<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A miniszterelnök szerint "a régi igazságnak vége".
Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik az Egy övezet, egy út fórum vezetői kerekasztal-tanácskozására a Jencsi-tó Nemzetközi Kongresszusi Központhoz 2017. május 15-én. (Kép forrása: MTI Fotó, Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

A munkaalapú társadalom koncepciójával a közép-európai országok - így Magyarország - ideális oszlopai az Egy övezet, egy út kezdeményezés megvalósításának - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a még május közepén, Pekingben megrendezett fórum vezetői kerekasztalának első ülésén, felszólalásának teljes szövegét a Magyar Krónika.

A génekben a válasz

Orbán Viktor a tanácskozáson kifejtette: Magyarország azért csatlakozott első EU-tagállamként az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez, mert 68 éve jó politikai kapcsolatokat ápol Kínával, ráadásul a magyarok Keletről vándoroltak Nyugatra, így "a génjeink miatt mindig is izgatott bennünket a kérdés, hogyan válthatjuk föl a Kelet és Nyugat közötti konfrontációt az együttműködéssel".

Harmadszor "elegünk lett a globalizáció megszokott formájából, amely két kategóriára osztotta az országokat: tanárokra és diákokra". Ha jól értette a kínai elnök, Hszi Csin-ping szavait és a fórum célkitűzését, akkor lezárták a globalizáció régi modelljét, Magyarország pedig büszke arra, hogy a részese lehetett ennek a pillanatnak.

Kimerültek a tartalékok

"A globalizáció régi modelljének lelki, gazdasági és társadalmi energiái kimerültek, ezzel egy időben pedig megszületett a globalizáció új modellje. Pontosan ez volt a célunk a kezdeményezéshez való csatlakozással" - összegzett.

Orbán Viktor hozzátette, a globalizáció új modellje még a kialakítás fázisában van, de a sikert és a versenyképességet meghatározó tényezők alapjaiban változtak meg.

"Örömmel vettük tudomásul Hszi elnök úr álláspontját, melynek értelmében az országoknak tiszteletben kell tartaniuk egymás szuverenitását, méltóságát és területi integritását, egymás különböző fejlődési útvonalait és társadalmi berendezkedését, valamint egymás alapvető érdekeit és legfontosabb aggodalmait" - hangoztatta Orbán Viktor.

A régi igazság

Azt mondta, az európaiaknak nagy szükségük van arra a lendületre, amit a globalizáció új modellje hoz létre, amely az Egy övezet, egy út kezdeményezésben ölt testet. "Nekünk, európaiaknak fel kell ismernünk, hogy a régi igazságnak vége van" - fejtette ki, rámutatva: a tőke olcsó munkaerő után kutatva már nemcsak Nyugatról vándorol Keletre, hanem a Keleten felgyülemlett tőke is elkezdett Nyugat felé áramlani. Eközben Ázsia legsikeresebb cégei gyors ütemben növelik piaci részesedésüket Európában, valamint csökkentik logisztikai költségeiket, és növelik termelékenységüket, miközben tengerentúli gyártási és fejlesztési helyszínek után kutatnak.

A miniszterelnök a kerekasztal résztvevőinek azt mondta, egy olyan régió országát képviseli, amely már elkezdett alkalmazkodni az új realitásokhoz.

"Régiónk lett az Európai Unió növekedési motorja" - fogalmazott, kifejtve: Közép-Európa országai ésszerű gazdaság- és társadalompolitikát követnek. A zsinórmértékünk a józan ész, ezért fejlesztik az együttműködést a Kínai Népköztársasággal a kölcsönös tiszteletre és kölcsönös előnyökre alapozva - hangoztatta.

A közép-európai országok, beleértve Magyarországot is mélyreható reformokat vezettek be annak érdekében, hogy az új, megváltozott feltételek mellett is versenyképesek maradhassanak. "A munkaalapú társadalom koncepciójával - melynek alapját az alacsony adók, az ésszerű szabályozások, a jól képzett munkaerő és a kedvező befektetői környezet jelentik - ideális oszlopai vagyunk az Egy övezet, egy út megvalósításának" - jelentette ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgeti a kormány, hogy néhány napon belül aláírják a megállapodást az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 14:59
Most éppen a területfejlesztési miniszter államtitkára beszélt minderről.
Makro / Külgazdaság 25 millió eurót költ az EU Putyin egyik barátjának demokráciájára
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 14:30
Megtámogatja az Európai Bizottság a fehérorosz demokráciát.
Makro / Külgazdaság Átírták a számokat: erősebb lett az európai gazdaság, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 13:44
Közzétette a harmadik negyedéves végleges GDP-adatokat az Eurostat.
Makro / Külgazdaság Mit lép Moszkva az olajársapkára? Három válaszlépést is mérlegelnek a Kremlben
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 12:18
Készül az orosz válaszlépés, de még nincs végleges döntés.
Makro / Külgazdaság Puccs készült Németországban: háromezer rendőr és terrorelhárító csapott le
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 10:26
A berlini tartományi bíróság egyik szélsőjobboldali kötődésű bíráját is lekapcsolták a nagyszabású akcióban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG