nem adhatják drágábban az jogszabály által érintett hat alapvető élelmiszert) a sertéscomb és a csirkemell sem drágult decemberig. Ugyanakkor a tej, a cukor vagy a liszt esetében a fogyasztók érdemleges árcsökkenést tapasztalhatnak majd.

Kollégánk szerint a szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a kiskereskedők több módon is reagálhatnak a kormány intézkedésére. Miután az nehezen képzelhető el, hogy simán lenyelik az esetleges veszteséget, így várhatóan más termékek árát fogják megemelni, amivel kompenzálják a helyzetüket. Emellett annak is nagy a valószínűsége, hogy az üzletek polcaira gyengébb minőségű termékek kerülnek majd. A termelők várhatóan a piacképes áruikat exportálni fogják, míg a magyar vásárlók a befagyasztott árakon az exportra alkalmatlan alacsonyabb minőségű élelmiszereket, vagy hasonló importtermékeket tudnak majd venni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló