6p

Az Európai Parlament attól tart, hogy az Európai Bizottság nem kontrollálja majd megfelelően az uniós Helyreállítási Alapból a tagállamoknak járó pénzeket, amelyeket így nem a megfelelő célokra fognak elkölteni – derült ki egy hétfői EP-háttérbeszélgetésen. Az EP szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke néhány héten belül ellátogat a tagállamokba, és megkezdheti a „zsíros csekkek” kiállítását. Magyarország több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra jogosult – lapunk megkérdezte, mit gondolnak az ennek elköltésére benyújtott tervről az EP-ben.

Az Európai Bizottság hamarosan elkezdi nyilvánosságra hozni azoknak a nemzeti terveknek az értékelését, amelyeket a tagállamok nyújtottak be arra vonatkozóan, hogy mire kívánják elkölteni a 750 milliárd eurós uniós Helyreállítási Alapból nekik járó részt.

Az Európai Parlament (EP) három illetékes képviselője hétfőn egy online háttérbeszélgetésen mondta el, milyen elvárásaik vannak a Bizottsággal szemben, és milyen veszélyeket látnak az értékelési folyamatban.

Gigantikus projekt: a Helyreállítási Alap plakátja az Európai Bizottság épületének falán Brüsszelben. EPA/OLIVIER HOSLET
Gigantikus projekt: a Helyreállítási Alap plakátja az Európai Bizottság épületének falán Brüsszelben. EPA/OLIVIER HOSLET

Zsíros csekkek

A beszélgetésen elhangzott: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke június közepén „európai turnéba” kezd, azaz külön-külön tárgyal majd a tagállamokkal a nemzeti tervekről.

Nem elfogadható, hogy von der Leyen már a következő hetekben ellátogat a tagállamokba, és elkezd zsíros csekkeket osztogatni

-mondta Markus Ferber, az Európai Néppárt EP-képviselője. Ezzel arra utalt, hogy – félelmeik szerint – Brüsszel túl könnyelműen osztogatja majd a gigantikus összegeket, amelyek így nem a megfelelő módon fognak hasznosulni.

Nagyon aggódunk amiatt, hogy a Bizottságnak ebben a fontos időszakban nincs meg a politikai akarata arra, hogy megvédje a törvényi előírásokat a nemzeti kormányokkal szemben. (…) Politikailag nagyon veszélyes lenne a Bizottság számára, ha nagy csinnadrattával végiglátogatja az uniós tagállamokat, és olyan tervekre bólint rá, amelyekről a végén kiderül, hogy piszkos, rosszul megtervezett vagy a múltba tekintő befektetéseket finanszíroznak

-tette hozzá Damian Boeselager, a Zöldek/Európai Szabad Szövetsége EP-képviselője.

Markus Ferber, aki egyes tagállami terveket már megismert kollégáival együtt, úgy véli, hogy a nemzeti tervek nem elég reformorientáltak, és emiatt nem lesz megfelelő hatásuk.   

Döntő fontosságú, hogy a kifizetések feltétele a reformok teljesítése legyen.

Felkészülés a jövőre

Szerinte lényeges, hogy a tervekből finanszírozott befektetések gazdaságilag értéktöbbletet képviseljenek, és hosszútávra szóljanak. Az pedig elfogadhatatlan, ha a tagállamok hosszútávon állami feladatok, régi tervek finanszírozására használják a Helyreállítási Alapot ahelyett, hogy új projekteket finanszíroznának belőle.      

Az a fontos, hogy a nemzeti újjáépítési tervek segítsék az európai gazdaság és társadalom felkészülését a jövőre. Ezért a klímavédelemre, a digitalizációra és a társadalmi egyensúlyra kell koncentrálnunk

-mondta ezzel összhangban Joachim Schuster, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének EP-képviselője.

A képviselők kifogásolták azt is, hogy a Bizottság szerintük nem vonja be az EP-t megfelelően az értékelési folyamatba, nem ad számukra elegendő információt, és nem veszi figyelembe eléggé a véleményüket. Utaltak arra, hogy ezt más területen „megtorolhatják” majd.

A helyreállítási tervekről egyébként kedden lesz vita az EP-ben, az ezzel kapcsolatos szavazásra pedig csütörtökön kerül sor.

A Privátbankár.hu kérdésére, miszerint elemezték-e már a magyar tervet, és ha igen, mit gondolnak róla, Markus Ferber azt válaszolta:

a magyar dokumentumot nemrég nyújtották be, ő még nem olvasta, így nem is tud nyilatkozni róla.

2500 milliárd jut nekünk

A magyar kormány május 11-én nyújtotta be az Európai Bizottságnak a Helyreállítási Alap igénybevételére kidolgozott tervet. Ez 7,2 milliárd euró, azaz több mint 2500 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési projektet foglal össze a következő hat évre.

A kormány szerint a magyar terv

legmeghatározóbb eleme az egészségügyi rendszer további fejlesztése, amire a források 34,1 százalékát szánják.

Kiemelt terület emellett a környezetbarát közlekedés, valamint az oktatási rendszerek átfogó fejlesztése, ide értve a felsőoktatást, a közoktatást, a szakképzést és a felnőttképzést: erre a két területre a pénzügyi keret 25, illetve 20,4 százalékát fordítják.

A további források a körforgásos gazdaságra való átállás elősegítésére, a legelmaradottabb települések felzárkóztatására, valamint környezetvédelmi kezdeményezésekre jutnak. A fejlesztési területeket a kormány a saját nemzeti stratégiai célkitűzéseihez igazította.

Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szerint az uniós döntéshozatali eljárás mintegy három hónapig tart a dokumentum benyújtásától számítva. Ennek során folytatják az egyeztetéseket, ugyanakkor

szerinte alapvető módosításokra nem lesz szükség, legfeljebb részkérdésekről folyhatnak még további technikai egyeztetések.

A magyar kormány várakozásai szerint augusztusban kapja majd meg Brüsszel jóváhagyását.

A hitelt nem kérjük

Az uniós szinten tavaly év végén elfogadott, 750 milliárd eurós Helyreállítási Alap (vagy más néven Next Generation EU) célja, hogy a tagállamok megerősödve kerüljenek ki a koronavírus-járványból, átalakítsák gazdaságaikat, valamint lehetőségeket és munkahelyeket teremtsenek.

Az alap legjelentősebb részét a 672,5 milliárd eurós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz teszi ki. Ebből 360 milliárd euró kölcsön, 312,5 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatás.

Magyarország ebből

csak a vissza nem térítendő támogatást kívánja felhasználni (ez 7,2 milliárd euró), a hitelkeretet egyelőre nem.

Ugyanakkor 2023-ig még lehetőség van erre.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, hogy

a kormány a hiteleket csak projekttől függően, egyedi döntések alapján hívja majd le. Így akarja ugyanis elkerülni a túlzott eladósodást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG