<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az eddiginél jóval erőteljesebb fellépést kér Brüsszeltől az EP-képviselők egy része az uniós értékeket szerintük megsértő tagállamokkal, Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Ennek jegyében elzárnák előlünk az uniós Helyreállítási Alap forrásait. Az Európai Bizottság szigorú fellépést ígér: tovább vizsgálja a helyreállítási terveket, és már használja az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez kötő mechanizmust is.

Az Európai Bizottság fel fog lépni az uniós pénzek szabálytalan elköltésével szemben, és az eddiginél is hatékonyabban fogja védeni az uniós büdzsét, jelentette ki Didier Reynders, az EurópaI Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa ma, az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) előtt, ahol a Bizottság nyáron bemutatott jogállamisági jelentését, valamint az uniós értékek magyar- és lengyelországi helyzetét vitatta meg az EP-képviselőkkel.

Bevethetik a csodafegyvert

Az uniós biztos kiemelte, hogy idén január elsejétől új eszköz van a kezükben, az úgynevezett jogállamisági mechanizmus, amellyel bizonyos jogállamisági feltételekhez köthetik az uniós pénzek tagállami kifizetését. (A múlt év végén hatalmas viták után elfogadott mechanizmust alapvetően akkor lehet használni, ha Brüsszel szerint sérülnek az EU pénzügyi érdekei – a szerk.)

Folyamatban vannak az értékelések, használni fogjuk ezt az eszközt 

- mondta Didier Reynders.

Didier Reynders szerint sem Magyarországon, sem Lengyelországon nem javul a helyzet. (Korábbi felvétel. EPA/STEPHANIE LECOCQ)Didier Reynders szerint sem Magyarországon, sem Lengyelországon nem javul a helyzet. (Korábbi felvétel. EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban szintén utalt arra, hogy ősztől megkezdődhetnek az első eljárások. A mechanizmust ugyanakkor még az Európai Bíróságnak is jóvá kell hagynia – döntés ősszel várható.

Függőben a helyreállítási pénzek 

Az uniós biztos emellett közölte azt is, hogy több tagállam esetében – ide tartozik hazánk is –

tovább vizsgálják az új uniós forrás, a Helyreállítási Alap elköltésére benyújtott terveket, például a korrupció elleni harc tekintetében, és csak ezután fognak dönteni a jóváhagyásról.

A magyar tervet július közepéig kellett volna jóváhagyni, Brüsszel azonban szeptember végére tolta ki a döntést. Az ideiglenesen kieső pénzeket a magyar kormány a költségvetésből kívánja kipótolni. Az alapból 2500 milliárd forintnak megfelelő, vissza nem térítendő támogatás jár hazánknak.  

Reynders megemlítette, hogy Magyarország és Lengyelország ellen - már hosszabb ideje - folyamatban van az úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárás. Szerinte ezt az Európai Tanács napirendén tartják mindaddig, amíg az eljárást kiváltó okok fennállnak.

Idén július közepén pedig újabb kötelezettségszegési eljárások indultak a két tagállam ellen. A magyar kormányt az úgynevezett pedofiltörvény, valamint a menekültpolitika miatt vonta ismét kérdőre a Bizottság. A kormánynak első körben két hónapja van a válaszadásra, Brüsszel várja a választ, közölte Reynders.

Az uniós biztos szerint

az elmúlt hónapokban egyik országban sem javult a helyzet. Utalt ugyanakkor arra, hogy a fenti eljárások nem egyes országok ellen szólnak, hanem az adott kormányokat próbálják az uniós értékek betartására bírni. A mérce minden tagállammal szemben egységes.  

Lapunknak nyilatkozó elemzők már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy uniós szinten nagy a kormány kitettsége, hiszen Brüsszelnek most több „fegyelmező eszköz” – a Helyreállítási Alap forrásainak visszatartása, jogállamisági mechanizmus – is a rendelkezésére áll.

Keményebb fellépést várnak

A mai EP-vitán ugyanakkor számos képviselő épp azért kritizálta az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot, mert az szerintük nem lép fel hatékonyan a magyar és a lengyel kormánnyal szemben a jogállamiság megsértése miatt, az évekig húzódó eljárásoknak pedig nincs semmilyen visszatartó erejük.

Már 10 éve megy a vita Magyarországról. Itt az idő a cselekvésre

- mondta például Birgit Sippel, a szociáldemokrata frakció tagja. A zöldpárti Delbos-Corfield Gwendoline szerint Magyarország már nem is demokrácia, és nem szabad hagyni, hogy a Helyreállítási Alap pénzei az itteni oligarchák kezébe jussanak.

Voltak ugyanakkor olyan képviselők is, akik védelmükbe vették a magyar és a lengyel kormányt. Szerintük az EU túlságosan beleszól a tagállamok belügyeibe. Jaki Patryk, az Európai Konzervatívok és Reformisták lengyel képviselője szerint kettős mérce van érvényben, országukat pedig gyarmatosítani akarják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG