<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Hszi Csin-ping kínai elnök beszéde nyitotta meg a davosi Világgazdasági Fórumot, amelyet bizonyára még sokan fognak idézni.

"Nem okolhatunk másokat, vagy futhatunk el a felelősség elől, ha akadályokba ütközünk" - hívta fel a figyelmet a kínai miniszterelnök az idei davosi Világgazdasági Fórumon, amely már csak azért is történelmi jelentőségű, mert a Kínai Kommunista Párt vezére most először áll a globális gazdaság és a nyugati típusú demokráciák egyik legfontosabb világeseményének színpadán.

Kína teszi újra naggyá a globalizációt?

Hszi Csin-ping beszédében leszögezte, hogy a bezárkózás és elfordulás nem jelenthet megoldást a világ kihívásaira, egy kereskedelmi háborúval mindenki veszít - ezzel utalt a populizmus térnyerésére és talán Donald Trump amerikai elnök várható kereskedelmi stratégiájára, amelyre az egész világ ráfázhat. Úgy látszik Kína elkötelezett az iránt, hogy a világgazdaság szívévé váljon, amennyiben Amerika már nem kívánja ezt a szerepet betölteni.

Az elnök szerint az ország új korszakba lépett, a fejlődés és növekedés útjára. Az elnök felsorolta, hogy a 2017-ben 6 százalék feletti növekedés hajtóereje a gazdaság modernizációja, innováció, az ipar és a fogyasztás. Kína nem fogja leértékelni a renminbit azért, hogy növelje a kereskedelmi bevételeit. Hszi Csin-ping azt is elmondta, hogy tartják magukat a párizsi klímamegállapodáshoz, és ezt várják mindenkitől.

Kiemelte azonban, hogy a jövő tartogat kihívásokat is: egyre nagyobb a pénzpiaci kockázat, regionálisan egyenetlen a fejlődés, a lakosság nem jut egyenlő módon lehetőségekhez és nem eléggé nyitott a kínai piac a befektetők előtt. Kína zöld és nyitott gazdaságot akar - mondta a vezető. Az új norma az innováción, nagyobb átláthatóságon és korszerűbb szabályozáson alapul majd - mondta a davosi közösségnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A cseh gazdaság is a recesszió útjára lépett?
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:54
Negyedéves bázison a cseh gazdaság is már zsugorodott.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG