4p

Az eddiginél jóval erőteljesebb fellépést kér Brüsszeltől az EP-képviselők egy része az uniós értékeket szerintük megsértő tagállamokkal, Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Ennek jegyében elzárnák előlünk az uniós Helyreállítási Alap forrásait. Az Európai Bizottság szigorú fellépést ígér: tovább vizsgálja a helyreállítási terveket, és már használja az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez kötő mechanizmust is.

Az Európai Bizottság fel fog lépni az uniós pénzek szabálytalan elköltésével szemben, és az eddiginél is hatékonyabban fogja védeni az uniós büdzsét, jelentette ki Didier Reynders, az EurópaI Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa ma, az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) előtt, ahol a Bizottság nyáron bemutatott jogállamisági jelentését, valamint az uniós értékek magyar- és lengyelországi helyzetét vitatta meg az EP-képviselőkkel.

Bevethetik a csodafegyvert

Az uniós biztos kiemelte, hogy idén január elsejétől új eszköz van a kezükben, az úgynevezett jogállamisági mechanizmus, amellyel bizonyos jogállamisági feltételekhez köthetik az uniós pénzek tagállami kifizetését. (A múlt év végén hatalmas viták után elfogadott mechanizmust alapvetően akkor lehet használni, ha Brüsszel szerint sérülnek az EU pénzügyi érdekei – a szerk.)

Folyamatban vannak az értékelések, használni fogjuk ezt az eszközt 

- mondta Didier Reynders.

Didier Reynders szerint sem Magyarországon, sem Lengyelországon nem javul a helyzet. (Korábbi felvétel. EPA/STEPHANIE LECOCQ)
Didier Reynders szerint sem Magyarországon, sem Lengyelországon nem javul a helyzet. (Korábbi felvétel. EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban szintén utalt arra, hogy ősztől megkezdődhetnek az első eljárások. A mechanizmust ugyanakkor még az Európai Bíróságnak is jóvá kell hagynia – döntés ősszel várható.

Függőben a helyreállítási pénzek 

Az uniós biztos emellett közölte azt is, hogy több tagállam esetében – ide tartozik hazánk is –

tovább vizsgálják az új uniós forrás, a Helyreállítási Alap elköltésére benyújtott terveket, például a korrupció elleni harc tekintetében, és csak ezután fognak dönteni a jóváhagyásról.

A magyar tervet július közepéig kellett volna jóváhagyni, Brüsszel azonban szeptember végére tolta ki a döntést. Az ideiglenesen kieső pénzeket a magyar kormány a költségvetésből kívánja kipótolni. Az alapból 2500 milliárd forintnak megfelelő, vissza nem térítendő támogatás jár hazánknak.  

Reynders megemlítette, hogy Magyarország és Lengyelország ellen - már hosszabb ideje - folyamatban van az úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárás. Szerinte ezt az Európai Tanács napirendén tartják mindaddig, amíg az eljárást kiváltó okok fennállnak.

Idén július közepén pedig újabb kötelezettségszegési eljárások indultak a két tagállam ellen. A magyar kormányt az úgynevezett pedofiltörvény, valamint a menekültpolitika miatt vonta ismét kérdőre a Bizottság. A kormánynak első körben két hónapja van a válaszadásra, Brüsszel várja a választ, közölte Reynders.

Az uniós biztos szerint

az elmúlt hónapokban egyik országban sem javult a helyzet. Utalt ugyanakkor arra, hogy a fenti eljárások nem egyes országok ellen szólnak, hanem az adott kormányokat próbálják az uniós értékek betartására bírni. A mérce minden tagállammal szemben egységes.  

Lapunknak nyilatkozó elemzők már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy uniós szinten nagy a kormány kitettsége, hiszen Brüsszelnek most több „fegyelmező eszköz” – a Helyreállítási Alap forrásainak visszatartása, jogállamisági mechanizmus – is a rendelkezésére áll.

Keményebb fellépést várnak

A mai EP-vitán ugyanakkor számos képviselő épp azért kritizálta az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot, mert az szerintük nem lép fel hatékonyan a magyar és a lengyel kormánnyal szemben a jogállamiság megsértése miatt, az évekig húzódó eljárásoknak pedig nincs semmilyen visszatartó erejük.

Már 10 éve megy a vita Magyarországról. Itt az idő a cselekvésre

- mondta például Birgit Sippel, a szociáldemokrata frakció tagja. A zöldpárti Delbos-Corfield Gwendoline szerint Magyarország már nem is demokrácia, és nem szabad hagyni, hogy a Helyreállítási Alap pénzei az itteni oligarchák kezébe jussanak.

Voltak ugyanakkor olyan képviselők is, akik védelmükbe vették a magyar és a lengyel kormányt. Szerintük az EU túlságosan beleszól a tagállamok belügyeibe. Jaki Patryk, az Európai Konzervatívok és Reformisták lengyel képviselője szerint kettős mérce van érvényben, országukat pedig gyarmatosítani akarják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Biden helyettese jó mélyen a zsebébe nyúlt
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 15:37
Kamala Harris amerikai alelnök hárommilliárd dollárt ajánlott fel a Zöld Klíma Alapnak.
Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG