<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A miniszterelnök szerint "a régi igazságnak vége".
Orbán Viktor miniszterelnök megérkezik az Egy övezet, egy út fórum vezetői kerekasztal-tanácskozására a Jencsi-tó Nemzetközi Kongresszusi Központhoz 2017. május 15-én. (Kép forrása: MTI Fotó, Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)

A munkaalapú társadalom koncepciójával a közép-európai országok - így Magyarország - ideális oszlopai az Egy övezet, egy út kezdeményezés megvalósításának - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a még május közepén, Pekingben megrendezett fórum vezetői kerekasztalának első ülésén, felszólalásának teljes szövegét a Magyar Krónika.

A génekben a válasz

Orbán Viktor a tanácskozáson kifejtette: Magyarország azért csatlakozott első EU-tagállamként az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez, mert 68 éve jó politikai kapcsolatokat ápol Kínával, ráadásul a magyarok Keletről vándoroltak Nyugatra, így "a génjeink miatt mindig is izgatott bennünket a kérdés, hogyan válthatjuk föl a Kelet és Nyugat közötti konfrontációt az együttműködéssel".

Harmadszor "elegünk lett a globalizáció megszokott formájából, amely két kategóriára osztotta az országokat: tanárokra és diákokra". Ha jól értette a kínai elnök, Hszi Csin-ping szavait és a fórum célkitűzését, akkor lezárták a globalizáció régi modelljét, Magyarország pedig büszke arra, hogy a részese lehetett ennek a pillanatnak.

Kimerültek a tartalékok

"A globalizáció régi modelljének lelki, gazdasági és társadalmi energiái kimerültek, ezzel egy időben pedig megszületett a globalizáció új modellje. Pontosan ez volt a célunk a kezdeményezéshez való csatlakozással" - összegzett.

Orbán Viktor hozzátette, a globalizáció új modellje még a kialakítás fázisában van, de a sikert és a versenyképességet meghatározó tényezők alapjaiban változtak meg.

"Örömmel vettük tudomásul Hszi elnök úr álláspontját, melynek értelmében az országoknak tiszteletben kell tartaniuk egymás szuverenitását, méltóságát és területi integritását, egymás különböző fejlődési útvonalait és társadalmi berendezkedését, valamint egymás alapvető érdekeit és legfontosabb aggodalmait" - hangoztatta Orbán Viktor.

A régi igazság

Azt mondta, az európaiaknak nagy szükségük van arra a lendületre, amit a globalizáció új modellje hoz létre, amely az Egy övezet, egy út kezdeményezésben ölt testet. "Nekünk, európaiaknak fel kell ismernünk, hogy a régi igazságnak vége van" - fejtette ki, rámutatva: a tőke olcsó munkaerő után kutatva már nemcsak Nyugatról vándorol Keletre, hanem a Keleten felgyülemlett tőke is elkezdett Nyugat felé áramlani. Eközben Ázsia legsikeresebb cégei gyors ütemben növelik piaci részesedésüket Európában, valamint csökkentik logisztikai költségeiket, és növelik termelékenységüket, miközben tengerentúli gyártási és fejlesztési helyszínek után kutatnak.

A miniszterelnök a kerekasztal résztvevőinek azt mondta, egy olyan régió országát képviseli, amely már elkezdett alkalmazkodni az új realitásokhoz.

"Régiónk lett az Európai Unió növekedési motorja" - fogalmazott, kifejtve: Közép-Európa országai ésszerű gazdaság- és társadalompolitikát követnek. A zsinórmértékünk a józan ész, ezért fejlesztik az együttműködést a Kínai Népköztársasággal a kölcsönös tiszteletre és kölcsönös előnyökre alapozva - hangoztatta.

A közép-európai országok, beleértve Magyarországot is mélyreható reformokat vezettek be annak érdekében, hogy az új, megváltozott feltételek mellett is versenyképesek maradhassanak. "A munkaalapú társadalom koncepciójával - melynek alapját az alacsony adók, az ésszerű szabályozások, a jól képzett munkaerő és a kedvező befektetői környezet jelentik - ideális oszlopai vagyunk az Egy övezet, egy út megvalósításának" - jelentette ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
Makro / Külgazdaság Nagyon messzi vidékre látogatott el Áder János
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 08:16
A köztársasági elnök afrikai "turnén" van. Ghánában magyar projektet tekintett meg. Ma Kenyába utazik tovább.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló