4p

Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.

El kell utasítani Magyarország és Lengyelország azon keresetét, amelyet a jogállamiság elveinek a megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer (a jogállamisági mechanizmus) ellen nyújtottak be

- közölte ma az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka.

Jogszerű a mechanizmus

Campos Sánchez-Bordona indoklása szerint a mechanizmust megfelelő jogalapon fogadták el, az összeegyeztethető az uniós szerződésekkel, és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét.

Sarokba szorítva: Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a 2019. decemberi EU-csúcson Brüsszelben. (Fotó: Európai Tanács)
Sarokba szorítva: Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök a 2019. decemberi EU-csúcson Brüsszelben. (Fotó: Európai Tanács)

Először is emlékeztetett arra, hogy a mechanizmust megalkotó rendelet célja egy sajátos mechanizmus létrehozása az uniós költségvetés megfelelő végrehajtásának biztosítására abban az esetben,

ha egy tagállam oly módon sérti meg a jogállamiság elveit, hogy azzal veszélyezteti az uniós alapok hatékony és eredményes kezelését vagy az Unió pénzügyi érdekeit.

Kiemelte: a rendelet egy pénzügyi feltételrendszer-eszközt hoz létre ezen uniós érték védelmére,

a  jogállamiság elveinek tiszteletben tartása pedig alapvető fontosságú lehet az államháztartás megfelelő működése és az uniós költségvetés megfelelő végrehajtása szempontjából.

A főtanácsnok szerint a rendelet kellően közvetlen kapcsolatot követel meg a jogállamiság megsértése és a költségvetés végrehajtása között, ily módon

azt nem a jogállamiság valamennyi megsértésére kell alkalmazni, hanem csak azokra, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az uniós költségvetés végrehajtásával.

Indoklásában kitér arra is, hogy az uniós költségvetés terhére finanszírozott kiadási programok végső kedvezményezettjeinek védelme jellegzetes és logikus intézkedés e források megosztott irányítása során.

Ily módon az uniós intézmények által elfogadott pénzügyi korrekciót a jogsértő tagállamnak kell viselnie, és azt nem háríthatja át e források e jogsértésben nem részes végső kedvezményezettjeire.

Mi történt eddig? 

Ami a történések hátterét illeti, az EU tavaly decemberben fogadta el nagy viták után az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő mechanizmust. Ezt idén márciusban támadta meg Magyarország és Lengyelország az uniós bíróságon, és kérte annak megsemmisítését. A bíróság ugyan még nem döntött, de a főtanácsnok mostani állásfoglalása nem sok jóval kecsegtet az Orbán-kormány számára.

Ráadásul az Európai Bizottság novemberben gyakorlatilag megkezdte a jogállamisági mechanizmus előkészítését Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Erről itt írtunk részletesen:

Visszatartott pénzek

Brüsszel egy másik vonalon, a vírusválság okozta károk enyhítését célzó Helyreállítási Alap forrásainak visszatartásával is sarokba szorítja Budapestet és Varsót. A kiszivárgott hírek szerint a Bizottság továbbra sem hagyja jóvá az ezek elköltésére benyújtott magyar és lengyel terveket.

Ez azt jelenti, hogy

idén már nem jut hozzá a két ország ezekhez a pénzekhez.

Ez jelentős csúszás ahhoz képest, hogy a jóváhagyásnak és a kifizetésnek már nyáron meg kellett volna történnie az eredeti tervek szerint.

Lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón azt mondta:

csak politikai okai vannak a megállapodás elmaradásának és ezek az okok nem a magyar kormánynál jelentkeznek. Szerinte a megállapodás április előtti megszületése attól függ, hogy a Bizottság be kíván-e avatkozni a jövő évi választásokba, vagy sem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG