<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

15. évére kanyarodik rá 2022-ben a Privátbankár Árkosár-felmérése, ami az idén kicsúcsosodó inflációs folyamatoknak köszönhetően egész évben a figyelem középpontjában állt. A havi rendszerességgel közzétett adatok alapján most éves mérleget vonunk, és megnézzük, melyik élelmiszerek drágultak a legjobban idén és mi lett olcsóbb. Két jóslatunk is valóra vált: az egyik az étolajra vonatkozik, a másik pedig a választási kampányra.

Árkosár-felmérések: rákanyarodtunk a 15. évre

2022-ben a 15. évébe lép a Privátbankár Árkosár felmérés-sorozat. 2007 februárjában volt ugyanis az első alkalom, amikor három hazai hipermarketben feljegyeztük egy olyan 30 élelmiszerből álló minta-élelmiszerkosár árát, amely leképezi egy átlagos magyar család havi nagybevásárlását. A kosárba 23 étel, illetve élelmianyag, továbbá 7 alkoholos és alkoholmentes ital került be. Egyes termékeknél referenciatermékeket határoztunk meg, azaz ezek árait hasonlítjuk össze hónapról hónapra, illetve vannak olyan termékek, ahol az adott csoporton belül minőségre való tekintet nélkül a legolcsóbbat keressük. A felmérés célja egyrészt az, hogy megmutathassuk, hogy áll jelenleg az élelmiszer-árszínvonal, mennyit kell fizetni egy nagybevásárlás, másrészt pedig az, hogy ezek az adatok akár évekre visszamenőleg is összehasonlíthatóak legyenek. A kosár összetétele így 2007 óta változatlan. 

Egyetlen változás volt a 15 év alatt: 2012 szeptemberében az eredeti felmérésben szereplő Cora kivonult a magyar piacról, áruházait az Auchan üzemelteti tovább. A Cora helyét az Interspar vette át a felmérésben, így az továbbra is háromszereplős maradhatott; a 2012-nél régebbre visszatekintő összehasonlításoknál viszont csak az Auchan és a Tesco adatait használjuk. A havi és éves adatok elemzéséhez mindhárom áruház adatai rendelkezésünkre állnak.

Az Árkosár pontos összetételét hétpecsétes titokként őrizzük a felmérés kezdete óta. A felmérés alapján közzétett cikkek alapján természetesen a benne szereplő termékek azonosíthatóak, a pontos súlyokat, mennyiségeket, az egyes referenciatermékeket viszont nem hozzuk nyilvánosságra, ahogy azt sem, hogy pontosan melyik napon és melyik áruházba látogatnak el a felmérést végző munkatársak.

Minden idők legmagasabb éves áremelkedését hozta 2021

2020 - ahogy szinte minden másban, az Árkosár-felmérésekben is - a koronavírus miatt volt különleges; időnként a pánikvásárlások miatt induló rohamok vagy az ellátási láncok fennakadásai borzolták a kedélyeket; megismerkedtünk a járvány idején érvényes különleges vásárlási szabályokkal, a maszkhasználattal, a távolságtartással is. Emellett 2020 nyarán egy rég nem látott hivatlan "vendég" is beköszönt: a kétszámjegyű áremelkedés. Az ébredő infláció aztán 2021-ben még nagyobb erővel vette be magát az élelmiszerüzletekbe: Az év első hónapjaiban 8-9 százalékos áremelkedésről számoltunk be, hogy aztán némi lassulás után beinduljon az az év végéig tartó emelkedő trend, ami

novemberben egy akkora éves áremelkedésben csúcsosodott ki, amekkorát a felmérés elmúlt 15 évében nem láttunk.

Az emelkedő trend itt találkozott ugyanis a bázishatással, azaz az egy évvel korábbi relatíve alacsony novemberi adattal, aminek eredménye egy masszív, 17 százalékos átlagos áremelkedés volt a vizsgált hipermarketekben. A decemberi, 14 százalékos átlagos áremelkedés sem javított sokat a helyzeten. Még borúsabbá teszi a képet, ha azt is megjegyezzük: az idei élelmiszerár-emelkedés a tavalyi, szintén tempós drágulásra rakódott rá. 2020-ban az élelmiszerek magasan az átlagos árszínvonal-emelkedés fölött drágultak, nagy terhet róva ezzel az alacsonyabb jövedelműekre, nyugdíjasokra, akik fogyasztói kosarában nagyobb arányt képviselnek az élelmiszerek. Idén a KSH által mért átlagos infláció is sokkal magasabb, mint tavaly - évtizedes csúcsok dőlnek meg egyebek mellett az üzemanyagok, az energia, a szeszes italok és dohánytermékek drágulása miatt, de az élelmiszerárak emelkedése is folyamatosan gyorsult az év vége felé haladva.    

Mindennek következményeként az Auchan, a Tesco és az Interspar átlagos ára az általunk közel 15 éve vizsgált élelmiszerkosár körében megközelítette a 24 500 forintot decemberre. 

Az éves árrekorderek: olaj, margarin, szeszes ital

Decemberi felmérésünkben bemutattuk azt a rendkívül hosszú listát, amelyen azok az élelmiszerek szerepeltek, amelyeknél az éves, előző decemberhez mért áremelkedés a 10 százalékot is meghaladta. Decemberben a legnagyobb áremelkedést (+52 százalék) a margarinnál mértük - éves összefoglalónkban azonban érdemes megvizsgálni az egész év során tapasztalt áremelkedési folyamatokat, magyarán azt, hogy az egyes termékek esetében a havonta mért áremelkedési adatot átlagolva melyik termékek árszínvonala emelkedett a legjobban, és hol mértünk jelentősebb árcsökkenést.

Ebben a tekintetben a legnagyobb átlagos drágulást 2021-ben az étolajnál mértük - ez megközelítette a 30 százalékos átlagos áremelkedést. Augusztusban már megjósoltuk, hogy a napraforgó-étolaj lehet az idei árrekorder, és ez így is lett.  Az alábbi grafikon az általunk vizsgált napraforgó étolaj árának alakulását mutatja 2020 januárjához képest:

A háttérben (ahogy az a mezőgazdasági termékeknél mindig lenni szokott) részben az időjárás kedvezőtlen alakulása áll, amely a termés mennyiségét befolyásolta, de szakértők emellett a takarmánynövények piacán bekövetkezett árrobbanást is megemlítették. A világ és elsősorban Kína a korábbi sertéspestis után újra növelte a sertésállományt, valamint a magas kőolajárak miatt az alternatív üzemanyagok alapanyagént is extra kereslet jelentkezett az olajnövények iránt az év során. Nem meglepő, hogy az étolaj után a margarin következik a sorban, 22 százalékos átlagos éves áremelkedéssel, ugyanezen folyamatok eredményeként.

A dobogó harmadik fokán a tömény szeszesital áll; az alkoholos italok a KSH inflációs adatában is hónapról hónapra a húzótényezők között szerepelnek, a felmérésünkben szereplő ital 19 százalékkal drágult átlagosan 2021-ben a vizsgált hipermarketekben.

10 százalékos vagy azt meghaladó éves átlagos áremelkedést mértünk emellett a chipsnél, a tésztánál, a lisztnél, a rizsnél, a tejfölnél és a narancslénál is.

Volt olyan termék is, ami viszont az egész év átlagában is olcsóbb lett, mint tavaly: ez főként az alma, amihez átlagosan 12 százalékkal olcsóbban juthattunk hozzá, mint tavaly. Nem árt azonban megjegyezni, hogy volt honnan árat csökkenteni: a tavalyi évben az áremelkedési rekorder épp az alma volt, innen ereszkedett lejjebb idén az ár. Az árcsökkenést mutató termékek közé a jeges tea mellett még a sertéspárizsi került be - a képet azonban az almához hasonlóan itt is árnyalja, hogy idén a 2020-as csúcsok után tudott olcsóbb lenni ez a felvágott.

Választási kampánytéma lett az áremelkedés - mi vár ránk 2021-ben?

Az idén tapasztalt rendkívüli és folyamatos áremelkedés nem csak a - főként alacsonyabb jövedelmű - vásárlóknak fáj: komoly fejtörést okoz a kormánynak is. Általában sem szerencsés, ha az állampolgárok egyre drágábban tudják megvásárolni a mindennapokhoz szükséges élelmiszereket, de egy választási kampányra különösen kellemetlen úgy rákanyarodni, hogy a választópolgárok az egekbe törő árak miatt elégedetlenkednek. Ez pedig korábban nem látott folyamatokat eredményezett 2021-ben.

Az első és legszembetűnőbb hatás az volt, hogy az egyre élénkebb infláció miatt látványosan egymásnak feszült a jegybank, amelynek legfontosabb mandátuma az árstabilitás és a Pénzügyminisztérium, amely a jegybank észrevételei szerint a bőkezű - mondhatni: választási - költségvetési intézkedésekkel maga is erőteljesen hozzájárult az infláció elszabadulásához. Júliusi videónkban jeleztük először: bár ezt az elmúlt években kevesen gondolták volna, de az idén induló választási kampány egyik fő témája lehet az infláció, az áremelkedés kérdése; és bár a folyamatok gyökere valóban a nemzetközi trendekben ered, politikusaink az alacsony vagy épp negatív inflációs adatok idején előszeretettel kérkedtek ezzel saját munkájuk eredményeként.

Hát most a másik irányból is nyakukba kell venniük a folyamatot - ráadásul úgy, hogy a magyarországi infláció novemberben már a harmadik legmagasabb volt az egész EU-ban, így pedig sokkal nehezebb a nemzetközi folyamatokra mutogatni, ha egyszer más országokon ezek nem okoztak ekkora galibát.

A kormány egy kedvelt populista eszközhöz, az árak befagyasztásához nyúlt - ez viszont nem közvetlenül az élelmiszereket érinti (egyelőre), hanem az üzemanyagoknál húztak meg egy felső plafont az áraknak. (Emellett egyébként a jelzáloghitelek kamatát is rögzítették az október végi szinteken, hogy az infláció megfékezése érdekében folyamatosan emelt alapkamat kevésbé gyűrűzzön be a hitelesek életébe.) A másik oldalról a kormány komoly osztogatásba kezdett: a nyugdíjasoknak, fegyveres testületek dolgozóinak, egészségügyiseknek juttatott pluszpénzek mellett jelentős minimálbéremeléssel és a szülők számára elérhető év eleji szja-visszatérítéssel is százmilliárdokat öntenek a gazdaságba, a fogyasztókra - ez azonban amellett hogy első körben csillapíthatja az infláció miatti vásárlóerő-csökkenést, önmagában is tovább gerjesztheti az inflációt. Szintén az árszínvonal emelkedését hozhatja az is, hogy a forint árfolyama folyamatosan történelmi mélypontja körül jár az euróval szemben - ez növelheti az importált inflációt.

A főként az első negyedévre - a választás előtti időszakra - időzített pénzáramlás sok háztartásban időlegesen feledtetheti az infláció erősödését, még a kiskereskedelmi forgalom erősödését is hozhatja az a sok juttatás, amely egyes háztartások esetében a milliós nagyságrendet is meghaladhatja. Másrészről viszont azok a háztartások, amelyek nem részesülnek például a nyugdíjasoknak járó juttatásokból, nem tudnak (érdemben vagy sehogy) részesülni a gyermeket nevelőknek járó év eleji szja-visszatérítésből, de kevésbé tehetősek, fogyasztásuk nagyobb részét teszik ki az élelmiszerek, rendkívül nehéz hónapok elé nézhetnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Ellátási gondok: a Lidl korlátozza számos termék eladását
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:01
Nem csak az árstopos termékekét. 
Vásárló 35 millió alatt a Balatonon? Csodákra ne számítsunk, de azért akad néhány jó ár-érték arányú ingatlan!
Márkázott tartalom | 2022. június 23. 13:53
Teljesen irreális elképzelésnek tűnhet, hogy 35 millió forint alatt találjunk olyan ingatlant a Balatonon, amit nem kell rögtön elbontani, de azért elvétve akad 1-2 megfontolandó ajánlat. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba.
Vásárló Masszív áresés jön a benzinnél - az árstopos szinttől persze még mindig kilométerekre vagyunk
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:55
A gázolaj piaci átlagára már 825 forint fölött jár, a benzin viszont sokkal olcsóbb lesz szerdától.
Vásárló Kerti támfalak építése – miből és mennyiért?
Márkázott tartalom | 2022. június 19. 09:34
Azok számára, akiknek valóban fontos az igényes, esztétikusan felállított kert, valószínűleg elképzelhetetlen az összkép a megfelelő kerti támfalak nélkül. Ezeket azonban többféle anyagból is el lehet készíteni – természetesen a felmerülő költségek is ennek fényében változnak. Viszont nem csupán a költségek változnak ilyenkor, de maga a támfal jellege is az anyag függvényében. Nézzük meg tehát, mikor és milyen kerti támfalat érdemes csináltatnunk a különféle anyagok felhasználásával? És milyen árakra számíthatunk ezek kapcsán?
Vásárló Tényleg még mindig olyan könnyű ingatlant eladni? Vagy mégsem?!
Márkázott tartalom | 2022. június 18. 10:20
Az elmúlt évek kétségtelenül azoknak kedveztek, akik ingatlant értékesítőként jelentek meg, hiszen a rendkívül magas kereslettel szemben viszonylag alacsony kínálat találkozott, aminek köszönhetően nemcsak rendkívül gyorsan, de meglepően jó áron is adhatta el ingatlanát az, aki jól hirdetett és jól árazott. De mit is jelent a jó hirdetés és a jó árazás? Mai cikkünkben ezt a kérdéskört igyekszünk körbejárni.
Vásárló Miért fogadja el a Gucci a kriptovalutákat - előretekintés a jövőre?
Márkázott tartalom | 2022. június 17. 09:38
A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben. A Gucci ügyfelei hamarosan olyan kriptovalutákkal fizethetnek majd a megvásárolt luxusdivatért, mint a Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), készpénz, Dogecoin (DOGE), shiba inu, wrapped bitcoin (WBTC), life Coin és más digitális valuták a kiválasztott amerikai üzletekben.
Vásárló Egy borbár, ahol nem lehet mellényúlni Vidd haza Magyarország borainak gyöngyszemeit az N28-ból!
PR | 2022. június 15. 10:44
A közel egy éve megnyitott N28 Wine & Kitchen bemutatkozásával két híres, magyar borászat álma vált valóra. Barta Károly – Ujvári Vivien főborász segítségével – világszínvonalú tokaji borokat készít Mádon. Szentesi József pedig a Velencei-tó északi részének vezető borásza, aki rengeteget tett az olyan ősi magyar fajták megmentéséért, mint például a csókaszőlő, a sárfehér vagy a tihanyi kék. Az ő nagy párosuk volt az alapja annak, hogy megszületett ez a különleges hely, mely azon túl, hogy a világjárt és világhírű Molnár Márk séf vezetésével álmodja meg étlapját, olyan széles választékot kínál hazai, kis pincészetek izgalmas boraiból, melyet máshol a városban nem igen találunk. Az N28 Wine and Kitchen különleges bortételeihez letisztult, szezonális fogások párosulnak, amelyeket úgy állítottak össze, hogy tökéletes harmóniában legyenek a borok adta ízélménnyel. Itt az ételeket párosítják a borokhoz és nem fordítva.
Vásárló Válasszon praktikus, dizájnos és elegáns üveg tolóajtót otthonába, irodájába!
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:50
Az üveg tolóajtók gyönyörű megoldást jelentenek olyan terekben, ahol kevés a hely, a természetes fény, illetve a térérzet miatt szükség van valamilyen légies megoldásra a helyiségek elválasztására. 
Vásárló Defektet kaptál? Otthon is meg tudod javítani
Márkázott tartalom | 2022. június 14. 10:31
Hogyha sokat utazol kerékpárral, biztosan téged sem fognak elkerülni a defektek. Ezek megjavítása sokszor nagy fejtörést okozhat, de nem lehetetlen őket otthon is megoldani. Ha érdekel, hogy hogyan teheted meg mindezt, akkor tarts velünk, és megmutatjuk a lépéseket.
Vásárló Hogyan készíts köszöntőajándékot egyszerűen?
Márkázott tartalom | 2022. június 9. 20:11
Sok olyan esemény vagy ünnep van, ami alkalmat ad arra, hogy megajándékozzunk másokat. Gondolunk itt például az anyák napjára, ballagásra, névnapra, szülinapra. Ilyenkor nem feltétlenül kell kész ajándékban gondolkodunk, hiszen saját magunk is készíthetünk meglepetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG