<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Privátbankár Árkosár-felmérés eredményei alapján megbecsültük, mennyivel kell lejjebb vinniük az árakat februártól az üzleteknek. 4 és 26 százalék közötti áremelést törölhet el a kormány az első számításaink szerint, de van olyan termék, ami olcsóbb lett október óta, ezért egyelőre nem sok értelme van a bejelentett intézkedésnek - ez persze később még változhat.

Szerda délután jelentette be Orbán Viktor, hogy az élelmiszerárstop nevű intézkedés keretében hat termék esetében a 2021. október közepi árakhoz kell visszatérniük az üzleteknek:

Az intézkedés részletei nem ismertek, így az sem, hogyan fogják meghatározni azt a bizonyos október közepi árat az egyes termékek esetében - minden érintett termékből van többféle, több márkájú, eltérő árú a polcokon. Ha a KSH adott időpontra vonatkozó átlagárával számolnának, az nem tudna különbséget tenni a különböző termékek és a különböző üzletek árai között.

Azt sem tudjuk, mi van azokkal a termékekkel, amelyeket októberben még nem forgalmazott az üzlet, így nem is lehet október közepi ára. Pláne nem tudjuk, hogy kell-e árat emelniük azoknak, akik október közepéhez képest csökkentették az adott termék árát - mint alábbi példáink között látják, ilyen is van.

Át kell írni az árakat - de miről mire? Archív fotó: MTI/Máthé Zoltán
Át kell írni az árakat - de miről mire? Archív fotó: MTI/Máthé Zoltán

Amire viszont lehetőségünk van: megnéztük, hogy a Privátbankár Árkosár-felmérésében is szereplő termékek esetében mit jelentene, ha most visszatérnénk az októberi átlaghoz.

A kristálycukor átlagára októberben a felmérésünk szerint 253 forint volt három hazai hipermarketben; ennél a legfrissebb, néhány óra múlva publikálásra kerülő januári kosárban 10 forinttal magasabb a kilónkénti átlagár. Ez kevesebb mint 4 százalékos árcsökkentést jelent az élelmiszertstop keretében.

Az általunk vizsgált étolaj ára literenként 100 forinttal emelkedett januárra - ez 13 százalékos drágulást jelent, ezt teszi semmissé az árstop.

A csirkemell átlagos ára 43 forintot csökkent októberhez képest januárra - ha tényleg "visszavinnék" az októberi szintre az árat, ahogy Orbán Viktor ígérte, akkor közel 3 százalékot emelniük kellene a felmérésünkben szereplő láncoknak, de a rendelet ezt biztosan nem teszi majd kötelezővé.

A tej esetében a zsírtartalmat elárulta a miniszterelnök (2,8 százalék), de azt nem tudjuk, hogy a hűtést igénylő sima pasztőrözött, az ESL és / vagy az UHT esetében kell októberi szintre vinni az árat. A felmérésünkben szereplő UHT tej esetében literenként 21 forintos drágulást mértünk október és január között - ez 10 százalékos emelkedés, magyarán ennyivel kellene csökkenteni most az árat.

A liszt ára 52 forinttal emelkedett kilónként a felmérésünk szerint októberről januárra, 26 százalékos drágulást törölhet most el a kormány.

A sertéscomb nem szerepel a felmérésünkben, így azt nem vizsgáltuk e cikk keretében.

Ez a mostani helyzet - hogy hány hónapig tart az árak befagyasztása, azt egyelőre nem tudni - könnyen előfordulhat, hogy a következő hónapokban tovább emelkednének a piaci árak, és így növekedhet a vásárlók árelőnye is az intézkedésnek köszönhetően. 

A részletszabályok még nem ismertek, de az - például a hitelkamatstop alapján is - valószínűsíthető, hogy a veszteséget nem az állam fogja benyelni, hanem a kereskedőknek kell első körben, akik aztán továbbháríthatják azt a vásárlókra, esetleg a termelőkre. Ha az állam szeretett volna részt vállalni a terhekben, az áfa szintjét vihette volna lejjebb - mint ahogy Lengyelországban láthattuk.

Személyes pénzügyek Nem kell elájulni a forint mai teljesítményétől
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:23
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora estére a reggeli szintekhez képest.
Személyes pénzügyek Nem hallgatott a kormány a bankokra
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:41
Maradnak a betéti kamatársapkák.
Személyes pénzügyek Maximum havi 147 ezres lakáshitel-törlesztést vállalhat egy átlagos huszonéves
Privátbankár.hu | 2023. március 19. 17:47
Az átlagfizetések alapján a húszas és a harmincas korosztály tagjai a túlzott eladósodás megakadályozását szolgáló adósságfék-szabályok szerint az átlagfizetésük alapján elméletileg 147 ezer, illetve 183 ezer forintos hiteltörlesztést vállalhatnak.
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Személyes pénzügyek A XXI. század új szakmái – Influenszer legyek vagy intimitás koordinátor?
Elek Lenke | 2023. március 12. 18:36
No, és mi akarsz lenni, ha megnősz? Még nem tudom… nyissak kutyaovit? Legyek esküvőszervező? Étkezéspszichológus? Bohócdoktor? Utazó blogger? Partikellék forgalmazó? Influenszer? Vagy inkább intimitás koordinátor? Egy ilyen beszélgetés aligha hangozhatott volna el akárcsak 30 évvel ezelőtt is.
Személyes pénzügyek Támogatások kétgyermekes családoknak 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. március 12. 10:46
Magyarországon számos támogatás áll rendelkezésre, amelyek megkönnyíthetik a családalapítást. Ezúttal azokat a kedvezményeket tekintjük át, amelyeket a kétgyermekes családok vehetnek igénybe.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 tavasz, 1. forduló
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2023 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek A nap kérdése: az OTP üti ki a Fundamentát vagy fordítva? 
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 13:50
Párbaj indult a hazai lakástakarékpénztári szolgáltatásoknál.
Személyes pénzügyek Egyre tudatosabban gazdálkodunk
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 09:22
A bankbetéteknek hátat fordító lakosság az értékpapírpiacon keresett helyet a pénzének az ijesztő inflációs adatok láttán. Az állampapír-eladások és a befektetési alapok nyertek sokat az árak emelkedésén.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG