<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Trump kampányában ütötte-vágta a globalizációt és a szabadkereskedelmet, jelszava: America First! Az embereknek pedig úgy tűnik, tényleg elegük van a globalizációból.

Trump ostorozta a globalizációt - ezzel nyert?

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, Klaas Knot szerint Trump győzelme a globalizációt övező szkepticizmust tükrözi. Vannak kétségek arról, hogy milyen előnyöket hozott számunkra a szabadkereskedelem, és ez nem helyénvaló - mondta Knot, a holland jegybank elnöke a Bloomberg tudósítása szerint.

Trump kampánya során többször ostorozta a globalizációt és a szabadkereskedelmet. Júniusban arról beszélt: a globalizáció tette nagyon-nagyon gazdaggá a politikusokat finanszírozó pénzügyi elitet, de a munkások millióinak csak a szegénységet hozta el. Nem véletlen, hogy megígérte: újratárgyalja a Kanadával és Mexikóval kötött Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt és megakadályozza a csendes-óceáni országokkal megkötni tervezett megállapodást is.

Sokkal inkább a kétoldalú megállapodásokban hisz, mint a számos ország között megkötött egyezményekben - ez pedig nem sok jót ígér az évek óta tárgyalás alatt álló TTIP-vel, azaz az EU-val megkötendő transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban sem.

A folyamat nem újkeletű, elég csak a Brexitre gondolni, ami nem volt kisebb meglepetés - úgy tűnik, a világpolitika legmagasabb szintjére is elért

Az eurózónának nagyon nem jött jól Trump győzelme

Miután gyakorlatilag biztossá vált, hogy Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke, a dollár meredek esésbe kezdett gyakorlatilag az összes devizával, így az euróval szemben is. Márpedig az euró erősödése a dollárral szamben vagy a kötvényhozamok emelkedése aláássa az EKB próbálkozásait az eurózóna növekedésének megtámasztására.

A december 8-i ülésen dönthetnek arról, hogy kiterjesztik-e az 1700 milliárd eurós eszközvásárlási programot. Knot arról is beszélt: Hollandiának sem jó az erős euró, valamint felhívta a figyelmet a számos bizonytalanságra Trump gazdaságpolitikájával kapcsolatban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG