<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Megkezdte a nemzeti helyreállítási tervek jóváhagyását az Európai Bizottság elnöke: Ursula von der Leyen elsőként Portugáliával közölte személyesen a jó hírt. Értesüléseink szerint az uniós politikus 12 országba látogat el első körben – Magyarország nincs közöttük. Hazánk 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást kap az uniós Helyreállítási Alapból, a hiteleket viszont csak projekttől függően hívja majd le. Az Európai Parlament attól tart, hogy egyes tagállamokban nem megfelelően fognak hasznosulni a gigantikus alapból származó pénzek.

Megkezdte európai körútját szerdán az Európai Bizottság elnöke: Ursula von der Leyen azért látogat el több uniós tagállamba, hogy egyeztesse és adott esetben jóváhagyja a múlt év végén elfogadott uniós Helyreállítási Alapból származó pénzek felhasználására kidolgozott nemzeti terveket.

Zöld jelzés Portugáliának  

Von der Leyen elsőként Portugáliát kereste fel tegnap, és közölte: az Európai Bizottság elfogadta a nemzeti tervüket. Az első kifizetésekre már júliusban sor kerülhet.

A terv egyértelműen teljesíti a közösen felállított komoly feltételeket. Nem kétséges, hogy az jelentősen át fogja alakítani Portugália gazdaságát

- mondta az uniós politikus, miután találkozott Antonio Costa portugál miniszterelnökkel Lisszabonban.

Portugália már örülhet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke  és Antonio Costa portugál miniszterelnök Lisszabonban 2021. június 16-án. EPA/TIAGO PETINGAPortugália már örülhet. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Antonio Costa portugál miniszterelnök Lisszabonban 2021. június 16-án. EPA/TIAGO PETINGA

Portugália áprilisban, az uniós tagállamok közül elsőként nyújtotta be Brüsszelnek a helyreállítási tervét, amely a reményeik szerint 3,5 százalékkal növeli majd a GDP-t 2025 végéig.

A plusz uniós forrásokra már csak azért is szüksége van a dél-európai országnak, mert a turizmusra épülő gazdaságuk több mint 80 éve nem látott mértékben, 7,6 százalékkal zuhant tavaly a koronavírus-járvány miatt.   

Az Európai Bizottság elnökének következő állomása Spanyolország volt. Csütörtökön Dániába és Görögországba, pénteken pedig Luxemburgba látogat majd el.

Magyar dátum még nincs

Egy brüsszeli, az uniós ügyekre rálátó forrás a Privátbankár.hu-nak azt mondta:

az Európai Bizottság elnöke első körben 12 országot keres fel a nemzeti tervekkel kapcsolatban. Ezen a listán Magyarország nem szerepel, azaz a budapesti vizit időpontja még nincs lefixálva.

Az Európai Bizottság az ezt firtató kérdésünkre egyelőre nem válaszolt.

Forrásunk emlékeztetett: a terveket a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak is jóvá kell még hagynia.

Kérdés, hogy Magyarország a sorrendben itt hova kerül, kész lehet-e a következő ülésre az anyag, vagy csak a rákövetkezőn kerül majd sorra

- tette hozzá.

A magyar kormány egyébként május 11-én nyújtotta be a tervét Brüsszelnek.

Von der Leyen a héten azt mondta, hogy a Bizottság – miután „intenzív párbeszédet folytatott” a kormányokkal – már befejezte számos terv értékelését. A politikus a következő hetekben újabb tagállamokat fog felkeresni.          

Utalt arra is, hogy minden kormánnyal személyesen fog egyeztetni.

Minden tagállamot meg fogok látogatni, hogy lássam a NextGenerationEU (a Helyreállítási Alap) hatását a gyakorlatban

- fogalmazott.

Már épül az Alap

Az Európai Bizottság elnöke bejelentette azt is, hogy a Bizottság kedden megkezdte az alapot finanszírozó források felhajtását: első kötvénykibocsátásával 20 milliárd euró forrást vont be, és a nagy befektetői érdeklődésnek köszönhetően kedvező árazási feltételeket ért el.

Tájékoztatása szerint a Bizottság

legfeljebb 800 milliárd euró forrást fog bevonni  a tőkepiacokról 2026 végéig az alap finanszírozására.

Ebből 386 milliárd euró kölcsönök, 407,5 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatások formájában lesz elérhető a helyreállítási eszköz (RRF) és az uniós költségvetés által finanszírozott további programok keretében. Ez évente átlagosan mintegy 150 milliárd eurós hitelfelvételt jelent.

A vissza nem térítendő támogatásból Magyarországnak 7,2 milliárd euró, azaz mai árfolyamon több mint 2500 milliárd forint jár. A hitelkeretet viszont nem teljesen veszi igénybe a magyar kormány.

Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, hogy

a kormány a hiteleket csak projekttől függően, egyedi döntések alapján hívja majd le, hogy elkerülje a túlzott eladósodást.

De mire költjük?

A nagy kérdés persze az, hogy mire fog elmenni ez a temérdek pénz. A Helyreállítási Alap

elsődleges célja, hogy a tagállamok megerősödve kerüljenek ki a koronavírus-járványból, átalakítsák gazdaságaikat, valamint lehetőségeket és munkahelyeket teremtsenek.

A források 40 százalékának az éghajlat-politika és a biológiai sokféleség általános érvényesítéséhez, 20 százalékának pedig az európai digitális stratégiához és a digitális egységes piac megvalósításához kell hozzájárulnia. Legalább 7 százalékát pedig hat európai prioritáshoz (zöldpolitika, digitális átállás, gazdasági kohézió, termelékenység és versenyképesség, társadalmi és területi kohézió, intézményi ellenállóképesség finanszírozása) kapcsolódó beruházási és reformintézkedésekre kell fordítani.

A magyar kormány szerint tervének

legmeghatározóbb eleme az egészségügyi rendszer további fejlesztése, amire a források 34,1 százalékát szánják.

Kiemelt terület még a környezetbarát közlekedés, valamint az oktatási rendszerek átfogó fejlesztése, ideértve a felsőoktatást, a közoktatást, a szakképzést és a felnőttképzést: erre a két területre a pénzügyi keret 25, illetve 20,4 százalékát fordítják.

A további források a körforgásos gazdaságra való átállás elősegítésére, a legelmaradottabb települések felzárkóztatására, valamint környezetvédelmi kezdeményezésekre jutnak.

Von der Leyen azt ígéri, hogy rajta tartják majd a szemüket a forrásokon.    

Jó, hogy van egy tervünk, de ez csak a kezdet. Most át kell ültetnünk ezt a gyakorlatba. Meg kell kezdenünk gazdaságaink átalakítását. És biztosnak kell lennünk abban, hogy a tervek összhangban vannak az európai prioritásokkal. (…) Nagyon figyelni fogunk arra, hogy a célokat pontosan megvalósítsák.

Korrupciótól tart az EP

Az Európai Parlament (EP) viszont kételkedik ebben. A képviselők múlt héten felszólították a Bizottságot: ne engedjen a politikai nyomásnak és csak olyan terveket hagyjon jóvá, amelyek teljes egészében megfelelnek a kitűzött céloknak.

Az EP szerint a Bizottságnak nem szabad elfogadni valódi hozzáadott érték nélküli, „újracsomagolt” projekteket, és ragaszkodnia kell ahhoz, hogy minden reform- és beruházási tervben releváns, egyértelmű, részletes és megfelelőképpen ellenőrzött mérföldkövek, célok és költségszámítások szerepeljenek. Mint fogalmaznak:

Csak így előzhető meg és észlelhető a források felhasználása során a korrupció, a csalás és az összeférhetetlenség.

Összefoglalva: az EP félelme szerint Brüsszel túl könnyelműen osztogatja majd a gigantikus összegeket, amelyek így nem a megfelelő módon fognak hasznosulni.

Politikailag nagyon veszélyes lenne a Bizottság számára, ha nagy csinnadrattával végiglátogatja az uniós tagállamokat, és olyan tervekre bólint rá, amelyekről a végén kiderül, hogy piszkos, rosszul megtervezett vagy a múltba tekintő befektetéseket finanszíroznak

jelentette ki Damian Boeselager, a Zöldek/Európai Szabad Szövetsége EP-képviselője egy múlt heti háttérbeszélgetésen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos