2p

A kezdődő EU-csúcsra érkező vezetőknek is volt mondandója a magyar kormány álláspontjáról.

Ukrajna hihetetlen erőfeszítéseket tett az uniós feltételek teljesítése érdekében - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Az uniós csúcstalálkozóra érkezve kijelentette, kérni fogja a tagállami vezetőket, hogy járuljanak hozzá Ukrajna biztonságának szavatolásához, az ugyanis az Európai Unió biztonságát is szolgálja.

A német kancellár feladatná a vétót

Az érkező Olaf Scholz úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnöknek fel kell adnia vétóját az Ukrajnával folytatott európai uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésével kapcsolatban.

Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök kijelentette, az Ukrajnával kapcsolatos döntéshozatal blokkolása Magyarországnak is nagy kárt okozna. Hangsúlyozta:

nem az a kérdés, hogy meg lehet-e győzni Magyarországot, hanem az, hogy mit lehet közösen tenni azért, hogy megállapodás szülessen egy biztonságos Európa érdekében.

Nagy meccs lesz. Fotó: Depositphotos
Nagy meccs lesz. Fotó: Depositphotos

Ha kell, megkerülnék Magyarországot

Kaja Kallas észt miniszterelnök azt mondta, nem optimista az ukrajnai bővítést illetően. Kijelentette: Ukrajna teljesítette a tárgyalások megkezdéséhez szükséges kritériumokat. Valamiféle megállapodásra kell jutnunk, nincs idő a halogatásra, vagy az elodázásra - fogalmazott Kallas, aki hozzátette: rossz jelzés lenne, ha az EU nem kezdené meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

Arra a kérdésre, amely szerint Magyarország vonakodik támogatni a Kijevnek javasolt 50 milliárd eurós, négyéves időszakra szóló uniós finanszírozást, Kallas azt mondta: más uniós országok megpróbálnak egyezséget kötni, de ha Magyarország kitart álláspontja mellett, a maradék 26 tagállam meg fog vizsgálni más lehetőségeket is.

(MTI)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
Makro / Külgazdaság Jaj az elektromos rollerezőknek!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 12:44
Évente akár több százezer forintba kerülhet a július 16-ától kötelező biztosítás.
Makro / Külgazdaság Megtudtuk, mely amerikai katonai cégek akarnak nagy üzletet Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 11:54
Vannak köztük igazán nagyok is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG