<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Az Európai Bizottság megkezdte Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a jogállamisági mechanizmus előkészítését, amely végső esetben az uniós pénzek befagyasztásával járhat. Ráadásul a két ország idén valószínűleg már nem jut hozzá a Helyreállítási  Alap forrásaihoz.

Csaknem tizenegy hónap várakozás után megkezdte az „uniós atomfegyver”, a jogállamisági mechanizmus bevetésének előkészítését az Európai Bizottság – az idén januárban hatályba lépett mechanizmus lehetővé teszi, hogy uniós forrásokat vonjanak meg egyes tagállamoktól az EU pénzügyi érdekeit érintő jogállamisági kritériumok sérülése esetén.

Vihar közeleg

Brüsszel első lépésként

múlt hét végén levelet küldött a magyar és a lengyel kormánynak,

értesült a Süddeutsche Zeitung.

A német lap szerint a 11, illetve 12 oldalas levélben a Bizottság felsorolja a jogállamiságot, a költségvetési kontrollt, valamint a korrupció elleni küzdelmet szerinte jellemző visszásságokat és hiányosságokat a két országban. Egyúttal részletes tájékoztatást kér a két kormánytól azzal kapcsolatban, hogy mit kívánnak tenni a problémák orvoslására.

Nem ússza meg szárazon? Orbán Viktor kormányfő. EPA/RADEK PIETRUSZKA
Nem ússza meg szárazon? Orbán Viktor kormányfő. EPA/RADEK PIETRUSZKA

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már nyáron megígérte, hogy ősszel megkezdik a mechanizmus élesítését a problémás tagállamokkal szemben, az Európai Parlament (EP) és számos tagállam pedig már régóta komoly nyomást gyakorol Brüsszelre annak beindítása érdekében. A késlekedés miatt az EP egyúttal beperelte a Bizottságot az Európai Bíróságon.       

Jöhetnek a szankciók?

A Bizottság – a 27 tagállammal kötött egyezség értelmében – az eljárást csak azután vetheti be, miután az Európai Bíróság jóváhagyja magát a mechanizmust. A Bíróság Magyarország és Lengyelország beadványára még vizsgálja annak kompatibilátását az uniós joggal, döntés a következő hetekben várható.

A lapunknak nyilatkozó szakértők ugyanakkor már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy mindez nem akadálya a mechanizmust bevezető szakasz elindításának.      

A preventív szakasz már a Bíróság döntése előtt elkezdődhet. Tehát az Európai Bizottság – ha problémát észlel – levelet küldhet az érintett tagállamnak, azaz megindíthatja a párbeszédet 

mondta lapunknak Gyévai Zoltán uniós szakértő, a brüsszeli Bruxinfo hírportál alapítója. Ez a preventív szakasz kezdődött most meg.

A német lap szerint a mostani levelek még nem jelentik a mechanizmus megindítását, inkább informális információkérésről van szó. A két kormánynak két hónapja van a válaszadásra.

Ha viszont Brüsszel elégedetlen lesz a válaszokkal – és a Bíróság jóváhagyja a mechanizmust –, akkor megindulhat a hivatalos eljárás.

Ebben az esetben akár már jövő év elején megszülethet a szankciós javaslat Magyarország és Lengyelország ellen.

Pénzt aligha vonnak meg a választásokig, de a szankció kilátásba helyezése reális lehetőség

– jelentette ki lapunknak korábban az uniós szakértő.

Nem kapunk a Helyreállítási Alapból

Brüsszel egy másik vonalon, a vírusválság okozta károk enyhítését célzó Helyreállítási Alap forrásainak visszatartásával is sarokba szorítja Budapestet és Varsót. A német Spiegel úgy tudja, hogy a Bizottság továbbra sem hagyja jóvá az ezek elköltésére benyújtott magyar és lengyel terveket.

Ez azt jelenti, hogy

idén már nem jut hozzá a két ország ezekhez a pénzekhez.

Ez jelentős csúszás ahhoz képest, hogy a jóváhagyásnak és a kifizetésnek már nyáron meg kellett volna történnie az eredeti tervek szerint.

Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Makro / Külgazdaság Ez lenne az a bizonyos tüdőlövés? Recesszióban maradt az eurózóna gazdasága
Litván Dániel | 2023. június 8. 11:56
A legfrissebb adatok szerint a várakozásokat alulteljesítve az idei első negyedévben is tovább csökkent az eurózóna GDP-je.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyéket is lépéskényszerbe hozta a mai inflációs adat
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:57
Az infláció mérséklődése a következő hónapokban is folytatódhat az alapanyagárak és a termelési költségek csökkenése miatt.
Makro / Külgazdaság Mi történik? Közel 10 százalékkal drágult a gáz két nap alatt
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 10:22
Nem csillapodik a gázár-emelkedés, a tegnapi 6 százalék után ma is 3 százalék feletti pluszban cserél gazdát az irányadó TTF-típus a rotterdami árutőzsdén.
Makro / Külgazdaság A háború elbukott – megindult Putyin utódjának keresése
Káncz Csaba | 2023. június 8. 09:35
Az orosz elit már tudja, hogy a Kreml elveszítette ezt a háborút. Ahogyan sok orosz közember szemében is Putyin és kollégáinak nemzedéke szimbolikusan elbukott az ukrán vezetéssel szemben, akik egy generációval fiatalabbak. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG