<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.

Szerda délután jelentette be Orbán Viktor, hogy az élelmiszerárstop nevű intézkedés keretében hat termék esetében a 2021. október közepi árakhoz kell visszatérniük az üzleteknek:

Az intézkedés részletei nem ismertek, így az sem, hogyan fogják meghatározni azt a bizonyos október közepi árat az egyes termékek esetében - minden érintett termékből van többféle, több márkájú, eltérő árú a polcokon. Ha a KSH adott időpontra vonatkozó átlagárával számolnának, az nem tudna különbséget tenni a különböző termékek és a különböző üzletek árai között.

Azt sem tudjuk, mi van azokkal a termékekkel, amelyeket októberben még nem forgalmazott az üzlet, így nem is lehet október közepi ára. Pláne nem tudjuk, hogy kell-e árat emelniük azoknak, akik október közepéhez képest csökkentették az adott termék árát - mint alábbi példáink között látják, ilyen is van.

Át kell írni az árakat - de miről mire? Archív fotó: MTI/Máthé ZoltánÁt kell írni az árakat - de miről mire? Archív fotó: MTI/Máthé Zoltán

Amire viszont lehetőségünk van: megnéztük, hogy a Privátbankár Árkosár-felmérésében is szereplő termékek esetében mit jelentene, ha most visszatérnénk az októberi átlaghoz.

A kristálycukor átlagára októberben a felmérésünk szerint 253 forint volt három hazai hipermarketben; ennél a legfrissebb, néhány óra múlva publikálásra kerülő januári kosárban 10 forinttal magasabb a kilónkénti átlagár. Ez kevesebb mint 4 százalékos árcsökkentést jelent az élelmiszertstop keretében.

Az általunk vizsgált étolaj ára literenként 100 forinttal emelkedett januárra - ez 13 százalékos drágulást jelent, ezt teszi semmissé az árstop.

A csirkemell átlagos ára 43 forintot csökkent októberhez képest januárra - ha tényleg "visszavinnék" az októberi szintre az árat, ahogy Orbán Viktor ígérte, akkor közel 3 százalékot emelniük kellene a felmérésünkben szereplő láncoknak, de a rendelet ezt biztosan nem teszi majd kötelezővé.

A tej esetében a zsírtartalmat elárulta a miniszterelnök (2,8 százalék), de azt nem tudjuk, hogy a hűtést igénylő sima pasztőrözött, az ESL és / vagy az UHT esetében kell októberi szintre vinni az árat. A felmérésünkben szereplő UHT tej esetében literenként 21 forintos drágulást mértünk október és január között - ez 10 százalékos emelkedés, magyarán ennyivel kellene csökkenteni most az árat.

A liszt ára 52 forinttal emelkedett kilónként a felmérésünk szerint októberről januárra, 26 százalékos drágulást törölhet most el a kormány.

A sertéscomb nem szerepel a felmérésünkben, így azt nem vizsgáltuk e cikk keretében.

Ez a mostani helyzet - hogy hány hónapig tart az árak befagyasztása, azt egyelőre nem tudni - könnyen előfordulhat, hogy a következő hónapokban tovább emelkednének a piaci árak, és így növekedhet a vásárlók árelőnye is az intézkedésnek köszönhetően. 

A részletszabályok még nem ismertek, de az - például a hitelkamatstop alapján is - valószínűsíthető, hogy a veszteséget nem az állam fogja benyelni, hanem a kereskedőknek kell első körben, akik aztán továbbháríthatják azt a vásárlókra, esetleg a termelőkre. Ha az állam szeretett volna részt vállalni a terhekben, az áfa szintjét vihette volna lejjebb - mint ahogy Lengyelországban láthattuk.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Egyre kevesebbet fizetünk készpénzzel
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 08:26
Átléptek egy határt a K&H-sok: májusban már 100 ezer felett volt az okoseszközzel fizetők száma, ami majdnem háromszorosa az egy évvel korábbinak.
Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG