BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 23. 15:42

Orbán Viktor az Országgyűlés hétfői ülésén válaszolt a frakciók felszólalásaira, melyben kitért a védőfelszerelésekre, a hatósági árakra és a kijárási tilalomra is. 

Illusztráció. (Fotó: MTI)

A miniszterelnök a Jobbik felvetésére válaszolva elmondta: mérlegelik a kijárási tilalom kérdését, elsősorban azt, hogy melyik fajtának lenne értelme, gondolkoznak azon is, hogy kitől kit kell elszigetelni. Ismert, hogy a koronavírus a legyengült immunrendszerű személyekre és a 65 évnél idősebbekre a legveszélyesebb.

"Mindenkit el akarunk szigetelni, vagy csak a fenyegetett csoportokat? Egész napra, vagy csak egy bizonyos időre?" - kérdezte Orbán Viktor.

Hozzátette: figyelik a külföldi megoldásokat is, elsősorban az osztrák intézkedéseket.

3 dolgon múlik, ki kap védőfelszerelést

A sajtóban és a közösségi médiában is gyakran jelenik meg beszámoló arról, hogy az egészségügyi dolgozók közül nem mindenkinek van megfelelő védőfelszerelése. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elárulta: minden reggel 3 tényező figyelembe vételével születik döntés arról, ki kap védőfelszerelést:

  1. Hány beteg van jelenleg?
  2. Hogyan alakul a várható betegek száma?
  3. Hány egészségügyi dolgozó van?

A miniszterelnök szerint ez az egész nem más, mint egy folyamatos katonai művelet, egy készletgazdálkodás, és létezik egy bizonyos sorrend:

  • előbb az intenzív osztályon koronavírusos beteget ápoló dolgozók kapnak,
  • aztán a koronagyanús esetekkel foglalkozók,
  • majd a nem koronás beteget ápoló intenzíven dolgozók,
  • aztán a kórház többi dolgozói,
  • majd rendőrök, katonák és a közigazgatás dolgozói.

"Kínában az egészségügyi dolgozók 4 százaléka fertőződött meg, Olaszországban a 10 százalékuk - jegyezte meg Orbán. Folyamatosan figyelni kell, hogy a betegek várható számához hány orvos kell, figyeljük, kiket kell frontra küldeni, kiket háttérbe vonni" - fejtegette a kormányfő.

"Katonai mozgósítási terv szerint zajlanak a dolgok."

Nincs értelme a hatósági árnak

A parlament a hatósági ár bevezetése is téma lett, és mint Orbán elmondta: ezt a lehetőséget is vizsgálták, főleg a védőfelszerelések esetében. A jelenlegi körülmények között azonban nem vezetne eredményre egy ilyen lépés.

Mint Orbán felvázolta: maszkokat jelenleg csak az állam cégek gyártanak, ezek meg kellenek az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozóknak, piaci forgalomba nem kerül. Magáncég sem gyárt ilyet a piacra - ha lenne, már állami kézben lenne - fűzte hozzá a kormányfő.

Így, ami maszk a piacon elérhető, az mind külföldről érkezik, a beszerzési árakra - mely meghatározza  a piaci árat - az államnak nincs ráhatása. Tehát ha a termékekre hatósági árat vezetnének be, annak kétféle kimenetele lenne. A patikusok vagy elkezdenék magas áron feketén árulni azokat, vagy egész egyszerűen nem is árulnák, mert a hatósági ár miatt nem tudnák annyiért eladni, amennyiért beszerezték azokat.

Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-teszt: a nyolcadik laboratórium is csatasorba állt
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 13:37
A mintavételi laboratóriumok közé nyolcadikként becsatlakozott a Korányi Pulmonológiai Intézet laboratóriuma, lapunk kérdésére pedig azt a választ kaptunk a sajtótájékoztatón, hogy bár a hazai virológusok apró változásokat észleltek a víruson, de ennek nincs jelentősége a fertőzőképességre vonatkozóan, tehát nem érint egyre fiatalabb korosztályt.
hírlevél