BUX
35 427.82
+0.92%
+324.00
OTP
10 340.00
+1.37%
+140.00
MOL
1 793.00
-0.06%
-1.00
RICHTER
7 055.00
+1.22%
+85.00
MTELEKOM
377.00
+1.75%
+6.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 14. 18:51

Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie

Megérkezett az első néhány jelentős gyorsjelentés Amerikában, és bár nem egyértelmű megítélésük, az indexek emelkednek. Az S&P 500 közel egy százalékkal, a Nasdaq technológiai tőzsde indexe viszont csak 0,2 százalékkal megy fel. Persze nem is csoda, ha a technológiai szektor szünetet tart ennyi emelkedés után.

Az európai indexek fél-egy százalékos mínuszban zárták a napot, bár Londonban és Bécsben sikerült egy kis emelkedést összehozni. Az átlagnál jobban esett az elnökválasztások után levő Lengyelország indexe, 1,7 százalékkal. A BUX index itthon 0,7 százalékkal esett, főleg az OTP és a Magyar Telekom egyformán 1,3 százalékos süllyedése miatt. A Richter csak 0,3 százalékkal süllyedt, a Molnak pedig sikerült egy szerény, 0,1 százalékos pluszt összehoznia. Talán azért, mert a nap nagy részében mínuszban járó olaj szintén pluszba tudott kapaszkodni.

1,14 az euró/dollár

A forint ma alig mozgott, 355,4 forint maradt az euró ára. Izgalmas lehet még a hét hátralevő része, csütörtökön az EKB tart ülést, a hétvégén pedig az EU vezetői tárgyalnak a tervezett 750 milliárd eurós mentőcsomagról. Az euró mindenesetre sokat erősödött mostanában, ma is felment a dollárhoz képest, elérte az 1,14-et a keresztárfolyam.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Megmenekült a Virgin Atlantic légitársaság, tulajdonosai és hitelezői 1,2 milliárd fontot dobtak össze, hogy a cég túlélje a koronavírus-válságot. A részvényesek többsége megszavazta az átstrukturálás tervét. A korábban tervezett állami pénzügyi segítség tervét elvetették. A 600 millió font friss tőke egyharmadát a Virgin Group adja bele az üzletbe.

Tovább romlik az USA és Kína viszonya, az ázsiai nagyhatalom most a Lockheed Martin amerikai fegyvergyártó konszern ellen tervez szankciókat. Az ugyanis részt vett Tajvannak szóló fegyverszállításokban. A hír nemsokkal azután érkezett, hogy a Trump-kormányzat kétségbe vonta Kína tengeri területi igényeit.

Rossz ötlet a deglobalizáció?

A német Ifo Intézet óvott attól, hogy a Világgazdaság integrációját, a globalizációt lebontsák, az szerintük túl nagy jövedelmi és jól a jóléti áldozatokkal járna. Az intézet tanulmánya szerint a globalizáció kerekének visszaforgatása, például a külföldön végzett termelés visszahozása Németországba nem jelentene megoldást a jelenlegi krízisre. Csak csekély mértékben csillapítaná a járvány veszélyeit, viszont súlyos következményekkel járna a gazdasági teljesítményre.

(Pixabay.com) (Pixabay.com)

A reáljövedelmek 7,45 százalékkal is csökkenhetnek ebben az esetben a megemelkedett kereskedelmi költségek miatt. Ez a hatás már most is érezhető, Németország GDP-je a 2013-as szintre süllyedt vissza. Egy még kevésbé globalizálódott világban pedig a GDP szintje az 1996-os értékre csúszhatna le – tudósított az N-Tv.de.

Hasra esett a magyar ipar

Májusában az ipari termelés volumene Magyarországon 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól – írtuk ma. Júliusban öt éve a legmagasabbra emelkedett viszont a ZEW gazdaságkutató intézetnek az euróövezeti befektetői hangulat alakulását követő indexe. A németországi hangulatindex kissé romlott, de még mindig hisznek a fellendülésben a befektetők. Nem túl jó hír viszont, hogy a három hónap koronavírus-járvány 19,1 százalékos GDP-zuhanást okozott a briteknél, és a májusi javulás elmaradt a várttól.

Vegyesen indult a gyorsjelentési szezon

Ma három nagybank és egy légitársaság jelentésével beindult a gyorsjelentési szezon az USA-ban.

Ismét nagy céltartalékokat képeztek az amerikai nagybankok, emiatt pedig a korábbi negyedévekhez képest rosszabb profitabilitással zárták a második negyedévet. Viszont a tőkepiaci környezet kedvezett a kereskedési bevételeknek, így összességében a vártnál kisebb mértékben esett vissza az eredmény a JP Morgannél és a Citigroupnál is. A részvények viszont vegyesen reagáltak a jelentésekre, míg a JP Morgan emelkedik, a Citigroup árfolyama csökken a nyitás után – írta a KBC Equitas.

“Vegyes szezonkezdetről” ír az Erste Befektetési Zrt.

A Delta Airlines 4,43 dolláros egy részvényre jutó veszteséget ért el, ami rosszabb, mint a 4,22 dolláros konszenzus. Az utasforgalom 94 százalékkal elmaradt ez előző évitől. A Wells Fargo a várt 18,4 milliárd dollár helyett csak 17,8 milliárd dolláros bevételt ért el. A várt 32 centtel szemben 50 centes egy részvényre jutó profitot ért el a Citigroup a második negyedévben, de még így is 74 százalékkal esett vissza a tavalyi évhez képest. A JPMorgan Chase 1,38 dollárnyi egy részvényre jutó eredményt tett közzé a negyedévben, a várt 1,01 dollár helyett. Ez 51 százalékkal marad el a tavalyi 2,82 dolláros EPS-től. (EPS: Egy részvényre jutó eredmény.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Alaposan elintézte a koronavírus a Zwackot, nagy nap lesz a holnapi
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 18:57
Európában fél – egy százalékos mínuszban zártak a vezető tőzsdeindexek, Amerika viszont nem találja az irányt. A BUX index viszont felülteljesítő, 0,9 százalékos pluszban zárt. Erősödött a forint is, tovább menetelnek a nemesfémek, nagyot gyengült viszont a török líra. A Zwack jelentésében töredékére csökkent az eredmény és visszaesett a bevétel a koronavírus miatt. Holnap OTP és Mol jelentés jön.
Részvény / Deviza / Áru Jobb internetkapcsolaton dolgozik a Telekom, sokkot okozhat a tőkepiacon az oltás
Eidenpenz József | 2020. augusztus 6. 11:32
Esnek az európai tőzsdeindexek, de a német és a magyar index még tartja magát. Ismét hatalmas mennyiségű gyorsjelentés jött, a magyar brókercégek enyhén negatív meglepetésnek tartják a Magyar Telekom számait. Határozottan gyengül a forint, tart az arany és az ezüst menetelése. A TikTok Európában is meg akarja vetni a lábát. Az oltás nagy felfordulást okozhat a tőkepiacokon.
Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
hírlevél