<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Egy olyan rendszert akar a megválasztott amerikai elnök felborítani, amely milliókat emelt ki a szegénységből az elmúlt évtizedekben világszerte.

Kemény szerkesztőségi állásfoglalásban megy neki a Bloomberg nemzetközi vezető gazdasági hírportál Donald Trump kereskedelmi politikájának, amely szerintük "még hozzá képest is vakmerő".

Háború bárkivel

A lap felidézi, hogy kampánya során a republikánus jelölt azt ígérte, nemzetközi kereskedelmi megállapodások sorozatát mondja majd fel. Végez például az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménnyel, és kereskedelmi háborúba kezd Kínával és Mexikóval. A Kereskedelmi Világszervezetet - amely a liberális, globális kereskedelem egyik zászlóvivője  - katasztrofálisnak nevezte, amiből szerinte ki kell Amerikának hátrálnia, míg az utóbbi napokban az Egyesült Királyságot dicsérte meg, hogy kiléptek az EU-ból, amely szerinte csak a németeknek jó üzlet.

Trump kereskedelmi miniszterjelöltje, Wilbur Ross nézőpontja is sokat elárul arról, hogy mire számíthatnak azok az országok, akik az új elnök Amerikájával akarnak kereskedni: szerinte Amerika a vásárló, mindenki más pedig az eladó, aki a vevőért van.

A Bloomberg szerint a többi jelölt sem ad sok okot az örömre: a Nemzeti Kereskedelmi Tanács élére jelölt Peter Navarro szerint az importálás csak árt az ország gazdaságának, ezt az álláspontot viszont már jócskán maga mögött tudja a közgazdaságtan. Robert Lighthizer kereskedelmi képviselő például az acélimportot tartja feleslegesnek, ami viszont jócskán visszavetné az amerikai feldolgozóipar versenyképességét, azt a szektort, ahol Trump annyi új munkát ígért.

Mindent lehet?

Ráadásul semmi sem akadályozza majd meg Trumpot abban, hogy az eltervezett lépéseket végre is hajtsa, ugyanis a Fehér Háznak sokkal nagyobb mozgástere van kereskedelmi ügyekben, amelyre a Kongresszusnak csak kevés hatása van rövid távon, mire pedig tehetne valamit, talán már késő lenne.

A Bloomberg inkább az javasolja, hogy koncentráljon a versenyképesség és társadalmi biztonság növelésére, a hosszú távú növekedés ugyanis az oktatáson, a hatékony adórendszeren és megfelelően kiválasztott befektetéseken alapul. A globális kereskedelem megbolygatása azonban olyan szellemet szabadít ki a palackból, amit még maga Trump sem tud visszakönyörögni, ha rosszra fordulnak a dolgok, már pedig a mostani tervek alapján csak erre lehet számítani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A cseh gazdaság is a recesszió útjára lépett?
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:54
Negyedéves bázison a cseh gazdaság is már zsugorodott.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG