TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie

Megérkezett az első néhány jelentős gyorsjelentés Amerikában, és bár nem egyértelmű megítélésük, az indexek emelkednek. Az S&P 500 közel egy százalékkal, a Nasdaq technológiai tőzsde indexe viszont csak 0,2 százalékkal megy fel. Persze nem is csoda, ha a technológiai szektor szünetet tart ennyi emelkedés után.

Az európai indexek fél-egy százalékos mínuszban zárták a napot, bár Londonban és Bécsben sikerült egy kis emelkedést összehozni. Az átlagnál jobban esett az elnökválasztások után levő Lengyelország indexe, 1,7 százalékkal. A BUX index itthon 0,7 százalékkal esett, főleg az OTP és a Magyar Telekom egyformán 1,3 százalékos süllyedése miatt. A Richter csak 0,3 százalékkal süllyedt, a Molnak pedig sikerült egy szerény, 0,1 százalékos pluszt összehoznia. Talán azért, mert a nap nagy részében mínuszban járó olaj szintén pluszba tudott kapaszkodni.

1,14 az euró/dollár

A forint ma alig mozgott, 355,4 forint maradt az euró ára. Izgalmas lehet még a hét hátralevő része, csütörtökön az EKB tart ülést, a hétvégén pedig az EU vezetői tárgyalnak a tervezett 750 milliárd eurós mentőcsomagról. Az euró mindenesetre sokat erősödött mostanában, ma is felment a dollárhoz képest, elérte az 1,14-et a keresztárfolyam.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Megmenekült a Virgin Atlantic légitársaság, tulajdonosai és hitelezői 1,2 milliárd fontot dobtak össze, hogy a cég túlélje a koronavírus-válságot. A részvényesek többsége megszavazta az átstrukturálás tervét. A korábban tervezett állami pénzügyi segítség tervét elvetették. A 600 millió font friss tőke egyharmadát a Virgin Group adja bele az üzletbe.

Tovább romlik az USA és Kína viszonya, az ázsiai nagyhatalom most a Lockheed Martin amerikai fegyvergyártó konszern ellen tervez szankciókat. Az ugyanis részt vett Tajvannak szóló fegyverszállításokban. A hír nemsokkal azután érkezett, hogy a Trump-kormányzat kétségbe vonta Kína tengeri területi igényeit.

Rossz ötlet a deglobalizáció?

A német Ifo Intézet óvott attól, hogy a Világgazdaság integrációját, a globalizációt lebontsák, az szerintük túl nagy jövedelmi és jól a jóléti áldozatokkal járna. Az intézet tanulmánya szerint a globalizáció kerekének visszaforgatása, például a külföldön végzett termelés visszahozása Németországba nem jelentene megoldást a jelenlegi krízisre. Csak csekély mértékben csillapítaná a járvány veszélyeit, viszont súlyos következményekkel járna a gazdasági teljesítményre.

(Pixabay.com) (Pixabay.com)

A reáljövedelmek 7,45 százalékkal is csökkenhetnek ebben az esetben a megemelkedett kereskedelmi költségek miatt. Ez a hatás már most is érezhető, Németország GDP-je a 2013-as szintre süllyedt vissza. Egy még kevésbé globalizálódott világban pedig a GDP szintje az 1996-os értékre csúszhatna le – tudósított az N-Tv.de.

Hasra esett a magyar ipar

Májusában az ipari termelés volumene Magyarországon 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól – írtuk ma. Júliusban öt éve a legmagasabbra emelkedett viszont a ZEW gazdaságkutató intézetnek az euróövezeti befektetői hangulat alakulását követő indexe. A németországi hangulatindex kissé romlott, de még mindig hisznek a fellendülésben a befektetők. Nem túl jó hír viszont, hogy a három hónap koronavírus-járvány 19,1 százalékos GDP-zuhanást okozott a briteknél, és a májusi javulás elmaradt a várttól.

Vegyesen indult a gyorsjelentési szezon

Ma három nagybank és egy légitársaság jelentésével beindult a gyorsjelentési szezon az USA-ban.

Ismét nagy céltartalékokat képeztek az amerikai nagybankok, emiatt pedig a korábbi negyedévekhez képest rosszabb profitabilitással zárták a második negyedévet. Viszont a tőkepiaci környezet kedvezett a kereskedési bevételeknek, így összességében a vártnál kisebb mértékben esett vissza az eredmény a JP Morgannél és a Citigroupnál is. A részvények viszont vegyesen reagáltak a jelentésekre, míg a JP Morgan emelkedik, a Citigroup árfolyama csökken a nyitás után – írta a KBC Equitas.

“Vegyes szezonkezdetről” ír az Erste Befektetési Zrt.

A Delta Airlines 4,43 dolláros egy részvényre jutó veszteséget ért el, ami rosszabb, mint a 4,22 dolláros konszenzus. Az utasforgalom 94 százalékkal elmaradt ez előző évitől. A Wells Fargo a várt 18,4 milliárd dollár helyett csak 17,8 milliárd dolláros bevételt ért el. A várt 32 centtel szemben 50 centes egy részvényre jutó profitot ért el a Citigroup a második negyedévben, de még így is 74 százalékkal esett vissza a tavalyi évhez képest. A JPMorgan Chase 1,38 dollárnyi egy részvényre jutó eredményt tett közzé a negyedévben, a várt 1,01 dollár helyett. Ez 51 százalékkal marad el a tavalyi 2,82 dolláros EPS-től. (EPS: Egy részvényre jutó eredmény.)

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Európa bezár, már majdnem 370 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. október 29. 12:03
Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.
Részvény / Deviza / Áru Megjött Merkel 12 pontos csomagja, vérengzés az európai tőzsdéken
Eidenpenz József | 2020. október 28. 18:55
Két hónapja nem látott esés van a főbb nyugati tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól megúszta. A fő ok a koronavírus miatti újabb lezárások, amik a gazdaságban újabb károkat okozhatnak. A forint viszont gyenge, az euró kevesebb mint másfél forintra volt az eddigi történelmi csúcstól. Németországban elfogadták a tavaszihoz hasonló, de lazább korlátozásokat, amelyek hétfőtől életbe lépnek.
Részvény / Deviza / Áru Megmenthető-e a karácsony? Ki pumpálja vissza a szén-dioxidot a földbe?
Eidenpenz József | 2020. október 28. 11:17
Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.
Részvény / Deviza / Áru Bravúr a Harley-Davidsonnál, pandémia után twindémia
Eidenpenz József | 2020. október 27. 18:57
A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.
Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Részvény / Deviza / Áru Beomlott a német tőzsdeindex, újabb piacra vetett szemet a Tesla
Eidenpenz József | 2020. október 26. 12:08
Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.
Részvény / Deviza / Áru Gyengén muzsikált ma a BÉT
MTI | 2020. október 22. 17:49
A vezető részvények közül csak az OTP tudott erősödni. 
Friss
hírlevél