5p

Kötelezettségszegési eljárásokat indít az Európai Bizottság Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a szexuális kisebbségek alapvető jogainak megsértése miatt, valamint az Európai Bírósághoz fordul a magyar menekültpolitika miatt. A viszony elmérgesedése Brüsszellel nagyon rosszkor jön a magyar kormánynak, hiszen 2500 milliárd forint friss uniós támogatás engedélyezése van függőben – Brüsszel a napokban elhalasztotta az ezzel kapcsolatos magyar terv engedélyezését.

Jogi lépéseket tesz Magyarországgal és Lengyelországgal szemben az Európai Bizottság a szexuális kisebbségek (LMBTQ) alapvető jogainak megsértése miatt, derül ki a testület közleményéből.

Az egyenlőség, valamint az emberi jogok és a méltóság tiszteletben tartása az EU alapértékei. A Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál ezen értékek megvédésére

- teszik hozzá, és részletesen kifejtik, pontosan mi a kifogásuk a magyar törvénnyel.     

Brüsszel: diszkriminatív a magyar törvény  

Ezzel kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban azt mondta:

az diszkriminálja a szexuális kisebbségeket (például a melegeket),  hiszen megtiltja a velük kapcsolatos ismeretterjesztő  információk bemutatását a 18 év alattiak körében.

Egyúttal szégyenletesnek nevezte a törvényt az Európai Parlament ez ügyben tartott múlt heti vitáján. A magyar kormány vitatja az uniós kritikát.

Ursula von der Leyen: ragaszkodunk az uniós értékek betartásához. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir
Ursula von der Leyen: ragaszkodunk az uniós értékek betartásához. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir

Az EU végrehajtó testülete  –  az úgynevezett kötelezettségszegési eljárás keretében – első körben levelet küld a magyar kormánynak. A protokoll szerint ebben további információkat kér a kabinettől, amelynek 

a megszabott határidőn, két hónapon belül részletes választ kell adnia a Bizottság felvetéseire.      

Ha Magyarország ezt követően sem szünteti meg a Bizottság által jogsértőnek ítélt állapotot, Brüsszel az ügyet az EU Bírósága elé utalhatja.

Emellett a Bizottság mai bejelentése szerint az Európai Bírósághoz fordul amiatt, hogy szerintük Magyarország jogtalanul korlátozza a rászorulók hozzáférését az uniós menekültügyi rendszerhez. 

Az újabb uniós eljárás Magyarországgal szemben várható volt, hiszen Brüsszel az elmúlt hetekben már erősen kritizálta a magyar kormányt a melegellenesnek tartott, úgynevezett pedofiltörvény miatt.

Ursula von der Leyen már akkor figyelmeztetett:

a törvény ellentmond az EU alapértékeinek, a Bizottság pedig minden, rendelkezésére álló eszközt fel fog használni annak érdekében, hogy azokat megvédje.

2500 milliárd forint a tét

Az újabb konfliktus nagyon rosszkor jött a magyar kormánynak, hiszen jelenleg függőben van 7,2 milliárd euró  (mintegy 2500 milliárd forint) friss uniós forrás folyósításának engedélyezése. Vissza nem térítendő támogatásról van szó, amely az újonnan létrehozott uniós Helyreállítási Alapból jár Magyarországnak.  

Az ennek elköltésére összeállított magyar tervet július 12-ig kellett volna elfogadnia az Európai Bizottságnak, de ez nem történt meg.

Sajtóértülések szerint a Bizottság a terv azon részével elégedetlen, amelyben a korrupcióellenes erőfeszítésekről van szó,

ugyanakkor a pénz visszatartásával a jogállamisági kritériumok betartására is ösztönzi a kormányt.

Egy bizottsági szóvivő szerint két hónappal hosszabbítanák meg a jóváhagyási határidőt, ami azt jelentené, hogy ősz előtt semmiképp sem kezdődhetnek meg a kifizetések.      

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csúszással kapcsolatban a mai Kormányinfón azt mondta:

türelmesek, mindenre felkészültek, és minden uniós forrást képesek biztosítani. Megjegyezte, hogy legutóbb másfél évig tartott a megegyezés az új, 7 éves uniós költségvetésről.       

Hozzátette: számítottak a kötelezettségszegési eljárások megindítására.  

A Miniszterelnökség korábbi közleménye szerint folyamatosak a tárgyalások Magyarország és az Európai Bizottság között a terv elfogadásáról. Szerintük azok közel voltak a lezáráshoz, ugyanakkor a „gyermekvédelmi törvény” elfogadását követően a Bizottság "abszurd követelésekkel állt elő". 

Itt az uniós atomfegyver 

A magyar kormánnyal – vagy bármelyik problémás tagállammal – szemben ráadásul új eszközt is bevethet az Európai Bizottság: a jogállamisági mechanizmus keretében uniós forrásokat lehet megvonni országoktól, ha azok megsértik a demokráciát és veszélyeztetik az EU pénzügyi érdekeit.

Ursula von der Leyen szerint a mechanizmus már ősztől élesedhet.

Nemzetközi színtéren tehát most „nagy a kitettsége” az Orbán-kormánynak, mondta korábban lapunknak Feledy Botond külpolitikai elemző.

Szerinte sok múlik azon, hogyan „viselkedik” a magyar kormány a közeljövőben, azaz mennyire vívja ki Brüsszel és a tagállamok haragját.

Korábbi videókommentárunkat arról, hogy meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól, és milyen hatása lehet ennek a jövő tavaszi választásokra, itt tekinthetik meg:  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírek érkeztek Gázából
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:24
Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG