<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hamarosan indul is az újabb oltási kampány.

Péntek reggeli, Kossuth rádiós interjúját a kéthetesre duzzasztott oltási akcióhét eddigi tanulságaival kezdte Orbán Viktor, elmondása szerint a számok magukért beszélnek, tegnap estig az oltópontokon az akció keretében 1 millió oltást adtak be. Ebből 800 ezer harmadik, 115 ezer első oltás volt. Szerinte ezzel két hét alatt az emberek biztonsága jelentős mértékben nőtt. 

"Száguldunk, vágtatunk, jól állunk"

a harmadik oltással, fogalmazott Orbán.

Összesen már 2 millió 600 ezer beadott harmadik oltásnál tartunk. Az első két oltás hatékonysága hat hónap után kezd csökkenni, de a harmadikkal a védettségi szint 90 százalékra visszaemelhető, mondta a miniszterelnök, majd megállapította:

"idén az a legnagyobb ajándék, ha beoltjuk egymást,"

aztán ő is felhívta a figyelmet, hogy újabb oltási akcióhetek jönnek.

Kérdésre válaszolva Orbán elmondta, hogy az oltópontok terhelése nagy, de nem túl nagy: eddig fantasztikusan küzdött minden egészségügyis, nem roppantak össze.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, még egy korábbi alkalommal. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában, még egy korábbi alkalommal. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A miniszterlenök azt is elmondta, hogy új eszközökkel fogják népszerűsíteni az emlékeztető oltást: a kormány mindenkit meg fog keresni e-mailben, smsben, levélben, akinek lejár a védettségi ideje, erről értesítést kap. A következő másfél hónapban emellett minden településen oltási akciónapokat szerveznek.

A Pedagógusok Szakszervezete attól tart, hogy az állami oktatási intézményekben kötelezővé tett oltatás tanárhiányt szül majd, mert vannak olyan pedagógusok, akik elutasítják az oltást. Orbánnak az a tiszteletteljes kérése a pedagógusok felé, hogy fogadják el, hogy "nekünk, szülőknek" a gyerekink a legfontosabbak, "arra kérjük őket, hogy vegyék fel az oltást."

Az omikron-variánsról sok konkrétum még nem derült ki, Orbán se tudott róla nagy megfejtéseket mondani. Érzi a tudományos bizonytalanságot, még nem tiszta, mennyire veszélyes ez a mutáns. A miniszterelnök azt monda: amit most merek mondani az az, hogy az első napok ijedtsége nagyobb volt, mint amit az új variáns eddig indoklni látszik, de

"aki egyszer megégette a száját forró tejjel, az a hideg vizet is fújva issza"

- csavart egyet a jobb félni, mint megijednin Orbán.

Fúj, Brüsszel

A brüsszelezős rész következett az interjúban. A Fidesz gyermekvédelmi törvényét megszavazta a kormánytöbbség. Ezt a törvényt az Európai Bizottság folyamatosan támadja (mert a pedofilellenesnek indult törvényt menet közben LMBTQI-ellenessé szabta át a kormány, azt szavazták meg - a szerk.). Orbánt a brüsszeli támadás egyáltalán nem érdekli, mondhatnak, amit akarnak. A miniszterelnök nem szeretné, hogy bárki beleszóljon abba, hogyan neveljük a gyerekeinket.

Az EU kritikáját Orbán aztán valahogy átmosta abba, hogy ők a magyarok magyarságát, kultúráját támadják. Azért utána visszatért a korábban elhagyott terepre, és azt mondta, őrület az a nyugati hullám, ami nem tartja tiszteletben a szülők jogát a gyerekek szexuális nevelésére. Szerinte nem fordulhat elő, hogy elküldjük a gyerekeket iskolába, és ott "mindenféle aktivisták mindenfajta eszméket, ideákat, ötleteket és életmódokat népszerűsítenek," melyekkel Orbán egyáltalán nem ért egyet.

Az uniós helyreállítási alap pénzeinek folytatólagos visszatartása került terítékre a következőkben. Orbán: zsarolnak bennünket, de ami jár, az jár, ki is fogjuk szorítani belőlük. "Ez egy idegjáték is." Túlerőben vannak, de megvannak a korlátaik, nem engedhetnek meg maguknak akármit, magyarázta az Európai Unióról.

A hírek szerint az EU a Magyarország ellen indított jogállamisági mechanizmust sem fogja megsemmisíteni. Orbán szerint ezzel is a jövő évi választásba akarnak beavatkozni. Ma nem tudják az ő érdekeiket érvényesíteni, mert nemzeti kormányunk van, ők meg olyan magyar kormányt akarnak, akik csak annyit mondanak a parancsaikra: jawohl, mondta Orbán.

Rezsi

Orbán kicsit promózta a kkv-k rezsicsökkentését is. A nagypiaci árak, mint ismert, most épp jóval magasabbak, mint a magyar lakossági energiapiaci árak. Ezzel kapcsolatban Orbán megerősítette: az energiaszolgáltatóknak kell lenyelni a veszteséget, nem háríthatják át a magyarokra.

A kormány új döntése értelmében mostantól 33 ezer kisvállakozó is átsorolhat egy kedvezőbb árkategóriájú energiaellátási díjszabásba, ha a szerződéseik megengedik. Ehhez feltétel, hogy legfeljebb 10 ember alkalmazzanak, és az árbevételük ne legyen több, mint 4 milliárd forint, mondta Orbán.

Végül a miniszterelnök azt mondta, most Magyarországon fizetik a lakosok az áramért meg a gázért a második legkevesebbet az EU-ban. A bécsi energiaárak a budapesti kétszeresei, a berliniek háromszorosak, a stockholmiak nyolcszorosak.

A műsorvezető kissé kárörvendően zárásként előhozta, hogy két ellenzéki vezetésű város, Budapest és Hódmezővásárhely önkormányzata is igényelte az alacsonyabb díjszabású kategóriába való belépést. Orbán nem rúgott bele Karácsony Gergely főpolgármesterbe és Márki-Zay Péter hódmezővárosi polgármesterbe, annyit mondott, hogy ilyenkor a lakosok érdekeit kell nézni, és "örülünk, ha segíthetünk."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rövidesen újraindul a csehországi olajszállítás is a Barátság vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:59
Továbbra sem érkezik orosz kőolaj Csehországba a Barátság vezetéken.
Makro / Külgazdaság Háromszorosára nőtt a légitársaságok forgalma az egy évvel korábbihoz képest
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:46
Továbbra is erőteljes a globális légi közlekedés fellendülése, az európai légitársaságok júniusi utasforgalma több mint háromszorosára nőtt, 234,4 százalékkal emelkedett 2021 júniusához képest.
Makro / Külgazdaság Új centrista szövetséget hozott létre a volt olasz miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:30
A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.
Makro / Külgazdaság Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:16
Óriási mennyiségű metánt bocsátanak ki a hulladéklerakók világszerte, a bomló élelmiszerhulladékból a Buenos Aires-i, delhi, mumbai és lahori lerakókban a bolygó felmelegedéséért felelős gáz szabadul fel - derül ki egy új kutatásból.
Makro / Külgazdaság Putyin nem viccel – megjelent az új haditengerészeti stratégia
Káncz Csaba | 2022. augusztus 11. 15:19
Az új haditengerészeti doktrína feltűnően eltér a legutóbbi, 2015-ös kiadástól. A benne leírt világ sokkal nyugtalanítóbbnak és veszélyesebbnek tűnik, miközben a konfliktusok lehetősége jelentősen megnőtt. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: helyes döntés volt kihagyni az orosz gázimportot a szankciókból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 14:31
Helyesen döntött az Európai Unió és a legfejlettebb iparú demokráciákat összefogó G7 csoport azzal, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben nem sújtotta szankciókkal az orosz gázimportot - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtökön Berlinben.
Makro / Külgazdaság ENSZ: Milliókat sújt a szárazság Afrikában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 13:14
Egy év alatt egymillió ember vált földönfutóvá Szomáliában az országot sújtó aszály miatt.
Makro / Külgazdaság Lábhoz tett fegyverrel figyelik Matolcsy Györgyék az infláció száguldását
Csabai Károly | 2022. augusztus 11. 09:32
Bár a júliusi éves fogyasztóiár-index már 13,7 százalék lett, s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már a 20 százalékos inflációs rátát sem zárja ki, a jegybank ma sem látott okot a kamatemelésre.
Makro / Külgazdaság Trump visszavág - ezúttal az FBI-nak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 08:51
A volt amerikai elnök azt állítja, a Szövetségi Nyomozó Iroda bizonyítékokat helyezett el nála, amikor házkutatást tartott a floridai birtokán.
Makro / Külgazdaság Kína szerint az USA miatt tört ki az orosz-ukrán háború
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 07:36
Az orosz-ukrán háború immár 169. napjába lépve összegyűjtöttük, mi történt, amíg ön aludt.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG