<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A lengyelek túlnyomó többsége EU-tag szeretne maradni, a kilépés veszélye nem áll fenn, mondta egy lapinterjúban Mateusz Morawiecki. A lengyel miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: minden lehetséges eszközzel megvédik majd a jogaikat, ha az Európai Bizottság visszatartja a nekik járó pénzeket. Brüsszel egyelőre sem Lengyelországgal, sem Magyarországgal szemben nem indítja meg az uniós források befagyasztását lehetővé tévő jogállamisági eljárást, a Helyreállítási Alap forrásait azonban már visszatartja. Az Európai Parlament még keményebb fellépést követel, és perrel fenyegeti a bizottságot.

A lengyelek 88 százaléka az EU-ban akar maradni, közülük minden második a mi szavazónk. Abszolút meg vagyunk győződve arról, hogy Lengyelországnak maradnia kell. (….) Nem áll fenn a Polexit veszélye. Harciasan meg fogjuk védeni Lengyelországot, mint az Európai Unió részét

- jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Financial Timesnak adott interjúban.

Morawiecki nem akar kilépni az EU-ból, de egyre nagyobb viharba kerül. (Korábbi felvétel. EPA/RADEK PIETRUSZKA)Morawiecki nem akar kilépni az EU-ból, de egyre nagyobb viharba kerül. (Korábbi felvétel. EPA/RADEK PIETRUSZKA)

Veszélyben az uniós pénzek

A Polexit kérdése - Lengyelország kilépése az EU-ból - azután került ismét előtérbe, hogy a lengyel alkotmánybíróság október elején kimondta: az uniós alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek a lengyel alkotmánnyal. Ezáltal bizonyos esetekben megkérdőjelezte az uniós jog elsőbbségét.

A döntés óriási felzúdulást keltett uniós szinten: vezető uniós politikusok követelték, hogy Lengyelország továbbra se kaphasson pénzt az új uniós forrásból, a Helyreállítási Alapból. (A forrás elköltésére benyújtott magyar, illetve lengyel tervet az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá, így egyelőre egyik ország sem juthat hozzá a forráshoz.)

Az Európai Parlament (EP) pedig Lengyelországra és Magyarországra célozva

a jogállamisági mechanizmus megindítását követeli, ami általában is lehetővé tenné az uniós pénzek befagyasztását bizonyos jogállamisági kritériumok sérülése esetén.

Az EP kész beperelni a bizottságot, ha az november 2-ig nem aktiválja a mechanizmust.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke viszont a múlt heti EU-csúcs után azt mondta:

a bizottság nem tesz intézkedéseket addig, amíg az Európai Bíróság – Magyarország és Lengyelország beadványára – nem dönt a mechanizmus jogszerűségéről.

A bíróság egyébként már megkezdte a meghallgatásokat, döntés ősszel várható.

Von der Leyen szerint addig is "küldhetnek leveleket" a problémás országoknak, hogy információt kérjenek, és feltegyék a szükséges kérdéseket. Ez gyakorlatilag a mechanizmus első lépése.

Minden eszközt bevetnek

Morawiecki most figyelmeztetett: erőteljesen meg fogják torolni, ha Brüsszel kísérletet tesz a Lengyelországnak járó kohéziós alapok csökkentésére – utalva arra, hogy megvétózhatnak fontos uniós döntéseket.

Mi fog történni, ha az Európai Bizottság kirobbantja a harmadik világháborút? Ha kirobbantja, minden rendelkezésünkre álló fegyverrel meg fogjuk védeni a jogainkat

- válaszolta a brit üzleti lap azon kérdésére, miszerint élhet-e majd Lengyelország vétójogával uniós szinten, például a klímacsomag ügyében.

Ha megtámadnak minket teljesen unfair módon, akkor minden lehetséges módon megvédjük magunkat. Úgy érezzük, hogy már a mostani (brüsszeli) hozzáállás is diszkriminatív és  diktátum jellegű. Ha még rosszabb lesz, át kell gondolnunk a stratégiánkat

- tette hozzá.

hirdetés

Morawiecki egyúttal jogsértőnek nevezte, hogy a bizottság továbbra sem fogadja el a lengyel tervet a Helyreállítási Alapból származó pénzek elköltésére, és így Varsó továbbra sem jut hozzá ehhez a forráshoz.

Megtorlásra egyébként már volt példa: tavaly év végén Varsó és Budapest megvétózta a 2021-2027-es költségvetést és a Helyreállítási Alapot magában foglaló pénzügyi csomagot a jogállamisági mechanizmus miatt. A vétót végül egy kompromisszum keretében ejtették.     

Fegyver a fejnél 

A lengyel kormányfő szerint ugyanakkor „nagyon kielégítőek” voltak azok a megbeszélések, amelyeket a többi közt Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel folytatott. Ezek során kifejtette, hogy szerinte az EU átlépi jogi hatásköreit.

Hozzátette: ha a bizottság kompromisszumot szeretne találni, akkor meg kell változtatnia szeptemberi döntését, amely rendszeres büntetést javasol Varsóval szemben, amíg az nem teljesíti az Európai Bíróság határozatait a vitatott igazságszolgáltatási reform ügyében.

Ez lenne a legbölcsebb dolog, amit tehetnének, mert akkor nem úgy beszélnénk egymással, hogy közben fegyvert tartanak a fejünkhöz. Ez a helyzet kissé elveszi a kedvünket a további cselekvéstől

- jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor, hogy év végéig elkészül az a szabályozás, amely – eleget téve az Európai Bíróság júliusi döntésének  – feloszlatja a reform keretében létrehozott bírósági fegyelmi kamarát.

A lengyel kormány szerint az igazságügyi reform szükséges a hatékonyság növelése miatt. Brüsszel viszont úgy véli, hogy az veszélybe sodorja a bíróságok függetlenségét. 

A konfliktussal kapcsolatban Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár lapunknak azt mondta: két koncepció ütközik egymással.

Ursula von der Leyen azt képviseli, hogy az Európai Unió váljon egy föderatív állammá az Amerikai Egyesült Államok mintájára. Legyen egy szövetségi szintű hatalomgyakorlás és ennek legyen alárendelve a nemzeti szintű. (…) Ezzel szemben van egy másik törekvés, amelyet például a német, a lengyel alkotmánybíróság és a magyar kormány is képvisel. Ők azt mondják, hogy az unióhoz való csatlakozással csak azokon a területeken adták fel szuverenitásukat, amelyeket a szerződések rögzítenek. A nemzeti jog ezeken a területeken kívül elsőbbséget élvez az uniós joggal szemben

-fogalmazott.

Merkeli kompromisszum

Angela Merkel, a nagypolitikától lassan visszavonuló német kancellár a közelmúltban párbeszédre szólított fel, és

politikai kompromisszumokat javasolt az ügyben.

A Politico szerint Merkel mögé beállt az EU-tagországok többsége és végeredményben Von der Leyen is, akinek azonban így a szigort követelő EP-vel gyűlhet meg majd a baja.

Összességében az látszik, hogy az elmúlt hónapokban eldurvult a konfliktus Brüsszel és Budapest, valamint Brüsszel és Varsó között. Lapunknak nyilatkozó szakértők már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy most nagy a magyar (és a lengyel) kormány kitettsége:

az  Európai Bizottságnak már több pénzügyi eszköze is van – Helyreállítási Alap jóváhagyásának jegelése, jogállamisági mechanizmus – a politikai nyomásgyakorlásra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló