<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.

Meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadták a lapunk által megkérdetett önkormányzatok, hogy a kormány mindössze 23 milliárd forinttal kompenzálja 27 település veszteségeit. Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések egyike volt, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január elsejétől a felére (1 százalékra) csökkentették.

A 25 ezer fő alatti településeknek a kormány automatikus kompenzációt ad két részletben (júniusban és októberben), de a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintették át. Mintegy 70 nagyobb önkormányzat (ebbe a fővárosi kerületek is benne vannak) közül végül csak az említett 27 kapott kompenzációt, amiből általános működési kiadásokra is költhetnek. Nem kapott támogatást Győr, Székesfehérvár, Veszprém, Siófok, Tatabánya és Budapest.

A likviditási helyzet lehetett a fő szempont. Én azt is gondoltam, hogy végül egy önkormányzat sem fog kapni. Nagyon vegyes a kép. A kormány elmondhatja, hogy adott is, meg nem is adott. Az iparűzési adó megfelezése mintegy 150 milliárd forintot jelent, ennek mintegy a felét kapják vissza a települések

- mondta lapunknak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Meglepőnek nevezte például, hogy a tehetős Debrecen kapta a legnagyobb kompenzációt (2,9 milliárd forint), míg például Szombathely, ahol nincs jelentősebb ipar, nem kapott egyetlen fillért sem. A múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a döntést a méltányosság és arányosság elveit érvényesítve hozták meg, és nem pártpolitikai szempontok szerint.

A legnagyobb vesztes természetesen a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett Budapest.

A kormánynak megint nem sikerült állnia a szavát. Amikor tavaly decemberben a miniszterelnök egyetlen tollvonással kivégezte az önkormányzatiságot azzal, hogy elvette a települések legfontosabb saját bevételének, a helyi iparűzési adónak a felét, akkor még érdemi kompenzációról és érdemi egyeztetésekről volt szó. Egyik sem lett. A kormány most 23 milliárdos önkormányzati kompenzációt jelentett be, miközben csak Budapestet a decemberi döntéssel több mint 31 milliárd forintos bevételtől fosztották meg

- közölte lapunkkal a Főpolgármesteri Hivatal.

Hozzátették: a kormány, miközben kifosztja az önkormányzatokat, válság idején a lakosságtól is többet szed be a központi költségvetésbe. 2020 első negyedévében a lakossági befizetések 689 milliárd forintot tettek ki, ez az elvonás 2021 első negyedévére 750 milliárd forint fölé nőtt. Többet fizet be tehát a lakosság válság idején, miközben a gazdaságvédelemre szánt pénzek mintegy háromnegyedét a kormány nem a gazdaság talpraállítására, nem szociális támogatásokra, hanem saját hatalmi céljaira és klienseinek gazdagodására költötte - véli a Főpolgármesteri Hivatal. (Lapunk írta meg például, hogy válság idején is volt sportra 289 milliárd forintja az Orbán-kormánynak, illetve Mészáros Lőrinc vidéki szállodái 17,7 milliárd forintot kaptak felújításra).

A szintén ellenzéki Pécs viszont elégedett, hiszen kétmilliárd forint kompenzációt kapott a kormánytól.

Köszönöm a kormány pozitív döntését, amivel meglátásom szerint elismerték azt a megalkuvást nem tűrő szakmai munkát, amellyel folyamatosan azon dolgozunk, hogy a pécsi önkormányzat gazdálkodását hosszú időszak után újra fenntartható pályára állítsuk. A város évek óta nehéz gazdasági helyzetben működik, a kieső iparűzési adóbevételek teljes kompenzálása elengedhetetlen feltétele annak, hogy az önkormányzati pénzügyi helyzetét rendezni tudjuk

- válaszolta lapunknak Péterffy Attila polgármester. Szerinte a kormánydöntés fontos, de csak közbenső állomás ahhoz, hogy Pécs járvány miatt idén kieső 5,77 milliárd forintos bevételeit teljes mértékben pótolni tudják. 

Hódmezővásárhelynek szintén ellenzéki polgármestere van Márki-Zay Péter személyében, aki jelenleg már miniszterelnök-jelölt is. A város kereken 600 millió forint kompenzációt kapott. 

Hódmezővásárhely városvezetése elégedett a kompenzáció mértékével, mert ez teljes mértékben lefedi az iparűzési adó felezéséből adódó hiányunkat. Ezzel a 600 millió forinttal Hódmezővásárhely működése biztosított idén. A költségvetésünkbe beterveztünk még 1,38 milliárd forintot is, amit tavaly december 24-én minden tisztán fideszes vezetésű város megkapott

- közölte lapunkkal a Polgármesteri Hivatal. 

A legkisebb kompenzációt a jobbikos Janiczak Dávid polgármester által vezetett Ózd kapta, a város számlájára 180 millió forint érkezik a kormánytól. A politikus lapunknak elmondta: az összeg az iparűzési adó csökkentését fedezi, így az idei működést biztosítja, de "a Holdra nem szállunk".

A momentumos Nyirati Klára, Baja polgármestere is felemásan ítéli meg a városa által megkapott 560 millió forintot. Az önkormányzat a 2020-es évet 1 milliárd tartalékkal zárta, melyek eredeti szándéka szerint továbbra is tartalékban kívánt tartani. Az idei évi költségvetés egyensúlyának megteremtéséhez azonban felhasználták az összes tartalékot. 

A héten nyilvánosságra került támogatásokat annyiban sikernek értékeljük, hogy a város várhatóan 560 millió forint rendkívüli támogatást kap. Persze ennek a felhasználási feltételeit nem ismerjük. Nem tudjuk, hogy ez egy szabadon felhasználható keret, vagy a felhasználása egyéb feltételekhez kötött? Az biztató, hogy mégis kapunk valami kompenzációt! Természetesen nem vagyunk elégedettek,  hiszen 440 millió forint biztosan kikerült a város költségvetéséből, és még bizonytalan, hogyan, mire használhatjuk fel a most kapott 560 millió forintot

- tájékoztatta lapunkat a Bajai Önkormányzat.

A fideszes vezetésű Debrecen nevezhető a legnagyobb kedvezményezettnek, hiszen 2,9 milliárd forint kompenzációt kaptak. A város bevételkiesése 3,7 milliárd forint, tehát ennyi marad a helyi vállalkozásoknál. Papp László polgármester már korábban is azt nyilatkozta, hogy a gazdaság újraindítása érdekében ebből a bevételkiesésből az önkormányzatnak is részt kell vállalnia.

Így Papp László polgármester el tudja fogadni, hogy Debrecen esetében ekkora kompenzáció jár a kormánytól.

- válaszolta lapunknak a Debreceni Polgármesteri Hivatal. A város költségvetésének tervezése újabb hitelfelvétellel nem, jelentős tartalékkal viszont számolt, ami meghaladja a 3 milliárd forintot. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG