6p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az Európai Parlament attól tart, hogy az Európai Bizottság nem kontrollálja majd megfelelően az uniós Helyreállítási Alapból a tagállamoknak járó pénzeket, amelyeket így nem a megfelelő célokra fognak elkölteni – derült ki egy hétfői EP-háttérbeszélgetésen. Az EP szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke néhány héten belül ellátogat a tagállamokba, és megkezdheti a „zsíros csekkek” kiállítását. Magyarország több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra jogosult – lapunk megkérdezte, mit gondolnak az ennek elköltésére benyújtott tervről az EP-ben.

Az Európai Bizottság hamarosan elkezdi nyilvánosságra hozni azoknak a nemzeti terveknek az értékelését, amelyeket a tagállamok nyújtottak be arra vonatkozóan, hogy mire kívánják elkölteni a 750 milliárd eurós uniós Helyreállítási Alapból nekik járó részt.

Az Európai Parlament (EP) három illetékes képviselője hétfőn egy online háttérbeszélgetésen mondta el, milyen elvárásaik vannak a Bizottsággal szemben, és milyen veszélyeket látnak az értékelési folyamatban.

Gigantikus projekt: a Helyreállítási Alap plakátja az Európai Bizottság épületének falán Brüsszelben. EPA/OLIVIER HOSLETGigantikus projekt: a Helyreállítási Alap plakátja az Európai Bizottság épületének falán Brüsszelben. EPA/OLIVIER HOSLET

Zsíros csekkek

A beszélgetésen elhangzott: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke június közepén „európai turnéba” kezd, azaz külön-külön tárgyal majd a tagállamokkal a nemzeti tervekről.

Nem elfogadható, hogy von der Leyen már a következő hetekben ellátogat a tagállamokba, és elkezd zsíros csekkeket osztogatni

-mondta Markus Ferber, az Európai Néppárt EP-képviselője. Ezzel arra utalt, hogy – félelmeik szerint – Brüsszel túl könnyelműen osztogatja majd a gigantikus összegeket, amelyek így nem a megfelelő módon fognak hasznosulni.

Nagyon aggódunk amiatt, hogy a Bizottságnak ebben a fontos időszakban nincs meg a politikai akarata arra, hogy megvédje a törvényi előírásokat a nemzeti kormányokkal szemben. (…) Politikailag nagyon veszélyes lenne a Bizottság számára, ha nagy csinnadrattával végiglátogatja az uniós tagállamokat, és olyan tervekre bólint rá, amelyekről a végén kiderül, hogy piszkos, rosszul megtervezett vagy a múltba tekintő befektetéseket finanszíroznak

-tette hozzá Damian Boeselager, a Zöldek/Európai Szabad Szövetsége EP-képviselője.

Markus Ferber, aki egyes tagállami terveket már megismert kollégáival együtt, úgy véli, hogy a nemzeti tervek nem elég reformorientáltak, és emiatt nem lesz megfelelő hatásuk.   

Döntő fontosságú, hogy a kifizetések feltétele a reformok teljesítése legyen.

Felkészülés a jövőre

Szerinte lényeges, hogy a tervekből finanszírozott befektetések gazdaságilag értéktöbbletet képviseljenek, és hosszútávra szóljanak. Az pedig elfogadhatatlan, ha a tagállamok hosszútávon állami feladatok, régi tervek finanszírozására használják a Helyreállítási Alapot ahelyett, hogy új projekteket finanszíroznának belőle.      

Az a fontos, hogy a nemzeti újjáépítési tervek segítsék az európai gazdaság és társadalom felkészülését a jövőre. Ezért a klímavédelemre, a digitalizációra és a társadalmi egyensúlyra kell koncentrálnunk

-mondta ezzel összhangban Joachim Schuster, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének EP-képviselője.

A képviselők kifogásolták azt is, hogy a Bizottság szerintük nem vonja be az EP-t megfelelően az értékelési folyamatba, nem ad számukra elegendő információt, és nem veszi figyelembe eléggé a véleményüket. Utaltak arra, hogy ezt más területen „megtorolhatják” majd.

A helyreállítási tervekről egyébként kedden lesz vita az EP-ben, az ezzel kapcsolatos szavazásra pedig csütörtökön kerül sor.

A Privátbankár.hu kérdésére, miszerint elemezték-e már a magyar tervet, és ha igen, mit gondolnak róla, Markus Ferber azt válaszolta:

a magyar dokumentumot nemrég nyújtották be, ő még nem olvasta, így nem is tud nyilatkozni róla.

2500 milliárd jut nekünk

A magyar kormány május 11-én nyújtotta be az Európai Bizottságnak a Helyreállítási Alap igénybevételére kidolgozott tervet. Ez 7,2 milliárd euró, azaz több mint 2500 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési projektet foglal össze a következő hat évre.

A kormány szerint a magyar terv

legmeghatározóbb eleme az egészségügyi rendszer további fejlesztése, amire a források 34,1 százalékát szánják.

Kiemelt terület emellett a környezetbarát közlekedés, valamint az oktatási rendszerek átfogó fejlesztése, ide értve a felsőoktatást, a közoktatást, a szakképzést és a felnőttképzést: erre a két területre a pénzügyi keret 25, illetve 20,4 százalékát fordítják.

A további források a körforgásos gazdaságra való átállás elősegítésére, a legelmaradottabb települések felzárkóztatására, valamint környezetvédelmi kezdeményezésekre jutnak. A fejlesztési területeket a kormány a saját nemzeti stratégiai célkitűzéseihez igazította.

Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szerint az uniós döntéshozatali eljárás mintegy három hónapig tart a dokumentum benyújtásától számítva. Ennek során folytatják az egyeztetéseket, ugyanakkor

szerinte alapvető módosításokra nem lesz szükség, legfeljebb részkérdésekről folyhatnak még további technikai egyeztetések.

A magyar kormány várakozásai szerint augusztusban kapja majd meg Brüsszel jóváhagyását.

A hitelt nem kérjük

Az uniós szinten tavaly év végén elfogadott, 750 milliárd eurós Helyreállítási Alap (vagy más néven Next Generation EU) célja, hogy a tagállamok megerősödve kerüljenek ki a koronavírus-járványból, átalakítsák gazdaságaikat, valamint lehetőségeket és munkahelyeket teremtsenek.

Az alap legjelentősebb részét a 672,5 milliárd eurós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz teszi ki. Ebből 360 milliárd euró kölcsön, 312,5 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatás.

Magyarország ebből

csak a vissza nem térítendő támogatást kívánja felhasználni (ez 7,2 milliárd euró), a hitelkeretet egyelőre nem.

Ugyanakkor 2023-ig még lehetőség van erre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, hogy

a kormány a hiteleket csak projekttől függően, egyedi döntések alapján hívja majd le. Így akarja ugyanis elkerülni a túlzott eladósodást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Közel 10 éve nem látott lépésre készülnek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. június 22. 05:14
Kamatot utoljára 2011 decemberében emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), s most valami egetrengetőnek kellene történnie ahhoz, hogy a Monetáris Tanács mai ülésén ne vigye feljebb a 0,6 százalékos jegybanki alapkamatot, amit a vártnál tartósabban velünk maradó magasabb infláció leszorítása indokol. Csupán a kamatemelés mértéke a kérdéses. Míg néhány hete még az tűnt valószínűnek, hogy a ráta most 0,15 százalékponttal növekedhet, s esetleg egy hónap múlva ugyanennyivel, nem kizárt, hogy ez egy lépésben megtörténhet, sőt, vannak olyanok a piacon, akik mára már az 1 százalékos bűvös határ elérését vizionálják.
Makro / Külgazdaság 233 háziorvos adta fel a praxisát a járvány alatt
Kormos Olga | 2021. június 21. 18:46
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adataiból az derül ki, hogy a járvány ideje alatt 233 háziorvos hagyta ott a praxisát.
Makro / Külgazdaság Kína elleni háború - az admirális forgatókönyve
Káncz Csaba | 2021. június 21. 15:11
Az admirális úgy kalkulál, hogy egy háború esetén az USA elsősorban a légierejére és haditengerészetére támaszkodna, egy szárazföldi háborút kizártnak tart.  A kommunista pártlap szerint az USA nem tervezi Kína katonai megszállását, mivel Peking nukleáris hatalom.   Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Matolcsy György keményen nekiment a kormánynak
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 13:21
A jegybankelnök cikkében hibásnak nevezte, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2022. évi költségvetést és annak az 5,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra vonatkozó előirányzatát, mivel – ahogy Matolcsy György fogalmaz – feleslegesen épít be jelentős kockázatokat a magyar gazdaság működésébe.
Makro / Külgazdaság Németország lóhalálában olt, hogy megelőzze a delta variáns hullámát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 21. 12:23
Az ország lakosságának több mint 30 százaléka már teljesen immunizált.
Makro / Külgazdaság 8 éve nem volt ilyen drága a benzin, mint lesz szerdától
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 11:28
Szerdától további 5-5 forinttal megy feljebb mind a benzin, mind a gázolaj literenkénti bruttó átlagára, ami azt jelenti, hogy a hét közepétől már 10-10 forinttal magasabb árakon tankolhatunk,  mint tehettük csütörtök éjfélig.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 5 millió 411 ezer a beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 09:21
A hétfői adatok is kedvező járványhelyzetről árulkodnak idehaza. A járvány lecsengésével a hétvégén már nem közöltek adatokat az illetékes szervek, így hétfőn reggel a hétvége összesített számait ismerhettük meg.
Makro / Külgazdaság Olyan optimista lett a hazai üzleti világ, mint a koronavírus-járvány kezdete óta soha
MTI | 2021. június 21. 08:34
Hatalmas javulások után júniusban már ott tart az optimizmus, ahol tavaly év elején tartott, mutatja ki a GKI konjunktúraindexe.
Makro / Külgazdaság Népszava: a kórházakban folytatódhat a „nemreform”
Privátbankár.hu | 2021. június 21. 08:00
Még idén mintegy 22 milliárd forinttal ösztönözné a kormányzat egyebek mellett a járvány miatt elmaradt beavatkozások felgyorsítását – derül ki a kórházi ellátások újraindításáról szóló minisztériumi javaslatból.
Makro / Külgazdaság Év végéig élnek a kedvező szabályok a Szép-kártyánál
MTI | 2021. június 21. 06:52
A Szép-kártya kedvező szabályai több mint 50 milliárd forintot hagyhatnak az érintetteknél az idén. A csaknem felére csökkentett adó mellett a munkavállalóknak adható összeg is megduplázódott, a kedvező szabályok a kormány egyik újabb döntése nyomán az év végéig fennmaradnak - mondta Tállai András az MTI-nek.
hírlevél
depositphotos