<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság megkezdte Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a jogállamisági mechanizmus előkészítését, amely végső esetben az uniós pénzek befagyasztásával járhat. Ráadásul a két ország idén valószínűleg már nem jut hozzá a Helyreállítási  Alap forrásaihoz.

Csaknem tizenegy hónap várakozás után megkezdte az „uniós atomfegyver”, a jogállamisági mechanizmus bevetésének előkészítését az Európai Bizottság – az idén januárban hatályba lépett mechanizmus lehetővé teszi, hogy uniós forrásokat vonjanak meg egyes tagállamoktól az EU pénzügyi érdekeit érintő jogállamisági kritériumok sérülése esetén.

Vihar közeleg

Brüsszel első lépésként

múlt hét végén levelet küldött a magyar és a lengyel kormánynak,

értesült a Süddeutsche Zeitung.

A német lap szerint a 11, illetve 12 oldalas levélben a Bizottság felsorolja a jogállamiságot, a költségvetési kontrollt, valamint a korrupció elleni küzdelmet szerinte jellemző visszásságokat és hiányosságokat a két országban. Egyúttal részletes tájékoztatást kér a két kormánytól azzal kapcsolatban, hogy mit kívánnak tenni a problémák orvoslására.

Nem ússza meg szárazon? Orbán Viktor kormányfő. EPA/RADEK PIETRUSZKANem ússza meg szárazon? Orbán Viktor kormányfő. EPA/RADEK PIETRUSZKA

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már nyáron megígérte, hogy ősszel megkezdik a mechanizmus élesítését a problémás tagállamokkal szemben, az Európai Parlament (EP) és számos tagállam pedig már régóta komoly nyomást gyakorol Brüsszelre annak beindítása érdekében. A késlekedés miatt az EP egyúttal beperelte a Bizottságot az Európai Bíróságon.       

Jöhetnek a szankciók?

A Bizottság – a 27 tagállammal kötött egyezség értelmében – az eljárást csak azután vetheti be, miután az Európai Bíróság jóváhagyja magát a mechanizmust. A Bíróság Magyarország és Lengyelország beadványára még vizsgálja annak kompatibilátását az uniós joggal, döntés a következő hetekben várható.

A lapunknak nyilatkozó szakértők ugyanakkor már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy mindez nem akadálya a mechanizmust bevezető szakasz elindításának.      

A preventív szakasz már a Bíróság döntése előtt elkezdődhet. Tehát az Európai Bizottság – ha problémát észlel – levelet küldhet az érintett tagállamnak, azaz megindíthatja a párbeszédet 

mondta lapunknak Gyévai Zoltán uniós szakértő, a brüsszeli Bruxinfo hírportál alapítója. Ez a preventív szakasz kezdődött most meg.

hirdetés

A német lap szerint a mostani levelek még nem jelentik a mechanizmus megindítását, inkább informális információkérésről van szó. A két kormánynak két hónapja van a válaszadásra.

Ha viszont Brüsszel elégedetlen lesz a válaszokkal – és a Bíróság jóváhagyja a mechanizmust –, akkor megindulhat a hivatalos eljárás.

Ebben az esetben akár már jövő év elején megszülethet a szankciós javaslat Magyarország és Lengyelország ellen.

Pénzt aligha vonnak meg a választásokig, de a szankció kilátásba helyezése reális lehetőség

– jelentette ki lapunknak korábban az uniós szakértő.

Nem kapunk a Helyreállítási Alapból

Brüsszel egy másik vonalon, a vírusválság okozta károk enyhítését célzó Helyreállítási Alap forrásainak visszatartásával is sarokba szorítja Budapestet és Varsót. A német Spiegel úgy tudja, hogy a Bizottság továbbra sem hagyja jóvá az ezek elköltésére benyújtott magyar és lengyel terveket.

Ez azt jelenti, hogy

idén már nem jut hozzá a két ország ezekhez a pénzekhez.

Ez jelentős csúszás ahhoz képest, hogy a jóváhagyásnak és a kifizetésnek már nyáron meg kellett volna történnie az eredeti tervek szerint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Makro / Külgazdaság Újítás a luxusmárkák piacán: állatbőr helyett „gombabőr”
Kormos Olga | 2021. december 4. 13:17
Egy kaliforniai cég a fenntarthatóságot szem előtt tartva „gombabőrt” kínál állatbőrök helyett. A vegán bőr alternatívája nem csak a divatos, de csökkenti a pazarló fogyasztást.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló