<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.

Egy hónap híján 15 éve havi rendszerességgel végzett felméréssorozatunk során ezúttal is az Auchan, az Interspar és a Tesco élelmiszerláncok egy-egy egységébe látogattunk el, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke. Gyakorlatilag tavaly nyár eleje óta folyamatosan emelkedő trendet mutattunk ki, egyre gyorsuló tempóban kúsznak fel azóta az élelmiszerárak. A legutóbbi rekord-áremelkedés 2021 novemberében történt, amikor 17 százalékkal ugrottak az árak - akkor a bázishatás is erősen szerepet játszott az emelkedésben. 2022 januárjában most újabb éves áremelkedési csúcsról tudunk beszámolni:

a három hazai hipermarketben átlagosan 17,8 százalékkal emelkedtek az árak 2021 januárjához képest.

Ez az Árkosár-felmérés közel 15 éves történetének legmagasabb árindex-adata. Ráadásul a havi áremelkedést mérő mutató is fokozódó drágulásról árulkodik: a 2021. decemberi eredménynél 3,5 százalékkal magasabb lett a minta-élelmiszerkosarunk átlagos ellenértéke. 

Számszerűsítve mindez azt jelenti, hogy 2022 januárjában 851 forinttal többe kerül a nagybevásárlás, mint 2021 decemberében; 

2021 januárjához képest pedig 3 825 forintos a drágulás - egy év alatt ennyivel kerül többe ugyanaz az élelmiszerkosár.

25 ezer forint már nem elég

A vizsgált áruházak közül a legnagyobb havi áremelkedést az Intersparban mértük, itt 4,7 százalékkal lett drágább a kosár, mint decemberben. A Tesco 3,8, az Auchan pedig 1,9 százalékot emelt az árakon egy hónap alatt. Éves összehasonlításban 12,4 és 23,8 százalék között szóródott a drágulás mértéke. 

Összességében a három áruház átlaga 25 333 forint lett - felméréseink során még soha nem fordult elő, hogy ne lett volna elég 25 ezer forint a havi családi nagybevásárlásra.

A legolcsóbb és legdrágább áruház között a különbség mindössze 1048 forint, ami ezen az árszinten már csak 4,2 százalékos eltérést jelent. Sokat akkor sem spórolhattunk volna, ha képesek lennénk mindent ott megvásárolni, ahol a legolcsóbban adják - ez esetben 23 638 forint lenne a számla végösszege. A tényleges átlaghoz képest így legfeljebb 1695 forintot spórolhatnánk, logisztikailag azonban mindez komolyabb erőfeszítéseket igényelne.

Egyébként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken teszi közzé a friss, ezúttal tavaly decemberre és egész 2021-re vonatkozó inflációs adatait. A KSH is biztosan nagy számokat közöl majd, így kérdés, hogy vajon a parlamenti választások közeledtével beavatkozik-e a kormány a gazdasági folyamatokba - illetve tegnap délután óta nem az a kérdés, hogy beavatkozik-e, hanem az, hogy milyen mértékben.

Néhány órával felmérésünk publikálása előtt jelentette be ugyanis Orbán Viktor, hogy 6 termék esetében az október közepi szintre kell visszaállítani az árakat.

Gyorselemzésünkben - akkor még a részletszabályok ismerete nélkül - ki is számoltuk, mekkora árcsökkentést hozna az intézkedés a hipermarketekben, ha most kellene végrehajtani a döntést:

 

Az elmúlt közel 15 év adatait bemutató grafikonon jól látszik, milyen meredekké vált 2020 eleje óta az áremelkedés gyorsulása. (Ezen a grafikonon a Tesco és az Auchan adatai szerepelnek; 2012 szeptemberében az eredeti felmérésben szereplő Cora kivonult a magyar piacról, a Cora helyét az Interspar vette át a felmérésben, a hosszú idősorokat így csak két áruház vonatkozásában szerepeltetjük.) Ebben az időszakban az áremelkedés mértéke jellemzően a hathónapos mozgóátlag fölött alakult:

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A 2021-es eredményeket összefoglaló év végi cikkünkből kiderült, hogy az átlagos áremelkedés tekintetében a tavalyi évet az étolaj "nyerte" 29 százalékos átlagos áremelkedéssel, a sorban a margarin és a tömény szeszesital követte.

2022 januárjában továbbra is ott vannak ezek a termékek a toplista első felében: a margarin már 60 százalékkal drágább, mint egy éve, az étolaj 41 százalékkal veri a tavaly év eleji árakat. A képzeletbeli dobogón azonban megjelent a liszt is: közel 43 százalékkal kerül most többe, mint tavaly év elején. További jelentős (10 százalékot meghaladó) éves áremelkedést mértünk az alábbi termékeknél:

 • szénsavas üdítő (+39,7%)
 • tömény szeszesital (+37,1%)
 • tejföl (+35,3%)
 • chips (+28,6%)
 • banán (+25,7%)
 • joghurt (+24,7%)
 • sajt (+23,9%)
 • narancslé (+23,5%)
 • kávé (+19,9%)
 • túródesszert (+15,5%)
 • tea (+15,1%)
 • rizs (+14,3%)
 • pezsgő (+14,1%)
 • cukor (+13,4%)
 • kenyér (+12,4%)
 • tojás (+13,2%)
 • sör (+10,4%)

Jelentősebb, 10 százalékot meghaladó éves árcsökkenést egyetlen terméknél mértünk: a krumpli 13,1 százalékkal olcsóbb most, mint tavaly januárban.

Havi legolcsóbbak

Felmérésünk során ezúttal is kiválasztottunk 3 terméket, hogy - az Árkosár rendes módszertanától elszakadva - márkától és minőségtől függetlenül megvizsgáljuk, hol lehet azokat a legolcsóbban beszerezni. Az év végi ünnepkör után, esetleg egy újévi fogadalommal megtámogatva sokan kezdenek ezekben a hetekben valamilyen diétába - ezúttal nekik segítünk a Havi legolcsóbbak rovattal. 

Az újévi diéták fogásai között sok esetben előfordul a csirkemell - ennek filézett változatát a Tescóban és az Auchanban is 1449 forintért kínálták a legolcsóbban ottjártunkkor. Az Intersparban sem volt sokkal drágább a csirkemellfilé, 1469 forintért adták egy kilóját.

Szintén több diétás menüsorban találkozunk valamilyen formában a natúr joghurttal; ebből a legolcsóbbat az Auchanban találtuk, kilónként 397 forint volt a sajátmárkás nagypoharas natúr joghurt. Az Intesparban is sajátmárkás volt a legolcsóbb termék, 438 forint volt az SBudget joghurt kilója, a Tesco polcain a legolcsóbb a Danone terméke volt az elérhetőek közül, 680 forintos kilónkénti áron.

A 100 százalékos narancslé is sokszor része a diétás napi menünek; mindhárom áruházban a sajátmárkás termék volt a legolcsóbb, közülük is a Tescóé került a legkevesebbe (265 forint/liter). Az Auchané 279 forint, az Intesparé 339 forint volt literenként.

Bónusz: mi a furcsa ezen az árcímkén?

Az árak összeírása közben az egyik áruházban egy furcsa árcímkére lettünk figyelmesek:

Nem a 666 az érdekes, hanem a 100... fotó: Privátbankár.hu
Nem a 666 az érdekes, hanem a 100... fotó: Privátbankár.hu

Ezen az árcímkén nem a 666,67 forintos kilónkénti ár az érdekes, hanem a 100 forint. Közismert "pszichológiai fegyver" a kiskereskedelemben a 9-esre végződő árazás, a vásárlási döntéseinknél az 1999 például tudat alatt sokkal jobb árnak tűnik, mint a 2000, hiába csak 1 forint a különbség. Régóta erre játszanak rá a kereskedők, és hiába ismeri már mindenki betéve a trükköt, az mégis működni látszik, hiszen a kereskedői gyakorlat ettől az elmúlt évtizedekben sem tért el. Ha körbenézünk bármelyik hipermarketben, szinte csak 9-esre végződő számokat látunk az árcímkén, esetleg elvétve egy-egy 5-öst. (A drágább, többezer vagy többtízezer forintos termékeknél még a 90 forintra végződő árazás fordul elő gyakran.)

Ennek a joghurtnak az árazásánál viszont valaki fellázadhatott, és nem 99, hanem 100 forintért tette ki a polcra a terméket. 

Személyes pénzügyek Itt az ideje elfogadni: nem lusták a későn ébredők
Kollár Dóra | 2023. február 5. 19:19
Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy aki nem pattan ki kora reggel az ágyból, lusta és elítélendő, pedig a helyzet azért ennél egy fokkal komplikáltabb.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG