<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Bizottság továbbra is vizsgálja a magyar helyreállítási tervet, de szeretné az új határidőig, szeptember végéig befejezni az értékelését, közölte a Privátbankár.hu-val az uniós szerv. Egy brüsszeli forrásunk szerint a testület egyértelmű követelményeket fogalmazott meg a forrás elköltésével kapcsolatban, azaz a magyar kormány térfelén pattog a labda. A jóváhagyásnak ugyanakkor politikai feltételei is vannak. A tét több mint 2500 milliárd forint.

Továbbra sincs döntés Brüsszelben arról a tervről, amelyet a magyar kormány még májusban nyújtott be az uniós helyreállítási alapból Magyarországnak járó vissza nem térítendő támogatások elköltésére.

A Bizottság folytatja a magyar helyreállítási és rezilienciaépítési terv értékelését azon kritériumok alapján, amelyeket lefektetett a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz szabályzatában

- közölte az Európai Bizottság egyik szóvivője lapunk megkeresésére.

Szigorú Bizottság

Emlékeztetett arra, hogy az értékelés lezárására eredetileg kitűzött határidőt (július 12-t) a Bizottság javaslatára hosszabbították meg a fennmaradó kérdések tisztázása céljából.  

Mindkét fél konstruktívan dolgozik azon, hogy szeptember végéig befejeződjön az értékelés. A lehető leggyorsabban szeretnénk lezárni a vizsgálatot

-tette hozzá a szóvivő. Arra a kérdésünkre, hogy milyen problémák vannak a magyar helyreállítási tervvel, nem kaptunk konkrét választ.

A célunk az volt és most is az, hogy megbizonyosodjunk: a tagállamok tervei eleget tesznek a szabályzatban lefektetett céloknak és követelményeknek. Magyarország esete sem különbözik ettől

-jelentette ki a szóvivő.

Politikai feltételek is vannak. Orbán Viktor Brüsszelben. EPA/OLIVIER MATTHYSPolitikai feltételek is vannak. Orbán Viktor Brüsszelben. EPA/OLIVIER MATTHYS

Egy brüsszeli, a bizottsági ügyekre rálátó forrásunk szerint most a magyar kormány térfelén pattog a labda:

Minden a magyar félen múlik. A Bizottság világos követelményeket fogalmazott meg a pénz elköltésével kapcsolatban, amik az összes tagállamra ugyanúgy érvényesek. Csehországgal például már sikerült kiegyezni.

Hozzátette: a Bizottság komolyan veszi a szerepét. Egyrészt szigort várnak el tőle a nettó befizető tagországok, amelyek félnek attól, hogy adófizetőik „kiakadnak” az uniós források nem megfelelő elköltésén a keleti tagállamokban. (A magyaroknak pedig mindössze 28 százaléka bízik abban, hogy a kormány megfelelően használja majd fel a forrásokat.) 

És szigort vár el az Európai Parlament is, amelynek amúgy is „szúrja a szemét az orbáni hatalom-koncentráció.”

Nem csak szakmai kérdés

De pontosan mi áll a csúszás hátterében? (A késlekedés persze önmagában még nem példa nélküli: a Bizottság számos más ország esetében is kitolta az értékelés határidejét.)

A brüsszeli szerv egyrészt a magyar terv azon részével elégedetlen, amelyben a korrupcióellenes erőfeszítésekről van szó.

Marta Wieczorek, az Európai Bizottság gazdaságért, pénzügyekért, munkahelyekért és szociális jogokért felelős szóvivője ezt firtató kérdésünkre korábban annyit közölt:

Mindegyik tagállamra ugyanazok a kritériumok vonatkoznak. A 11 kritérium alapján arról készül értékelés, hogy (a nemzeti tervekben vázolt) intézkedések válaszolnak-e azokra a kihívásokra, amelyek szerepelnek az országra szabott ajánlásokban, illetve hogy a tervek megfelelő ellenőrző mechanizmust biztosítanak-e.

Ugyanakkor már nyáron napvilágot olyan értesülések, miszerint a jóváhagyás politikai szempontoktól is függ: a Bizottság a pénz visszatartásával gyakorol nyomást a magyar kormányra, hogy az tartsa magát a jogállamisági kritériumokhoz.

Gyakorlatilag ezt erősítette meg a héten Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke is, amikor azt mondta:

a Magyarországnak és Lengyelországnak szánt források uniós elfogadását a két országgal kapcsolatos jogállamisági aggályok is késleltetik.  

A magyar kormány rendszeresen utal arra, hogy az úgynevezett pedofiltörvény miatt nem hagyták még jóvá Brüsszelben a helyreállítási tervet.

Tény, hogy az utóbbi hónapokban a korábbinál is feszültebbé vált a viszony az EU és az Orbán-kormány között. Az Európai Bizottság júliusban kötelezettségszegési eljárásokat indított Magyarországgal (és Lengyelországgal) szemben a szexuális kisebbségek alapvető jogainak megsértése miatt, a magyar menekültpolitika miatt pedig az Európai Bírósághoz fordult.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szégyenteljesnek nevezte az említett törvényt. Tehát

furcsán nézett volna ki, ha ezek után ellátogat Magyarországra, és Orbán Viktor kormányfővel közösen megünnepli a terv jóváhagyását – ahogy tette ezt a már jóváhagyott tervekkel rendelkező tagállamok kormányfőivel.

Mire menne a pénz?

Ami pedig a helyreállítási alap részleteit illeti: Magyarországnak több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás jár a folyó áron mintegy 800 milliárd eurós alapból. Ennek célja, hogy

a tagállamok megerősödve kerüljenek ki a koronavírus-járványból, átalakítsák gazdaságaikat, valamint lehetőségeket és munkahelyeket teremtsenek.

A magyar kormány szerint tervének

legmeghatározóbb eleme az egészségügyi rendszer további fejlesztése, amire a források 34,1 százalékát szánják.

Kiemelt terület még a környezetbarát közlekedés, valamint az oktatási rendszerek átfogó fejlesztése, ideértve a felsőoktatást, a közoktatást, a szakképzést és a felnőttképzést: erre a két területre a pénzügyi keret 25, illetve 20,4 százalékát fordítják.

A további források a körforgásos gazdaságra való átállás elősegítésére, a legelmaradottabb települések felzárkóztatására, valamint környezetvédelmi kezdeményezésekre jutnak.

A kormány már bejelentette, hogy

költségvetési forrásból létrehoz egy saját helyreállítási alapot, és abból pótolja ki majd a kieső uniós forrásokat.

Orbán Viktor kormányfő szerint ugyanakkor előbb-utóbb úgyis meg fog jönni a pénz Brüsszelből.        

         

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Makro / Külgazdaság A történelmi jövő: első világháborús dalt énekelt a szerb elnök, avagy így mulat egy szerb és egy magyar úr
Varga Szilveszter | 2021. október 20. 15:29
A szerb elnök szereti megünnepelni a jelentős találkozókat, főleg amikor több tíz/száz milliós, vagy ne talán milliárdos projektek születnek. Aleksandar Vučić ivott már együtt Richard Grenellel a grizlymedve bőrére, amiről zenés-zajos videó is felkerült az elnöki Instagram-oldalra, és onnan a BALK-ra. Borozgatott együtt Orbán Viktorral is, igaz, hogy nem a Trianon nevet viselő "szöllőlevet" fogyasztották. A Szeged-Szabadka/Szabadka-Szeged vasútvonal “alapkőletétele” újabb alkalmat kínált az ünneplésre. Az itt következő felvételek jórészt a szerb elnök Instagram oldaláról származnak.
Makro / Külgazdaság A Squid Game meglódította a Netflix számait
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:56
A műsorkínálat bővülésének és több sorozat kiemelkedő nézettségének köszönhetően a vártnál több új előfizetőt szerzett és több nyereséget termelt a Netflix, a világ legnagyobb streamingszolgáltatója a harmadik negyedévben.
Makro / Külgazdaság Friss koronavírus-adatok: súlyosbodik a hazai járványhelyzet
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 09:48
A napi fertőzöttek száma utoljára május 6-án volt ilyen magas, és az elhunyt betegeké is megugrott.
Makro / Külgazdaság Ötezerrel kevesebb rákbeteget tudtak kiszűrni a járvány miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 07:54
Akit nem diagnosztizáltak, az már csak súlyosabb állapotban tudott az orvosokkal találkozni.
Makro / Külgazdaság Egész évben ostromolták a határt az illegális keresztény migránsok, de ez senkit sem zavart
Tiszai Balázs | 2021. október 20. 05:47
Nyár közepe óta valóban egyre több illegális bevándorló próbál átjutni a magyar határon, de az elérhető statisztikák szerint, augusztus végéig legalábbis, nem azok akartak tömegesen bejönni, akikkel a Fidesz a régi hagyományt folytatva ismét üzembiztosan riogat. Úgy tűnik, a kormánykommunikációban csak az a hír, ha a migráns délről jön és iszlám hitű.
Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos