<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Milliókat emelt ki a szegénységből a nemzetközi kereskedelem és nyitottság, a negatív hatásaival pedig meg lehet küzdeni.

A nemzetközi kereskedelem nyitottsága és a többoldalú, multilaterális együttműködés folytatása mellet foglaltak állást hétfőn Berlinben Angela Merkel német kancellár és a vezető nemzetközi gazdasági szervezetek vezetői.

Ettől lesz jobb mindenkinek?

A globalizáció és a digitalizáció által meghatározott világgazdasági környezetben elengedhetetlen a "multilaterális kereskedelem" és az együttműködés a nemzetközi szervezetek keretében, hogy a gazdasági növekedés ne csak kevesek, hanem mindenki jólétét szolgálja - emelte ki Angela Merkel a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a Kereskedelemi Világszervezet (WTO), a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank vezetőjével folytatott szokásos éves informális találkozója után tartott sajtótájékoztatón.

A sorban kilencedik ilyen találkozóra az IMF, a WTO és a Világbank által készített elemzés bemutatóján Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a nemzetközi kereskedelem "milliókat emelt ki a szegénységből, növeli a jövedelmeket és világszerte emeli az életszínvonalat".

Ahol a legtöbbet segít

A tanulmány szerint a nemzetközi kereskedelem leginkább az alacsony jövedelmű rétegek helyzetét javítja, árcsökkentő hatásának túlnyomórészt ők a haszonélvezői. Azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a magukat vesztesnek érzők "fájdalmát" valóságos, igazi veszteségek okozzák - tette hozzá Jim Yong Kim, a Világbank elnöke. Ezért enyhíteni kell a világkereskedelem szabadságának negatív hatásait, a gyárbezárásokat, városok és térségek hanyatlását, ami például az amerikai Iowa államban figyelhető meg - mondta a Világbank Iowában felnőtt vezetője, aki testközelből tapasztalta meg a helyi ipar leépülését.

Ugyanakkor nem szabad minden rosszat a nemzetközi kereskedelemnek tulajdonítani, hiszen a nyugati világban az utóbbi évtizedekben felszámolt munkahelyek 80 százaléka nem a kereskedelem, hanem a technológiai változások miatt szűnt meg - húzta alá Roberto Azevedo, a WTO főtitkára.

Az IMF, a WTO és a Világbank szerint nem a közösen elfogadott, nemzetközi szabályokon alapuló kereskedelem korlátozásával, hanem legfőképpen az oktatási és képzési, továbbképzési rendszer fejlesztésével, a munkaerőpiac rugalmasságának erősítésével és előremutató beruházásokkal, például a széles sávú internet infrastruktúrájának kiépítésével kell megküzdeni a digitalizáció és a globalizáció kihívásaival.

Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Makro / Külgazdaság Kijevnek köze volt a Kercsi híd felrobbantásához
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:26
Sem a fegyverek, sem a diplomaták nem pihentek pünkösdvasárnapra virradóra sem.
Makro / Külgazdaság Csak a parancsra várnak és indul az ukrán roham
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 18:00
Vlagyimir Putyin akkor is veszélyes marad, ha vereséget szenved. Háborús hírek.  
Makro / Külgazdaság Peking győzött Hongkongban, a demokrácia még várat magára
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:36
Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt - közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Lemondott Orbán Viktor szerb szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:11
Milos Vucevic védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke miután Aleksandar Vucic köztársasági elnök nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton.
Makro / Külgazdaság Tömegnyomorral indult a háromnapos hétvége a brit repülőtereken
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 16:35
Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.
Makro / Külgazdaság Elsodort egy komplett tábort a lavina Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:59
Legalább tízen meghaltak egy lavina miatt Észak-Pakisztán egy távoli régiójában szombaton - közölték helyi tisztségviselők.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin véres bosszút áll, ha veszít Ukrajnában?
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:10
A brit királyi légierő (RAF) vezérkari főnöke szerint Oroszország akkor is veszélyt jelentene a Nyugatra, ha vereséget szenved Ukrajnában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG