<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Kötelezettségszegési eljárásokat indít az Európai Bizottság Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a szexuális kisebbségek alapvető jogainak megsértése miatt, valamint az Európai Bírósághoz fordul a magyar menekültpolitika miatt. A viszony elmérgesedése Brüsszellel nagyon rosszkor jön a magyar kormánynak, hiszen 2500 milliárd forint friss uniós támogatás engedélyezése van függőben – Brüsszel a napokban elhalasztotta az ezzel kapcsolatos magyar terv engedélyezését.

Jogi lépéseket tesz Magyarországgal és Lengyelországgal szemben az Európai Bizottság a szexuális kisebbségek (LMBTQ) alapvető jogainak megsértése miatt, derül ki a testület közleményéből.

Az egyenlőség, valamint az emberi jogok és a méltóság tiszteletben tartása az EU alapértékei. A Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál ezen értékek megvédésére

- teszik hozzá, és részletesen kifejtik, pontosan mi a kifogásuk a magyar törvénnyel.     

Brüsszel: diszkriminatív a magyar törvény  

Ezzel kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban azt mondta:

az diszkriminálja a szexuális kisebbségeket (például a melegeket),  hiszen megtiltja a velük kapcsolatos ismeretterjesztő  információk bemutatását a 18 év alattiak körében.

Egyúttal szégyenletesnek nevezte a törvényt az Európai Parlament ez ügyben tartott múlt heti vitáján. A magyar kormány vitatja az uniós kritikát.

Ursula von der Leyen: ragaszkodunk az uniós értékek betartásához. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois LenoirUrsula von der Leyen: ragaszkodunk az uniós értékek betartásához. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir

Az EU végrehajtó testülete  –  az úgynevezett kötelezettségszegési eljárás keretében – első körben levelet küld a magyar kormánynak. A protokoll szerint ebben további információkat kér a kabinettől, amelynek 

a megszabott határidőn, két hónapon belül részletes választ kell adnia a Bizottság felvetéseire.      

Ha Magyarország ezt követően sem szünteti meg a Bizottság által jogsértőnek ítélt állapotot, Brüsszel az ügyet az EU Bírósága elé utalhatja.

Emellett a Bizottság mai bejelentése szerint az Európai Bírósághoz fordul amiatt, hogy szerintük Magyarország jogtalanul korlátozza a rászorulók hozzáférését az uniós menekültügyi rendszerhez. 

Az újabb uniós eljárás Magyarországgal szemben várható volt, hiszen Brüsszel az elmúlt hetekben már erősen kritizálta a magyar kormányt a melegellenesnek tartott, úgynevezett pedofiltörvény miatt.

Ursula von der Leyen már akkor figyelmeztetett:

a törvény ellentmond az EU alapértékeinek, a Bizottság pedig minden, rendelkezésére álló eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy azokat megvédje.

2500 milliárd forint a tét

Az újabb konfliktus nagyon rosszkor jött a magyar kormánynak, hiszen jelenleg függőben van 7,2 milliárd euró  (mintegy 2500 milliárd forint) friss uniós forrás folyósításának engedélyezése. Vissza nem térítendő támogatásról van szó, amely az újonnan létrehozott uniós Helyreállítási Alapból jár Magyarországnak.  

Az ennek elköltésére összeállított magyar tervet július 12-ig kellett volna elfogadnia az Európai Bizottságnak, de ez nem történt meg.

Sajtóértülések szerint a Bizottság a terv azon részével elégedetlen, amelyben a korrupcióellenes erőfeszítésekről van szó,

ugyanakkor a pénz visszatartásával a jogállamisági kritériumok betartására is ösztönzi a kormányt.

Egy bizottsági szóvivő szerint két hónappal hosszabbítanák meg a jóváhagyási határidőt, ami azt jelentené, hogy ősz előtt semmiképp sem kezdődhetnek meg a kifizetések.      

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csúszással kapcsolatban a mai Kormányinfón azt mondta:

türelmesek, mindenre felkészültek, és minden uniós forrást képesek biztosítani. Megjegyezte, hogy legutóbb másfél évig tartott a megegyezés az új, 7 éves uniós költségvetésről.       

Hozzátette: számítottak a kötelezettségszegési eljárások megindítására.  

A Miniszterelnökség korábbi közleménye szerint folyamatosak a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság között a terv elfogadásáról. Szerintük azok közel voltak a lezáráshoz, ugyanakkor a „gyermekvédelmi törvény” elfogadását követően a Bizottság "abszurd követelésekkel állt elő". 

Itt az uniós atomfegyver 

A magyar kormánnyal – vagy bármelyik problémás tagállammal – szemben ráadásul új eszközt is bevethet az Európai Bizottság: a jogállamisági mechanizmus keretében uniós forrásokat lehet megvonni országoktól, ha azok megsértik a demokráciát és veszélyeztetik az EU pénzügyi érdekeit.

Ursula von der Leyen szerint a mechanizmus már ősztől élesedhet.

Nemzetközi színtéren tehát most „nagy a kitettsége” az Orbán-kormánynak, mondta korábban lapunknak Feledy Botond külpolitikai elemző.

Szerinte sok múlik azon, hogyan „viselkedik” a magyar kormány a közeljövőben, azaz mennyire vívja ki Brüsszel és a tagállamok haragját.

Korábbi videókommentárunkat arról, hogy meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól, és milyen hatása lehet ennek a jövő tavaszi választásokra, itt tekinthetik meg:  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG