<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.

Már augusztus elején “elered az uniós pénzeső” azokban az EU-tagországokban, amelyek helyreállítási terveit jóváhagyta az Európai Bizottság.

Meg tudom erősíteni, hogy az előfinanszírozás első kifizetéseit augusztus elejére tervezzük       

-mondta tegnap Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője sajtótájékoztatón.

Akik már kapnak... 

Spanyolország, amelynek tervét az elsők között fogadta el Brüsszel, például 9000 millió eurót kap majd az előfinanszírozás keretében. 

A spanyolok már örülhetnek: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök közösen ünnepelték a spanyol terv jóváhagyását Madridban 2021. június 16-án. EPA/FERNANDO VILLARA spanyolok már örülhetnek: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök közösen ünnepelték a spanyol terv jóváhagyását Madridban 2021. június 16-án. EPA/FERNANDO VILLAR

A helyreállítási tervek azt részletezik, hogyan és milyen célokra kívánja elkölteni az adott tagország a gigantikus, folyó áron mintegy 800 milliárd eurós uniós Helyreállítási Alapból neki járó összeget. A forrás elsősorban a koronavírus-válság okozta gazdasági károk enyhítését, valamint a gazdaságok modernizálását és reformját szolgálja.   

Spanyolországhoz hasonlóan már

augusztus elején pénzhez juthat Németország, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Belgium, Dánia, Görögország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Portugália, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia és Ciprus – az ő terveiknek ugyanis már szintén zöld jelzést adott az Európai Bizottság.

Az El País szerint közülük több tagállam, például Spanyolország nyomást gyakorolt az Európai Bizottságra és az Európai Tanácsra – utóbbi testület jóváhagyása szintén szükséges – az elmúlt hónapokban az első kifizetések átutalásának felgyorsítására.

... és akik még nem

A többi tagországnak viszont még várnia kell az uniós pénzesőre: Magyarország esetében minimum két hónapot csúszik a brüsszeli jóváhagyás.

A tárgyalásoknak a magyar tervről július 12-ig kellett volna lezárulniuk, ezt a határidőt tolták ki most szeptember 30-ig. A bizottsági szóvivő szerint a hosszabbítást ők kérték, amit a magyar hatóságok nem kifogásoltak.

Az Európai Bizottság konstruktívan együttműködik Magyarországgal azzal a céllal, hogy szeptember végére véglegesítse a terv értékelését

- fogalmazott a szóvivő.

A tét „egyébként” 7,2 milliárd euró, azaz mintegy 2500 milliárd forint. Ennyi vissza nem térítendő támogatás jár Magyarországnak a gigantikus alapból, amelynek finanszírozására az EU hiteleket vesz fel a pénzpiacokon.

Ami a többi tagállamot illeti, a szóvivő szerint Lengyelország, Svédország, Málta, Románia, Finnország és Észtország is kérte a tárgyalások meghosszabbítását két hónappal. A többi, még függőben lévő terv jóváhagyása a nyári szünet után várható, Hollandia és Bulgária pedig később nyújtja be terveit az új kormány megalakulásának csúszása miatt.

Magyarország miért nem kap?

Visszatérve a magyar szálra: miért csúszik jelentősen a magyar terv elfogadása?

A bizottsági szóvivő hét elején azt mondta: az Európai Bizottságnak azért van szüksége a hosszabbításra, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre minden szükséges információ megérkezésére, és értékelni tudják a megfelelést a szakmai elvárásoknak.

A Bizottság hivatalosan

a korrupció elleni harccal és a magyar bíróságok függetlenségével kapcsolatos hiányosságok miatt kérte a halasztást.

Brüsszeli lapok ugyanakkor emlékeztetnek: a patthelyzet azután állt elő, hogy

feszültté vált a viszony az Európai Bizottság és a magyar kormány között a kritikák szerint melegellenes, úgynevezett pedofiltörvény miatt.

Az Orbán-kormány pedig egyenesen azt állítja, hogy a Bizottság emiatt nem hagyta jóvá a magyar tervet, azaz politikai feltételt kötött egy gazdasági kérdéshez.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az elmúlt másfél hónapban sorra ellátogatott a zöld jelzést kapott országokba.

Magyarországra nem jött. A politikus egyúttal szégyenletesnek nevezte a magyar törvényt, a Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárásokat indított hazánkkal szemben a szexuális kisebbségek alapvető jogainak megsértése miatt.

Többfrontos háború

Bármi is van a késlekedés mögött, a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint a magyar kormány kitettsége jelenleg meglehetősen nagy nemzetközi téren.

A jogállamisági mechanizmus veszélye mellett ott van a Helyreállítási Alapból járó pénzek elköltésére benyújtott nemzeti terv is, amelyet még nem bírált el a Bizottság. Sok múlik az őszi német parlamenti választás kimenetelén is, és nem tudni azt sem, hogyan működik a Fidesz lobbiereje a Néppárton kívül

- mondta lapunknak korábban Feledy Botond külpolitikai szakértő.

A jogállamisági mechanizmus – az uniós források kifizetésének jogállami feltételekhez kötése – már év elején életbe lépett. Bár azt októberben még az Európai Bíróságnak is jóvá kell hagynia, a preventív szakasz már előtte elkezdődhet, mondta lapunknak korábban Gyévai Zoltán uniós szakértő, a brüsszeli Bruxinfo hírportál alapítója.

Ez pedig azt jelenti, hogy újabb – nem csak a Helyreállítási Alapot érintő – front nyílhat Brüsszel és a magyar kormány között.        

Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor egyelőre nem izgulja túl a dolgot: szerinte előbb-utóbb úgyis megjön majd a helyreállítási pénz Brüsszelből, amit addig költségvetési forrásokból pótolnak.

És mire költjük?

 A magyar kormány szerint tervének

legmeghatározóbb eleme az egészségügyi rendszer további fejlesztése, amire a források 34,1 százalékát szánják.

Kiemelt terület még a környezetbarát közlekedés, valamint az oktatási rendszerek átfogó fejlesztése, ideértve a felsőoktatást, a közoktatást, a szakképzést és a felnőttképzést: erre a két területre a pénzügyi keret 25, illetve 20,4 százalékát fordítják.

A további források a körforgásos gazdaságra való átállás elősegítésére, a legelmaradottabb települések felzárkóztatására, valamint környezetvédelmi kezdeményezésekre jutnak – már ha valóban ideérnek a pénzek Brüsszelből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Idén tényleg gazdag lesz az idősek karácsonya? A Hét Videója
Baka F. Zoltán - Izsó Márton | 2021. szeptember 24. 18:44
Valóban, eddig soha nem látott pénzt kapnak a rendes nyugdíjon felül a jogosultak év végén, de nagy az aránytalanság.
Makro / Külgazdaság Bizonytalan koalíciós politikát hozhat a vasárnapi német választás
Káncz Csaba | 2021. szeptember 24. 14:51
Három párt esetén a kormányalakító tárgyalások az eddigieknél is bonyolultabbak lesznek, hiszen a három formáció bel- és külpolitikájában érzékelhető távolságok vannak. Párizsban növekszik a félelem a hárompárti koalícióval meggyengülő Németországtól. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Makro / Külgazdaság Törlesztési csődközelben a China Evergrande
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 11:32
Közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz a China Evergrande, a második legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő csoport, miután elmulasztotta egyik dollárkötvényének kamatait kifizetni a csütörtöki határidőre.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a korábban elvett nyugdíjat még a választások előtt visszaadná
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 08:25
A miniszterelnök még nem látja a pontos megoldást, de mindent megtesz azért, hogy a 13. havi nyugdíjakat a tervezettnél gyorsabban kifizessék, és az érintettek még a választások előtt megkapják a pénzt.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Varga Mihály az adóvisszatérítésről
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 24. 07:24
Döntött a kormány a családi adóvisszatérítés részleteiről - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggel a közösségi oldalára feltöltött videóban.
Makro / Külgazdaság Hajléktalan tüntetők foglalták el a tőzsdét Brazíliában
MTI | 2021. szeptember 24. 06:54
Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai Sao Paulo, Latin-Amerika legnagyobb tőzsdéjét, hogy elítéljék az országban egyre növekvő egyenlőtlenséget.
Makro / Külgazdaság Választ Németország – Újabb kritikát kapott az Orbán-kormány
Wéber Balázs | 2021. szeptember 24. 05:34
A német választások kimenetele teljesen nyílt, de akár az SPD, akár a CDU-CSU nyer, csak kisebb pártokkal összefogva alakíthat majd kormányt, mondta Thomas Petersen, az Allensbach Közvéleménykutató Intézet projektvezetője a Privátbankár.hu-nak adott interjúban. A kommunikációs szakember szerint a német politika „hollandosodik”: két nagy erő helyett féltucatnyi, közel azonos erősségű párt alakíthatja a politikai életet. Szerinte Magyarország szempontjából szinte mindegy, hogy ki nyeri a német választást, a kormányzásra esélyes pártok külpolitikája ugyanis hasonló. A szakember, aki múlt héten tartott előadást Budapesten a Mathias Corvinus Collegium egyik intézetének meghívására, aggódik a magyarországi fejlemények miatt. Úgy érzi, hogy a rendezvényen megpróbálták eszközként felhasználni. Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a magyar kormány hatalmas pénzeket fordít propagandára.
Makro / Külgazdaság AUKUS: veszélybe került a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 18:32
Az új biztonságpolitikai megállapodás negatívan befolyásolja a már amúgy is megrendült atomsorompó szerződést. Az AUKUS után kevés érv marad a „Nyugat” kezében akár az iráni, akár az észak-koreai, esetleg japán, dél-koreai, szaúdi vagy török atomprogramokkal való nemzetközi vita során. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ürge-Vorsatz Diána: a karbonsemlegesség elérése már nem opció, hanem kötelesség
Tiszai Balázs | 2021. szeptember 23. 16:07
A klímakutató az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen beszélt arról, hogy már most mennyire kritikus szintre ért a klímaváltozás - de arról is, hogy az azt kiváltó fosszilis energiaipar leszerelése, bár rengetegbe kerül, megéri - anyagilag is.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos