7p

Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.

Egy hónap híján 15 éve havi rendszerességgel végzett felméréssorozatunk során ezúttal is az Auchan, az Interspar és a Tesco élelmiszerláncok egy-egy egységébe látogattunk el, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke. Gyakorlatilag tavaly nyár eleje óta folyamatosan emelkedő trendet mutattunk ki, egyre gyorsuló tempóban kúsznak fel azóta az élelmiszerárak. A legutóbbi rekord-áremelkedés 2021 novemberében történt, amikor 17 százalékkal ugrottak az árak - akkor a bázishatás is erősen szerepet játszott az emelkedésben. 2022 januárjában most újabb éves áremelkedési csúcsról tudunk beszámolni:

a három hazai hipermarketben átlagosan 17,8 százalékkal emelkedtek az árak 2021 januárjához képest.

Ez az Árkosár-felmérés közel 15 éves történetének legmagasabb árindex-adata. Ráadásul a havi áremelkedést mérő mutató is fokozódó drágulásról árulkodik: a 2021. decemberi eredménynél 3,5 százalékkal magasabb lett a minta-élelmiszerkosarunk átlagos ellenértéke. 

Számszerűsítve mindez azt jelenti, hogy 2022 januárjában 851 forinttal többe kerül a nagybevásárlás, mint 2021 decemberében; 

2021 januárjához képest pedig 3 825 forintos a drágulás - egy év alatt ennyivel kerül többe ugyanaz az élelmiszerkosár.

25 ezer forint már nem elég

A vizsgált áruházak közül a legnagyobb havi áremelkedést az Intersparban mértük, itt 4,7 százalékkal lett drágább a kosár, mint decemberben. A Tesco 3,8, az Auchan pedig 1,9 százalékot emelt az árakon egy hónap alatt. Éves összehasonlításban 12,4 és 23,8 százalék között szóródott a drágulás mértéke. 

Összességében a három áruház átlaga 25 333 forint lett - felméréseink során még soha nem fordult elő, hogy ne lett volna elég 25 ezer forint a havi családi nagybevásárlásra.

A legolcsóbb és legdrágább áruház között a különbség mindössze 1048 forint, ami ezen az árszinten már csak 4,2 százalékos eltérést jelent. Sokat akkor sem spórolhattunk volna, ha képesek lennénk mindent ott megvásárolni, ahol a legolcsóbban adják - ez esetben 23 638 forint lenne a számla végösszege. A tényleges átlaghoz képest így legfeljebb 1695 forintot spórolhatnánk, logisztikailag azonban mindez komolyabb erőfeszítéseket igényelne.

Egyébként a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken teszi közzé a friss, ezúttal tavaly decemberre és egész 2021-re vonatkozó inflációs adatait. A KSH is biztosan nagy számokat közöl majd, így kérdés, hogy vajon a parlamenti választások közeledtével beavatkozik-e a kormány a gazdasági folyamatokba - illetve tegnap délután óta nem az a kérdés, hogy beavatkozik-e, hanem az, hogy milyen mértékben.

Néhány órával felmérésünk publikálása előtt jelentette be ugyanis Orbán Viktor, hogy 6 termék esetében az október közepi szintre kell visszaállítani az árakat.

Gyorselemzésünkben - akkor még a részletszabályok ismerete nélkül - ki is számoltuk, mekkora árcsökkentést hozna az intézkedés a hipermarketekben, ha most kellene végrehajtani a döntést:

 

Az elmúlt közel 15 év adatait bemutató grafikonon jól látszik, milyen meredekké vált 2020 eleje óta az áremelkedés gyorsulása. (Ezen a grafikonon a Tesco és az Auchan adatai szerepelnek; 2012 szeptemberében az eredeti felmérésben szereplő Cora kivonult a magyar piacról, a Cora helyét az Interspar vette át a felmérésben, a hosszú idősorokat így csak két áruház vonatkozásában szerepeltetjük.) Ebben az időszakban az áremelkedés mértéke jellemzően a hathónapos mozgóátlag fölött alakult:

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A 2021-es eredményeket összefoglaló év végi cikkünkből kiderült, hogy az átlagos áremelkedés tekintetében a tavalyi évet az étolaj "nyerte" 29 százalékos átlagos áremelkedéssel, a sorban a margarin és a tömény szeszesital követte.

2022 januárjában továbbra is ott vannak ezek a termékek a toplista első felében: a margarin már 60 százalékkal drágább, mint egy éve, az étolaj 41 százalékkal veri a tavaly év eleji árakat. A képzeletbeli dobogón azonban megjelent a liszt is: közel 43 százalékkal kerül most többe, mint tavaly év elején. További jelentős (10 százalékot meghaladó) éves áremelkedést mértünk az alábbi termékeknél:

 • szénsavas üdítő (+39,7%)
 • tömény szeszesital (+37,1%)
 • tejföl (+35,3%)
 • chips (+28,6%)
 • banán (+25,7%)
 • joghurt (+24,7%)
 • sajt (+23,9%)
 • narancslé (+23,5%)
 • kávé (+19,9%)
 • túródesszert (+15,5%)
 • tea (+15,1%)
 • rizs (+14,3%)
 • pezsgő (+14,1%)
 • cukor (+13,4%)
 • kenyér (+12,4%)
 • tojás (+13,2%)
 • sör (+10,4%)

Jelentősebb, 10 százalékot meghaladó éves árcsökkenést egyetlen terméknél mértünk: a krumpli 13,1 százalékkal olcsóbb most, mint tavaly januárban.

Havi legolcsóbbak

Felmérésünk során ezúttal is kiválasztottunk 3 terméket, hogy - az Árkosár rendes módszertanától elszakadva - márkától és minőségtől függetlenül megvizsgáljuk, hol lehet azokat a legolcsóbban beszerezni. Az év végi ünnepkör után, esetleg egy újévi fogadalommal megtámogatva sokan kezdenek ezekben a hetekben valamilyen diétába - ezúttal nekik segítünk a Havi legolcsóbbak rovattal. 

Az újévi diéták fogásai között sok esetben előfordul a csirkemell - ennek filézett változatát a Tescóban és az Auchanban is 1449 forintért kínálták a legolcsóbban ottjártunkkor. Az Intersparban sem volt sokkal drágább a csirkemellfilé, 1469 forintért adták egy kilóját.

Szintén több diétás menüsorban találkozunk valamilyen formában a natúr joghurttal; ebből a legolcsóbbat az Auchanban találtuk, kilónként 397 forint volt a sajátmárkás nagypoharas natúr joghurt. Az Intesparban is sajátmárkás volt a legolcsóbb termék, 438 forint volt az SBudget joghurt kilója, a Tesco polcain a legolcsóbb a Danone terméke volt az elérhetőek közül, 680 forintos kilónkénti áron.

A 100 százalékos narancslé is sokszor része a diétás napi menünek; mindhárom áruházban a sajátmárkás termék volt a legolcsóbb, közülük is a Tescóé került a legkevesebbe (265 forint/liter). Az Auchané 279 forint, az Intesparé 339 forint volt literenként.

Bónusz: mi a furcsa ezen az árcímkén?

Az árak összeírása közben az egyik áruházban egy furcsa árcímkére lettünk figyelmesek:

Nem a 666 az érdekes, hanem a 100... fotó: Privátbankár.hu
Nem a 666 az érdekes, hanem a 100... fotó: Privátbankár.hu

Ezen az árcímkén nem a 666,67 forintos kilónkénti ár az érdekes, hanem a 100 forint. Közismert "pszichológiai fegyver" a kiskereskedelemben a 9-esre végződő árazás, a vásárlási döntéseinknél az 1999 például tudat alatt sokkal jobb árnak tűnik, mint a 2000, hiába csak 1 forint a különbség. Régóta erre játszanak rá a kereskedők, és hiába ismeri már mindenki betéve a trükköt, az mégis működni látszik, hiszen a kereskedői gyakorlat ettől az elmúlt évtizedekben sem tért el. Ha körbenézünk bármelyik hipermarketben, szinte csak 9-esre végződő számokat látunk az árcímkén, esetleg elvétve egy-egy 5-öst. (A drágább, többezer vagy többtízezer forintos termékeknél még a 90 forintra végződő árazás fordul elő gyakran.)

Ennek a joghurtnak az árazásánál viszont valaki fellázadhatott, és nem 99, hanem 100 forintért tette ki a polcra a terméket. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Gondolta volna? Egyre kevesebbet bizonytalankodnak a magyarok a pénzügyekben
Elek Lenke | 2024. július 23. 13:35
Bár a közhiedelem szerint a férfi a család feje, sok esetben a nők azok, akik gazdálkodnak a családi büdzsével, illetve akik hitelt vesznek fel a saját nevükre, lévén a gyes vagy gyed miatt kimutatható az állandó jövedelmük – ez is elhangzott a Provident keddi sajtótájékoztatóján, ahol egy nagyon fontos témáról, a magyarok pénzügyi helyzetéről, tudatosságáról, magabiztosságáról esett szó, településtípusokra és nemekre bontva.
Személyes pénzügyek Mi történik itt? Lakáshitelekben dúskál Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:55
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10 százalékkal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét.
Személyes pénzügyek Nem is gondolná, mennyivel olcsóbb lehetne a devizaváltás és -utalás!
Csabai Károly | 2024. július 14. 13:13
Mindössze el kéne fogadni a már hosszú évek óta Magyarországon is jelenlévő fintech cég, a Wise javaslatát, ami azt célozza, hogy a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók ügyfeleinek csak tavaly 30 milliárd euró értékben felszámított rejtett költségek eltűnjenek. Magali Van Bulckkal, a Wise EMEA régiójának szabályozásért és kommunikációs stratégiáért felelős igazgatójával a cég londoni központjában beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Még hogy pénzromlás! Van egy réteg, amely elégedetten dörzsölheti a tenyerét
Csabai Károly | 2024. július 11. 05:44
A legalább 20 millió forintjukat, de az esetek többségében ennek a többszörösét profikra bízó honfitársaink összvagyona közel 18 százalékos éves növekedés eredményeként átlépett egy lélektani határt, június végén már 10 ezer milliárd forint fölé került. Ez az összeg közel 60 ezer számlán fial, 5 százalékkal többön, mint egy évvel korábban, ami jelzi, hogy folyamatosan nő azok tábora, akik még a vad infláció közepette is képesek gyarapodni. Egyéb érdekességek is kiderülnek lapunk félévente elkészített friss felméréséből, a Privátbanki Körképből.
Személyes pénzügyek Belemászik a pénztárcákba az MI: hallgatna-e rá pénzkérdésekben?
Buksza blog | 2024. július 10. 15:02
A vagyonkezelés alapvetően egy tanácsadói üzletág, amelyben a szakértők javaslatokat tesznek a befektetési döntésekre azoknak, akik hallgatnak rájuk. Ezt a munkát elvileg az MI is elvégezhetné.
Személyes pénzügyek Egyre jobb buli önkéntes nyugdíjpénztári tagnak lenni
Privátbankár.hu | 2024. július 4. 10:53
Csökkentek a díjterhelési mutatók, a magas hozamok miatti sikerdíjak mellett is csak alig nőttek a költségek.
Személyes pénzügyek Nyugalmasabb időszak jön a babavárónál
Privátbankár.hu | 2024. június 29. 14:01
Véget érhet az elmúlt éveket jellemző nagy kilengések időszaka a babaváró hitelnél: 2024. első négy hónapjában havi kétezer szerződés környékén stabilizálódott a kereslet, és ha nem jön a képbe újabb jogszabályváltozás, nagyjából erre a szintre állhat be a piac. A támogatott konstrukció súlya viszont az előttünk álló években már csökkenhet a lakossági piacon.
Személyes pénzügyek Üzentek Matolcsy Györgyék a pórul járt Apple Pay-ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 16:19
Minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege.
Személyes pénzügyek Ön Apple Pay-ügyfél? Akkor még mindig retteghet!
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 14:06
Szerda estétől a rendszer szabálytalan működése miatt számos ügyfél bankszámláiról százezrek tűntek el.
Személyes pénzügyek Strandlabdát az OTP-től? - a bank online piactere, a fizz.hu élesre vált
Privátbankár.hu | 2024. június 27. 12:57
Az eddig tesztüzemben működő oldal a nagybank segítségével vezető szerepre törne. Magyar nyelvű ügyfélszolgálatot, és áruhitelt is kínálnak. Bíznak a banki háttér meggyőző erejében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG