<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.

Szerda délután jelentette be Orbán Viktor, hogy az élelmiszerárstop nevű intézkedés keretében hat termék esetében a 2021. október közepi árakhoz kell visszatérniük az üzleteknek:

Az intézkedés részletei nem ismertek, így az sem, hogyan fogják meghatározni azt a bizonyos október közepi árat az egyes termékek esetében - minden érintett termékből van többféle, több márkájú, eltérő árú a polcokon. Ha a KSH adott időpontra vonatkozó átlagárával számolnának, az nem tudna különbséget tenni a különböző termékek és a különböző üzletek árai között.

Azt sem tudjuk, mi van azokkal a termékekkel, amelyeket októberben még nem forgalmazott az üzlet, így nem is lehet október közepi ára. Pláne nem tudjuk, hogy kell-e árat emelniük azoknak, akik október közepéhez képest csökkentették az adott termék árát - mint alábbi példáink között látják, ilyen is van.

Át kell írni az árakat - de miről mire? Archív fotó: MTI/Máthé ZoltánÁt kell írni az árakat - de miről mire? Archív fotó: MTI/Máthé Zoltán

Amire viszont lehetőségünk van: megnéztük, hogy a Privátbankár Árkosár-felmérésében is szereplő termékek esetében mit jelentene, ha most visszatérnénk az októberi átlaghoz.

A kristálycukor átlagára októberben a felmérésünk szerint 253 forint volt három hazai hipermarketben; ennél a legfrissebb, néhány óra múlva publikálásra kerülő januári kosárban 10 forinttal magasabb a kilónkénti átlagár. Ez kevesebb mint 4 százalékos árcsökkentést jelent az élelmiszertstop keretében.

Az általunk vizsgált étolaj ára literenként 100 forinttal emelkedett januárra - ez 13 százalékos drágulást jelent, ezt teszi semmissé az árstop.

A csirkemell átlagos ára 43 forintot csökkent októberhez képest januárra - ha tényleg "visszavinnék" az októberi szintre az árat, ahogy Orbán Viktor ígérte, akkor közel 3 százalékot emelniük kellene a felmérésünkben szereplő láncoknak, de a rendelet ezt biztosan nem teszi majd kötelezővé.

A tej esetében a zsírtartalmat elárulta a miniszterelnök (2,8 százalék), de azt nem tudjuk, hogy a hűtést igénylő sima pasztőrözött, az ESL és / vagy az UHT esetében kell októberi szintre vinni az árat. A felmérésünkben szereplő UHT tej esetében literenként 21 forintos drágulást mértünk október és január között - ez 10 százalékos emelkedés, magyarán ennyivel kellene csökkenteni most az árat.

A liszt ára 52 forinttal emelkedett kilónként a felmérésünk szerint októberről januárra, 26 százalékos drágulást törölhet most el a kormány.

A sertéscomb nem szerepel a felmérésünkben, így azt nem vizsgáltuk e cikk keretében.

Ez a mostani helyzet - hogy hány hónapig tart az árak befagyasztása, azt egyelőre nem tudni - könnyen előfordulhat, hogy a következő hónapokban tovább emelkednének a piaci árak, és így növekedhet a vásárlók árelőnye is az intézkedésnek köszönhetően. 

A részletszabályok még nem ismertek, de az - például a hitelkamatstop alapján is - valószínűsíthető, hogy a veszteséget nem az állam fogja benyelni, hanem a kereskedőknek kell első körben, akik aztán továbbháríthatják azt a vásárlókra, esetleg a termelőkre. Ha az állam szeretett volna részt vállalni a terhekben, az áfa szintjét vihette volna lejjebb - mint ahogy Lengyelországban láthattuk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Mi is védhetjük adatainkat az interneten, ha tudatosabban vásárolunk
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 18:18
Az e-kereskedelem veszélyeire is figyelmeztet az Állami Számvevőszék.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Személyes pénzügyek Kié lesz a Facebook-profilom, ha meghalok? Mi lesz a bitcoinjaimmal?
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 13:34
Bonyolult és részleteiben még nem szabályozott a digitális javak átörökítése, pedig rohamos terjedésük miatt egyre fontosabbá válik, mi lesz a sorsuk halálunk után. Ezt mutatja, hogy már a hagyatéki eljárásokban is egyre gyakrabban jelennek meg a kriptopénzek, a közösségimédia-profilok vagy a felhőben tárolt dokumentumok. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy megfelelő szabályozás, rendelkezés híján a kriptojavakhoz való hozzáférés az örökösök számára kérdésessé válhat, vagy hogy a techóriások csak saját, egyedi szabályaik alapján engednek hozzáférést az arra jogosultaknak az elhunytak adataihoz. Míg például a Facebookon az elhunyt üzeneteit nem láthatják, addig a Google-nál akár az összes levelet elolvashatják, és az ott tárolt dokumentumokat is letölthetik az erre feljogosított személyek - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara összeállításából.
Személyes pénzügyek Lecsengőben a babaváró hitel
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 07:37
A Bank360 index alapján a lakossági hitelkereslet még nem érte el a válság előtti szintet 2021-ben. A babaváró kölcsön iránti érdeklődés egyre süllyedve mélypontjára ért decemberben.
Személyes pénzügyek Csúcson az áremelkedés - mennyit segít, ha visszaárazzuk a farhátat? A hét videója
Izsó Márton - Gáspár András | 2022. január 14. 19:21
Innen szép nyerni: az egyik legfontosabb inflációs mutató 20 éves csúcsra emelkedett, a Privátbankár Árkosár-indexe 15 éve nem látott szinten jár - mennyit segít, ha néhány alapélelmiszer árát visszaállítják az októberi szintre?
Személyes pénzügyek Százezreket spórolhat, aki előrehozza a személyi kölcsön felvételt
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:44
Egyre több banknál kapcsolják be a kamatrakétákat a személyi kölcsönöknél is, nem ritka a 2 százalékpontot meghaladó kamatemelkedés. A money.hu szakértői szerint megfontolandó a hitelfelvétel előrehozatala azoknak, akik az év során kölcsönből terveznek valamilyen beruházást – százezreket spórolhatnak.
Személyes pénzügyek A zöld hitel éve lehet 2022
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 09:46
A kamatemelkedések nagy nyertese lehet 2022-ben a kedvezményes zöld hitel, mert aki ezt fel tudja venni az új lakásához vagy házához, az sokkal olcsóbban juthat kölcsönhöz. A bankoknál már az októberi indulás óta nő az érdeklődés, és a folyósítások még csak az idén indulnak be igazán.
Személyes pénzügyek Lakásfelújítás, lakásvásárlás: változtak a támogatási feltételek, több határidő is lejár idén
Privátbankár.hu | 2022. január 13. 12:42
Január elsejétől számos ponton megváltoztak a kormányzati otthonteremtési támogatások igénylésének és felhasználhatóságnak feltételei. Az elsősorban a CSOK-ot és lakásfelújítási támogatást érintő változások mellett azonban több véghatáridő is közeleg 2022-ben.
Személyes pénzügyek Ezért fagyaszthatták be Orbán Viktorék az élelmiszerárakat - durva áremelkedés történt
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. január 13. 05:38
Az új évben is folytatódik a masszív áremelkedési trend az élelmiszereknél: a Privátbankár.hu legfrissebb Árkosár-felmérésének adatai szerint újabb csúcsra értek az árak a hipermarketekben, és az áremelkedés tempója is rekordott döntött. Az egyik áruházban pedig egy furcsa árcímkét is találtunk. Nem sokkal cikkünk publikálása előtt jött a hír: a kormány 6 termék esetében befagyasztja az élelmiszerárakat - már értjük, miért.
Személyes pénzügyek Fordulat a járványban: ismét költekezésbe kezdtek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 07:05
A járvány okozta mélypontról 2021-ben egyértelműen visszakapaszkodtak a személyi kölcsönök, és 2022-ben már elérheti a folyósításuk a 2019-es szintet - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Az otthonfelújítási támogatás ugyan elvileg konkurense ennek a hitelnek, de a valóságban esetenként még növelte is a keresletet iránta.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló