<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kötelezettségszegési eljárásokat indít az Európai Bizottság Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a szexuális kisebbségek alapvető jogainak megsértése miatt, valamint az Európai Bírósághoz fordul a magyar menekültpolitika miatt. A viszony elmérgesedése Brüsszellel nagyon rosszkor jön a magyar kormánynak, hiszen 2500 milliárd forint friss uniós támogatás engedélyezése van függőben – Brüsszel a napokban elhalasztotta az ezzel kapcsolatos magyar terv engedélyezését.

Jogi lépéseket tesz Magyarországgal és Lengyelországgal szemben az Európai Bizottság a szexuális kisebbségek (LMBTQ) alapvető jogainak megsértése miatt, derül ki a testület közleményéből.

Az egyenlőség, valamint az emberi jogok és a méltóság tiszteletben tartása az EU alapértékei. A Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál ezen értékek megvédésére

- teszik hozzá, és részletesen kifejtik, pontosan mi a kifogásuk a magyar törvénnyel.     

Brüsszel: diszkriminatív a magyar törvény  

Ezzel kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban azt mondta:

az diszkriminálja a szexuális kisebbségeket (például a melegeket),  hiszen megtiltja a velük kapcsolatos ismeretterjesztő  információk bemutatását a 18 év alattiak körében.

Egyúttal szégyenletesnek nevezte a törvényt az Európai Parlament ez ügyben tartott múlt heti vitáján. A magyar kormány vitatja az uniós kritikát.

Ursula von der Leyen: ragaszkodunk az uniós értékek betartásához. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois LenoirUrsula von der Leyen: ragaszkodunk az uniós értékek betartásához. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir

Az EU végrehajtó testülete  –  az úgynevezett kötelezettségszegési eljárás keretében – első körben levelet küld a magyar kormánynak. A protokoll szerint ebben további információkat kér a kabinettől, amelynek 

a megszabott határidőn, két hónapon belül részletes választ kell adnia a Bizottság felvetéseire.      

Ha Magyarország ezt követően sem szünteti meg a Bizottság által jogsértőnek ítélt állapotot, Brüsszel az ügyet az EU Bírósága elé utalhatja.

Emellett a Bizottság mai bejelentése szerint az Európai Bírósághoz fordul amiatt, hogy szerintük Magyarország jogtalanul korlátozza a rászorulók hozzáférését az uniós menekültügyi rendszerhez. 

Az újabb uniós eljárás Magyarországgal szemben várható volt, hiszen Brüsszel az elmúlt hetekben már erősen kritizálta a magyar kormányt a melegellenesnek tartott, úgynevezett pedofiltörvény miatt.

Ursula von der Leyen már akkor figyelmeztetett:

a törvény ellentmond az EU alapértékeinek, a Bizottság pedig minden, rendelkezésére álló eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy azokat megvédje.

2500 milliárd forint a tét

Az újabb konfliktus nagyon rosszkor jött a magyar kormánynak, hiszen jelenleg függőben van 7,2 milliárd euró  (mintegy 2500 milliárd forint) friss uniós forrás folyósításának engedélyezése. Vissza nem térítendő támogatásról van szó, amely az újonnan létrehozott uniós Helyreállítási Alapból jár Magyarországnak.  

Az ennek elköltésére összeállított magyar tervet július 12-ig kellett volna elfogadnia az Európai Bizottságnak, de ez nem történt meg.

Sajtóértülések szerint a Bizottság a terv azon részével elégedetlen, amelyben a korrupcióellenes erőfeszítésekről van szó,

ugyanakkor a pénz visszatartásával a jogállamisági kritériumok betartására is ösztönzi a kormányt.

Egy bizottsági szóvivő szerint két hónappal hosszabbítanák meg a jóváhagyási határidőt, ami azt jelentené, hogy ősz előtt semmiképp sem kezdődhetnek meg a kifizetések.      

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csúszással kapcsolatban a mai Kormányinfón azt mondta:

türelmesek, mindenre felkészültek, és minden uniós forrást képesek biztosítani. Megjegyezte, hogy legutóbb másfél évig tartott a megegyezés az új, 7 éves uniós költségvetésről.       

Hozzátette: számítottak a kötelezettségszegési eljárások megindítására.  

A Miniszterelnökség korábbi közleménye szerint folyamatosak a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság között a terv elfogadásáról. Szerintük azok közel voltak a lezáráshoz, ugyanakkor a „gyermekvédelmi törvény” elfogadását követően a Bizottság "abszurd követelésekkel állt elő". 

Itt az uniós atomfegyver 

A magyar kormánnyal – vagy bármelyik problémás tagállammal – szemben ráadásul új eszközt is bevethet az Európai Bizottság: a jogállamisági mechanizmus keretében uniós forrásokat lehet megvonni országoktól, ha azok megsértik a demokráciát és veszélyeztetik az EU pénzügyi érdekeit.

Ursula von der Leyen szerint a mechanizmus már ősztől élesedhet.

Nemzetközi színtéren tehát most „nagy a kitettsége” az Orbán-kormánynak, mondta korábban lapunknak Feledy Botond külpolitikai elemző.

Szerinte sok múlik azon, hogyan „viselkedik” a magyar kormány a közeljövőben, azaz mennyire vívja ki Brüsszel és a tagállamok haragját.

Korábbi videókommentárunkat arról, hogy meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól, és milyen hatása lehet ennek a jövő tavaszi választásokra, itt tekinthetik meg:  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Makro / Külgazdaság A fertőzöttek száma 244 millió, a halálos áldozatoké több mint 4,954 millió a világon
MTI | 2021. október 26. 06:51
A világon 244 059 001 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig hivatalosan a járvány alatt, a halálos áldozatok száma 4 954 560 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Lengyel kormányfő: nem fenyeget a Polexit, de megvédjük a jogainkat
Wéber Balázs | 2021. október 26. 05:33
A lengyelek túlnyomó többsége EU-tag szeretne maradni, a kilépés veszélye nem áll fenn, mondta egy lapinterjúban Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: minden lehetséges eszközzel megvédik majd a jogaikat, ha az Európai Bizottság visszatartja a nekik járó pénzeket. Brüsszel egyelőre sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal szemben nem indítja meg az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági eljárást, a Helyreállítási Alap forrásait azonban már visszatartja. Az Európai Parlament még keményebb fellépést követel, és perrel fenyegeti a bizottságot.
Makro / Külgazdaság Mik a NATO tervei a Moszkva-Peking tengellyel kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. október 25. 15:12
A Moszkva-Peking tengelyt a NATO már egységes egészként kezeli.  A tengely egyelőre stabil, de Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és az arktikus térségben komoly érdekellentétek lappanganak.  Káncz Csaba jegyzete.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos