5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Még folyamatban van a magyar helyreállítási terv értékelése Brüsszelben, közölte a Privátbankár.hu-val Marta Wieczorek, az Európai Bizottság illetékes szóvivője. Ez egyben azt vetíti előre, hogy csúszik a terv jóváhagyása, azaz Magyarország egyelőre nem juthat hozzá az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Ezzel párhuzamosan kiújult a politikai viszály Brüsszel és Budapest között, ősztől pedig a jogállamisági mechanizmus is élesedhet Magyarországgal szemben.

Július 12-ig kellett volna jóváhagynia az Európai Bizottságnak a magyar helyreállítási tervet – tehát azt a dokumentumot, amely bemutatja, hogy mire kívánja költeni a magyar kormány az uniós Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó vissza nem térítendő összeget.

A tét hatalmas, hiszen a folyó áron mintegy 800 milliárd eurós alapból 7,2 milliárd euró, azaz több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás jár Magyarországnak, amit nem csak a koronavírus-járvány elleni intézkedések okozta károk enyhítésére, hanem a gazdaság modernizálására és reformjára is lehet majd fordítani. (Emellett hiteleket is lehívhatunk az alapból, a magyar kormány azonban csak egyedi projekteknél élne ezzel a lehetőséggel – a szerk.)

Függőben a jóváhagyás 

Mint beszámoltunk, a Bizottság – a brüsszeli Politico értesülései szerint – a magyar tervet nem fogja határidőig, tehát július 12-ig jóváhagyni, mivel elégedetlen a terv azon részével, amelyben a korrupcióellenes erőfeszítésekről van szó.

A Privátbankár.hu megkeresésére Marta Wieczorek, az Európai Bizottság gazdaságért, pénzügyekért, munkahelyekért és szociális jogokért felelős szóvivője megerősítette, hogy a magyar terv vizsgálata még nem zárult le. Annak kimeneteléről ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni.

Mivel a mélyreható értékelés folyamatban van, nem fogunk semmiféle előzetes értékelést adni

-fogalmazott.

Annyit ugyanakkor elárult, hogy a tervet a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) szabályozásában szereplő 11 kritérium alapján vizsgálják. (Az RRF a Helyreállítási Alap központi eleme.)

Mindegyik tagállamra ugyanazok a kritériumok vonatkoznak. A 11 kritérium alapján arról készül értékelés, hogy (a nemzeti tervekben vázolt) intézkedések válaszolnak-e azokra a kihívásokra, amelyek szerepelnek az országra szabott ajánlásokban, illetve hogy a tervek megfelelő ellenőrző mechanizmust biztosítanak-e

- tette hozzá.

Marta Wieczorek arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy mikorra fejeződhet be az értékelés, és – ezzel összefüggésben – mikor látogat Budapestre Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen: az EU alapértékeit be kell tartani. (Forrás: Európai Tanács)
Ursula von der Leyen: az EU alapértékeit be kell tartani. (Forrás: Európai Tanács)

A magyar kormány már május 11-én benyújtotta tervét Brüsszelnek, aminek értékelésére a Bizottság – a szóvivő korábbi közlése szerint – két hónapot irányzott elő. Azaz a jóváhagyás valóban csúszni látszik. 

Ezt jelzi az is, hogy miközben von der Leyen sorra látogat el uniós fővárosokba, hogy ünnepélyesen áldását adja a nemzeti tervekre – csütörtökön például Horvátországban járt –,

a budapesti látogatás időpontjáról továbbra sincs hír: a jövő hétre kitűzött időpontok között csak egy írországi vizit szerepel.

Újabb front nyílt

A késlekedéssel párhuzamosan egyre romlik a viszony Brüsszel és a magyar kormány között az úgynevezett pedofiltörvény miatt. Ursula von der Leyen a héten az Európai Parlamentben

szégyenletesnek nevezte a törvényt, mivel az szerinte diszkriminálja a szexuális kisebbségeket (például a melegeket),  hiszen megtiltja a velük kapcsolatos ismeretterjesztő  információk bemutatását a 18 év alattiak körében.

A magyar kormány ezt vitatja.

Hozzátette: a törvény ellentmond az EU alapértékeinek, ő pedig minden, a Bizottság rendelkezésére álló eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy azokat megvédje.

Az Európai Bizottság elnöke beszélt arról is, hogy

már ősszel elindíthatják az első eljárásokat, amennyiben kiderül, hogy egy tagországban a jogállam elleni vétségek érdemben és hátrányosan befolyásolják az EU pénzügyi érdekeit, vagy fennáll ennek a veszélye.

Von der Leyen az idei év elején életbe lépett jogállamisági mechanizmusra utalt, amely keretében uniós pénzeket vonhatnak meg a jogállamiságot megsértő tagállamoktól. A mechanizmust Magyarország és Lengyelország megtámadta az Európai Bíróságon – döntés októberben várható.

Összegezve:

miközben újabb politikai viszály dúl Brüsszel és Budapest között, a magyar helyreállítási terv jóváhagyása csúszik, ráadásul hamarosan élesedhet az uniós pénzeket veszélyeztető mechanizmus – azaz ebben a tekintetben a magyar kormány nem túl jó lapokkal vág neki a jövő évi választásoknak.

Videókommentárunkat arról, hogy meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól, pedig itt tekinthetik meg:    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG