<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Globalizáció
Benchmark Bod Péter Ákos: temessük-e a globalizációt?
Bod Péter Ákos | 2022. június 16. 05:31
Visszafordul-e a globalizáció? Ez napjaink egyik fontos gazdasági kérdése lett. Számos jel utal arra, hogy a korábbi folyamatok zsákutcába jutottak, de ezzel ellentétes számokat is láthatunk. Bod Péter Ákos, a jegybank korábbi elnöke aktuális írásában tisztázza merre is tart a globalizáció.
Makro / Külgazdaság Dögrováson van a globalizáció, és nem látszik, mikor gyógyul fel
Tiszai Balázs | 2021. január 2. 18:31
Évtizedek óta pörgeti a világgazdaságot, de most a pandémiára hozott járványellenes intézkedések, a külkereskedelmi marakodások és a nemzetbiztonsági aggodalmak olyan ütést vihetnek be a globalizációnak, amitől lehet, hogy még hosszú ideig csak kóvályogni fog.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Makro / Külgazdaság Együtt támadják Trump populizmusát a világ pénzügyi vezetői
Privátbankár.hu | 2017. október 14. 11:14
A G20-ak pénzügyminiszterei és jegybankárai, a Világbank és az IMF is hitet tett szabadkereskedelmen alapuló világrend és a szoros nemzetközi kapcsolatok mellett. Hat éven belül soha nem látott méretűre nő a világgazdaság, persze vannak akadályok, amelyeket le kell küzdeni.
Makro / Külgazdaság Orbánnak elege van a globalizációból
Privátbankár.hu | 2017. június 1. 11:08
A miniszterelnök szerint "a régi igazságnak vége".
Makro / Külgazdaság Merkelék újra hitet tettek a globalizáció mellett
Privátbankár.hu | 2017. április 11. 08:03
Milliókat emelt ki a szegénységből a nemzetközi kereskedelem és nyitottság, a negatív hatásaival pedig meg lehet küzdeni.
Vállalat Miért települnek vissza cégek Németországba, ha olyan magas a bér?
Privátbankár.hu | 2017. március 28. 17:30
Úgy látszik, egyes német vállalatok azt csinálják önként és dalolva, amire Donald Trump amerikai elnök erőszakkal akarja rávenni a cégeket: visszatelepülnek az anyaországba. Ennek számos oka van. Az egész végső soron a robotok térnyerésének kedvez, de a fogyasztó is jól járhat.
Makro / Külgazdaság Biden: az oroszok vezetik a liberális világrend elleni harcot
Privátbankár.hu | 2017. január 18. 11:34
Legutolsó beszédét a davosi Világgazdasági Fórumon mondta Joe Biden amerikai alelnök, és nem sokat kertelt.
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentés Kínától: nyitott gazdaságokra és együttműködésre van szükség
Privátbankár.hu | 2017. január 17. 12:47
Hszi Csin-ping kínai elnök beszéde nyitotta meg a davosi Világgazdasági Fórumot, amelyet bizonyára még sokan fognak idézni.
Makro / Külgazdaság Katasztrófával fenyeget Trump terve
Privátbankár.hu | 2017. január 17. 11:45
Egy olyan rendszert akar a megválasztott amerikai elnök felborítani, amely milliókat emelt ki a szegénységből az elmúlt évtizedekben világszerte.
Makro / Külgazdaság Óriási kérdőjelek: amikkel mindenképpen szembe kell néznünk idén
Privátbankár.hu | 2017. január 14. 11:57
Melyek lesznek az előttünk álló 12 hónapban a meghatározó globális gazdasági témák? A globalizáció háttérbe szorulása és az amerikai monetáris politika visszatérése várható a normalitáshoz. A politika lesz a meghatározó bizonytalansági és gazdasági tényező, az euróövezet országaiban akár fél tucat választást is tarthatnak. Az új év kezdetén a PwC közgazdászai a jövőbe tekintettek.
Makro / Külgazdaság Egy követ fúj Merkel és Obama
Privátbankár.hu | 2016. november 16. 17:50
A leköszönő amerikai elnök búcsúlátogatáson van Berlinben.
Makro / Külgazdaság A globalizáció nélkül akár halálos ítéletet mondhatunk a világra?
Privátbankár.hu | 2016. november 15. 08:28
A brit miniszterelnök szerint a globalizációnak az elmúlt években megmutatkoztak az árnyoldalai is, de nem kell elvetni.
Makro / Külgazdaság Bukásra áll a globalizáció - Trump igazából ezért nyert?
Privátbankár.hu | 2016. november 9. 12:03
Trump kampányában ütötte-vágta a globalizációt és a szabadkereskedelmet, jelszava: America First! Az embereknek pedig úgy tűnik, tényleg elegük van a globalizációból.
Makro / Külgazdaság Megbolondult a világ – így kerülhet őrültek kezébe a hatalom
Káncz Csaba | 2016. május 27. 08:06
Párhuzamos politikai folyamatok zajlódnak le az Atlanti-óceán két partján, ahol a lefáradt washingtoni és brüsszeli elit kezéből kicsúszott az ellenőrzés. Trumpot egy szélesebb dinamika megjelenítőjeként érthetjük meg: a globális versenyt és nyitott határokat ösztönző intézmények elleni tömegmozgalom kifejezőjeként. De mi történt korábban az újkori történelemben, amikor megrendült a globalizáció?
Makro / Külgazdaság Miért olyan sikeresek manapság a populista pártok Európában?
Privátbankár.hu | 2015. december 10. 18:34
Ha mostanában Európában választások vannak, akkor sokszor a radikális pártok jobban szerepelnek, a hagyományos erők pedig rosszabbul. Miért van olyan nagy sikerük a populista erőknek? A Faz.net szerint az emberek nehezen bírják az utóbbi évtizedek gyors változásainak sebességét, és szívesen visszatérnének egy kiszámíthatóbb, könnyebb világba.
Karrier Robotok vagy ázsiaiak? Elszakad egymástól a fizikai és a szellemi dolgozó bére
Eidenpenz József | 2014. november 21. 16:03
Az évek során a szellemi dolgozók átlagbére lényegesen jobban emelkedik Magyarországon, mint a fizikai dolgozóké, a különbség már majdnem kétszeres. Hasonlóan lehet ez másutt is. Ez is arra utal, hogy a felsőfokú oktatást nem visszafejleszteni kéne, hanem épp ellenkezőleg.
Makro / Külgazdaság Tovább globalizálódik Magyarország – a méret számít, vagy a technika?
Eidenpenz József | 2014. július 15. 15:18
Egyre jobban ki vagyunk téve a külpiaci folyamatoknak, Magyarországon az egyik legnagyobb az export aránya a GDP-hez képest. Csak Szlovákia, az alig megyényi Luxemburg és talán Írország előz meg bennünket. De igazán a sok éves grafikon meglepő.
Makro / Külgazdaság Magyarország visszatérhet a '90-es évek sikersztorijához
Privátbankár.hu | 2013. február 12. 11:25
Cséfalvay Zoltán szerint a gazdaságpolitika eredményei visszavezethetik az országot az rendszerváltás utáni idők sikersztorijához, a kicsi, nyitott, exportorientált gazdasághoz.
Makro / Külgazdaság Globalizáció: Magyarország a régió legnyitottabb gazdasága
Privátbankár.hu | 2012. január 25. 10:40
A jelenlegi világgazdasági helyzet ellenére a világ hatvan vezető gazdasága egyelőre ellenáll a protekcionizmus csábításának, így a globalizációs folyamat továbbra is enyhén növekszik. Magyarország továbbra is nyitott gazdaság, így a Globalizációs Index alapján a 10. helyet foglalja el, míg a közép-kelet-európai régiót nézve első helyre került.
Makro / Külgazdaság Átírhatja-e a szabályokat Orbán, mikor Európa megszegi azokat?
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 16:41
Miközben Magyarország a "veleszületett nemzeti cinizmussal birkózik", addig a külvilág továbblép - írja az Economist az Orbán Viktorral készült interjú bevezetőjében. A kormányfő szerint Magyarország már kikerült az intenzív osztályról. Az Economist szerzője feszegeti a kérdést, mit szabad Orbán Viktornak, mikor az európai hatalmak sorra szegik meg az általuk hozott szabályokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG